Audiohobby.pl

SONY TC-K777ES

Macio4ever

• 1003 / 541
  • Ekspert
21-06-2026, 14:33
Nie, to nie są głowice dyskretne w kontekście ich regulacji. PB i REC są zespolone i całość ma regulację na 3 śrubach.
Natomiast są to dwie oddzielne głowice zespolone w jedną całość.

Może spróbuję Thakkera jeśli polegnę z dopasowaniem. Ponieważ paski Fix są dobrej jakości, to pomierzyłem i spróbuję dopasować.

Co ciekawe jest sporo aukcji w JP z częściami do 777, w tym idlery, trany, opampy ale z paskami jest lipton. Mechanizm ma duże koła zamachowe i tam wchodzi długi pasek, dłuższy niż do TCM200

W sumie w obecnym stanie mecha nie miał dramatycznego odchylenia, przy pomiarach widać było zmienność na obrotach oraz strzał w okolicach 24Hz. Obstawiam pasek + idler. W sumie chciałbym trafić od razu w dobre ustawienia, bo demontaż jest trochę uciążliwy m.in. ze względu na lutowanie przewodów głowicy. W wersji ES II zdaje się, że jest już wtyczka.

Sama wymiana paska, jak mecha jest na wierzchu jest w miarę spoko. Trzeba odkręcić 4 śruby trzymające tylną płytę napędu i jedną śrubę aby odpiąć amortyzator kieszenie kasety. Można całość odchylić bez rozlutowywania. Ja odlutowałem oświetlenie, bo i tak muszę zdjąć górną część mechanizmu, wymienić idlery i sprawdzić silnik do przewijania.

Jak widać podpory kół zamachowych mają regulację, w SM jest oczywiście opisane jaki luz mają mieć koła. Serwisówka bardzo dokładnie opisuje co jak regulować, w sumie dla mecha jest tego sporo.
« Ostatnia zmiana: 21-06-2026, 15:23 wysłana przez Macio4ever »

artekk

• 1781 / 6671
  • Ekspert
22-06-2026, 14:52
Zależy jak definiujemy głowice dyskretne ;) Jeśli tak jak w Nakamichi, to nie są w pełni dyskretne, bo nie umożliwiają pełnej regulacji we wszystkich płaszczyznach. Ale np. wg Akai już są. Wg JVC chyba też ;)

W Sony 777 głowice są dyskretne w kontekście regulacji azymutu, co opisano w serwisówce (patrz foto).
Fizycznie także można je zupełnie rozdzielić względem siebie i bloku.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Macio4ever

• 1003 / 541
  • Ekspert
22-06-2026, 17:43
Kurka, masz oczywiście rację odnośnie azymutu. Nie doczytałem dokładnie, daleko jeszcze jestem od tego punktu :)