Audiohobby.pl

SONY TC-WR99ES

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
27-03-2026, 22:36
Tego tranzystora Q601 sprawdzałeś napięcia zpis/odczyt tam podane, mam nadzieje

Zastanawia mnie czy faktycznie padł scalak, czy może coś obok padło......może coś przeoczyłeś ?

Q651 jak i pozostałe w zielonych otoczkach sprawdzałem - mają napięcia jak na schemacie i przy włączeniu nagrywania przełączają (zmienia się napięcie z 7,5 na 0 i pojawia na innej nóżce), sprawdzałem je też testem diody.
Sprawdzę raz jeszcze zanim wybebeszę płytę, bo to jest trochę roboty.

Chyba pro forma, bo moje rozumienie schematu jest takie, że Q651 odcina nagrywanie (sygnał) gdyby były wyłamane ząbki i pewnie przy rec mute. Tylko, że sygnał dociera na nóżkę 6...

judasz94

• 523 / 1807
  • Ekspert
28-03-2026, 00:54
Chyba pro forma, bo moje rozumienie schematu jest takie, że Q651 odcina nagrywanie (sygnał) gdyby były wyłamane ząbki i pewnie przy rec mute. Tylko, że sygnał dociera na nóżkę 6...

Nie, bo skasowałby Ci kasetę i tak. Tranzystor ten odpowiada za wyciszenie sygnału podczas przełączania funkcji - pominięcie stanu nieustalonego, oraz za rec mute gdy robisz blank skipy na kasecie do systemu RSD. Jeżeli sygnał dochodzi do układu scalonego to znaczy ze tam wszystko jest sprawne i tam nie ma co się zastanawiać.

Najgorsza metoda naprawy. Wymieniamy w ciemno. Strzelamy co jest uszkodzone.
Oscyloskop w rękę, włączyć zapis i szukać. Dobrze ze przebadałeś i mamy wejście scalaka i wyjście scalaka.

Tego tranzystora Q601 sprawdzałeś napięcia zpis/odczyt tam podane, mam nadzieje

Zastanawia mnie czy faktycznie padł scalak, czy może coś obok padło......może coś przeoczyłeś ?

Znów piszesz tylko po to żeby pisać bez sensu? To nie prywatny czat.

Dobra teraz podejście do tematu.
Wylutuj kondensatory 4,7u, które są na wyjściu tego układu (C354/C454) puść jeszcze raz generator włącz zapis. Zmierz napięcie jakie jest na wyjściu -  składowa stałą, i zmierz czy cokolwiek się pojawia chociaż przesłuch. Teraz druga rzecz. Masz tam sterowanie układu czyli charakterystyki korekcji. Po przełączaj trochę i sprawdź czy te napięcia się zmieniają i czy cokolwiek zmienia to na wyjściu układu. Jeżeli okaże się, że układ pracuje po wylutowaniu kondensatorów trzeba prześledzić tor dalej bo to może być po prostu zwarcie dalej i dlatego nie miałeś nic na wyjściu bo rezystancja wyjścia jest dość duża i przy zwarciu będzie absolutna cisza. Zwarcie za kondensatorem będzie tak samo działało jak zwarcie na wyjściu układu tylko dla sygnałów zmiennych.

Jeżeli będzie dalej cisza wtedy możesz układ śmiało zmieniać już bez "strzelania" co jest sprawne, a co nie. Bo albo naprawiamy albo robimy loterię i zgadywankę.
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
28-03-2026, 10:24
Dziękuję za podpowiedzi. Twoja sugestia, że wymieniam zupełnie w ciemno jest deko na wyrost. Na razie głównym podejrzanym jest ten układ ale nie mam jeszcze 100% pewności. No i zrobiłem to co napisałeś czyli oscyloskop i leciałem po ścieżce sygnału docierając do nóżki nr 6, a potem cisza.

Tranzystor Q651 w momencie włączenia nagrywania zmienia napięcia - tam gdzie ma być 0V jest 0, gdzie ma być 7,5V jest 7,5V dlatego uznałem, że nie odcina on sygnału.

Za układem CXA do głowicy są już tylko: 1 rezystor (sprawny), 1 kondensator i cewka. Ponieważ na głowicy pojawia się prąd podkładu uznałem, że cewka nie ma przerwy ani nie ma tam zwarcia na kondensatorze. Zaznaczyłem ścieżkę za CXA na zielono na zdjęciu. To co jest w niebieskim kwadracie uznałem za sprawne (może błędnie) bo to jest w obwodzie z biasem. Na głowicy pojawia się prawidłowo dla taśmy typ I  - 15Vrms oraz pojawia się 160kHz więc tam chyba nic nie bruździ.

Sprawdzę kondy 4,7uF, jak się domyślam musiałby być zwarty aby zupełnie uwalić sygnał. Dziwne dla mnie jest to, że obydwa kanały są kaput, to wygląda tak jakby był wyciszony/zwarty cały układ.

Wszystkie rezystory w sekcji B Rec level są sprawne, mierzyłem każdy dwukrotnie. Miałem kiedyś przypadek, że padł rezystor bezpiecznikowy ale tutaj nie ma czegoś takiego.

Zanim rozbiorę zrobię raz jeszcze sprawdzenie wartości napięć na nóżkach IC602 puszczając nagrywanie równocześnie na dwóch kieszeniach i porównując IC Decka i IC Deck B (robiłem to ale zrobię double check)

Jak rozumiem układ IC603 daje parametry dla IC602 w zależności od typu taśmy. Sprawdzałem - na żadnej taśmie czyli I, II, IV nie pojawia się zapis. Sprawdziłem też w trakcie pracy czy czujniki obecności taśmy i ząbków są zwarte -  mają rezystancję rzędu 0,2 Ohma więc poprawnie.

« Ostatnia zmiana: 28-03-2026, 11:19 wysłana przez Macio4ever »

judasz94

• 523 / 1807
  • Ekspert
28-03-2026, 11:14
O to to. Taki kawałek schematu jest idealny. Dobra za kondensatorem nic nie ma, to też ważne.

Opisałeś teraz wszystko więc:

Jeżeli kondensator byłby zwarty wewnątrz to działało by to tylko zniekształcenia by wzrosły bo bylibyśmy na krzywej przemagnesowania rdzenia. Więc teraz patrząc na pełen schemat mogę Ci powiedzieć zmieniaj układ. Myślałem że tam po drodze coś masz też. Ale jak do głowicy dochodzi podkład to jesteśmy w domu. Wtedy nie ma mowy o jakimkolwiek zwarciu. Zwarcie o którym myślałem to zwarcie do masy za kondensatorem.

Tak więc masz do wymiany układ wzmacniacza wyjściowego i korekcji zapisu, czyli IC602
Adam

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
28-03-2026, 11:18
Dzięki za odpowiedź, a przede wszystkim za to że potwierdziłeś, że mój tok rozumowania/diagnozy jest słuszny. To duża pomoc dla nie-elektronika :)

judasz94

• 523 / 1807
  • Ekspert
28-03-2026, 11:27
Nie masz za co dziękować, masz bardzo dużą wiedzę, elegancko pomierzyłeś tor, przedstawiłeś wszystkie zależności po których, można już określać usterkę końcową. To nie jest strzelanie w ciemno tylko analiza układu ;) Tak na prawdę na większość sam sobie odpowiedziałeś, tylko trzeba było ukierunkować i potwierdzić poprawność ;)
Adam

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
29-03-2026, 10:46
Jeszcze raz dzięki za wsparcie i porady. Czekam na układ, wymienię i zobaczymy jak będzie banglał :)