Audiohobby.pl

SONY TC-WR99ES

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
19-03-2026, 20:04
Wjeżdża na salony, podwójny Sony! ;)

Pokaże, bo jeszcze tego modelu nie było. Dwie kieszenie, na mechanizmach TCM-200R4 (pasek), Dolby B,C, wyłączany MPX, kalibracja biasu, regulacja poziomu przy dubbingu, regulacja prędkości taśmy, zdalne sterowanie, głowice "Laser amorphous, super bias (chyba 210kHz).

Ładny, dopasiony :) Lewa kieszeń kaput, prawa pożera taśmy.

AUDIOTONE

• 11413 / 6535
  • Ekspert
20-03-2026, 08:47
Ciekawa i rozbudowana funkcyjnie kopiarka Maćku. Teraz reszta Sony w planach ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 2356 / 2299
  • Ekspert
20-03-2026, 12:05
Ładny i dobrze wyposażony.
Mnie cały czas kusi 7ES ale ciągle się opieram bo nie spodziewam się drastycznej poprawy brzmienia tylko jak pisałeś raczej zmiany jego charakteru.
Paweł

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
20-03-2026, 15:22
Ciekawa i rozbudowana funkcyjnie kopiarka Maćku. Teraz reszta Sony w planach ;-)

Tak jest, choć wpadła do mnie na chwilę. Na razie nie powiększam dobytku. Wygląd na żywo - sztos, kawał maszyny.

Ładny i dobrze wyposażony.
Mnie cały czas kusi 7ES ale ciągle się opieram bo nie spodziewam się drastycznej poprawy brzmienia tylko jak pisałeś raczej zmiany jego charakteru.

Ja odpuściłem 7ES po słuchaniu 555ESL tzn brzmienie jest inne, bo jest lekko zmienione na górze. Dla mnie 5ES jest absolutnie the best, głównie ze względu na liniowość i konturowość. Będę robił do 5ES te dodatkowe masy, muszę tylko CADa odpalić, mogę zrobić i dla Ciebie.

Odnośnie 99ES i TCM200R - rozczarowujące jest do bólu uproszczone prowadzenie mostka, nie jak w wersji D gdzie są kulki i sprężyna. Są znacznie większe luzy. Jakoś w weekend wrzucę fotki.

Lewy mechanizm prawdopodobnie był źle złożony, na razie to teoria - zobaczymy jak poskładam do kupy.

SAnd

• 86 / 1058
  • Użytkownik
20-03-2026, 16:32
Zwróć uwagę na śruby montażowe lewej kieszeni (te od spodu mechanizmu). Powinny być bardzo krótkie, w przeciwnym razie zablokują mechanizm. W moim TC-WR770 jakiś rzeźnik pozamieniał śruby i doszło do uszkodzenia plastiku. Na szczęście udało mi się to skleić i dodatkowo, bo to część pracująca, wtopiłem metalowe klamerki w miejscu pęknięć.

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
20-03-2026, 19:10
Zwróć uwagę na śruby montażowe lewej kieszeni (te od spodu mechanizmu). Powinny być bardzo krótkie, w przeciwnym razie zablokują mechanizm. W moim TC-WR770 jakiś rzeźnik pozamieniał śruby i doszło do uszkodzenia plastiku. Na szczęście udało mi się to skleić i dodatkowo, bo to część pracująca, wtopiłem metalowe klamerki w miejscu pęknięć.

Dzięki za zwrócenie uwagi na śruby.
Na razie lipa, mechanizm złożony ale od razu zapina play i nie reaguje na przyciski. Poszukiwań ciąg dalszy.

Edit
Przełożyłem mechanizm lewy na prawą stronę. Dalej kicha, pozostaje mi czujnik położenia mechanizmu. Bo rozebrałem mechanizm raz jeszcze i był dobrze złożony.
« Ostatnia zmiana: 20-03-2026, 22:46 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
21-03-2026, 12:35
Przyczyną rzeczywiście był czujnik położenia mechanizmu. Musiałem gada rozebrać i oczyścić.
To pierwszy mechanizm, gdzie ten czujnik miałem świrujący.

Dodam, że w środku nie było bagna, był przybrudzony ale nie robiło to jakiegoś wrażenia. Dopiero jak zacząłem zmywać, to patyczek był czarny.
Ścieżki delikatnie spolerowałem piórem z włóknem szklanym.
« Ostatnia zmiana: 21-03-2026, 14:49 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
21-03-2026, 22:29
No i ożył biedaczek - zarówno ze strony A, jak i B. W drugim mechanizmie też zrobiłem czujnik. Podejrzewam, że pożeranie taśmy mogło być skutkiem właśnie tego ustrojstwa.

« Ostatnia zmiana: 21-03-2026, 22:34 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 2356 / 2299
  • Ekspert
22-03-2026, 11:48
Całkiem możliwe. Powinno się w zasadzie zawsze ten enkoder otwierać i czyścić we wszystkich nowszych Soniaczach.
Paweł

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
22-03-2026, 13:36
Całkiem możliwe. Powinno się w zasadzie zawsze ten enkoder otwierać i czyścić we wszystkich nowszych Soniaczach.

Jest taka opinia, no ja miałem pierwszy przypadek, że nie banglał. W pozostałych chodził bez zarzutu. Może to kwestia na ile sprzęt chodził, a ile stał.

Chyba zacznę rozbierać w takim razie...

Na zdjęciu - czas na pomiary. Mechanizmy wszystkie parametry naciągu/hamowania/maks sił trzymają zgodnie z serwisówką.

TCM-200R jest bardzo uproszczony - nie ma regulacji lewej rolki, nie ma regulacji hamowania itp. Regulacja obrotów jest przeniesiona na płytę główną, a nie w dziurce silnika. Niemniej jednak działa dobrze.
« Ostatnia zmiana: 22-03-2026, 14:39 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11413 / 6535
  • Ekspert
22-03-2026, 19:18
Jest taka opinia, no ja miałem pierwszy przypadek, że nie banglał. W pozostałych chodził bez zarzutu. Może to kwestia na ile sprzęt chodził, a ile stał.

Wtedy odpadają kolejne problemy i niespodzianki ;-)
Wojtek.

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
23-03-2026, 23:01

Wtedy odpadają kolejne problemy i niespodzianki ;-)

Fakt!

Wymieniam tact switche, w sumie jestich  na pokładzie 29 sztuk. Taki sam rodzaj, jak w innych ES-ach (6x6, 5mm, 1N)m, choć tutaj to chyba nie były Alpsy (nie miały loga). Ja wrzuciłem Alpsy SKHHAKA010, takie same jak są w 333/555.

Musiałem cały front rozbebeszyć aby się do nich dostać - tzn. switche do mechanizmów da się wymienić bez dużej demolki, trzeba wyjąć mechanizmy ale da się wypiąć płytki bez rozkręcania całości. Natomiast przyciski od funkcji i liczników, to już całkowita rozbiórka.

I jeszcze ciekawostka z mecha TCM-200R - stabilizator to raczej atrapa :) - od tyłu są dwie gąbki, ale nie ma mechanizmu docisku, jak w TCM-200D

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
24-03-2026, 22:23
Złożyłem, odpalił ale pojawił mi się problem  z lewym mechanizmem. Jak naciskam Open to obraca lewą szpulką (kilka obrotów), jak zamykam naciskając ponownie Open, to kręci prawą. Jest do bani, bo jak jest kaseta to się przycina, nie wspominając o przekręcającym się liczniku. Zamykanie poprzez naciśnięcie innego przycisku daje taki sam objaw.

Funkcje Play/FF/REW/REV/STOP działają poprawnie, AMS także.

Drugi mechanizm nie robi takich fikołków.

Sprawdziłem taśmę od tact switchy, wpiąłem ponownie, tak samo wtyczki sterujące mechanizmem.

Gdyby nie czyszczenie czujnika położenia, to bym właśnie jego podejrzewał ale tak...  Może nie doczyściłem dobrze czujnika obecności kasety?

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

« Ostatnia zmiana: 24-03-2026, 22:47 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11413 / 6535
  • Ekspert
25-03-2026, 08:49
Dziwne zachowanie, też obstawiałbym pozytywkę. Ponowne sprawdzenie "jakości" przewodzenia jest chyba zasadne. Może w którymś położeniu powstaje jakiś większy opór na stykach pozytywki i procek głupieje.
Wojtek.

Macio4ever

• 791 / 451
  • Ekspert
25-03-2026, 17:17
Rozwiązałem zagadkę, natomiast przyczyna nie leżała w elektronice. Zanim do tego doszedłem, to oczywiście ponownie rozebrałem czujnik położenia i czujniki obecności/typu kasety :) oraz sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje czy rezystancje są OK.

Problemem był zawieszający się hamulec szpulek, ten biały z ząbkami, co wchodzi pod mostek. W pozycji STOP/OPEN wisiał w górze, więc idler gonił szpulki - raz jedną, raz drugą. Czy był trochę krzywy, czy coś innego - nie wiem. Ponownie posmarowałem, podgiąłem sprężynę i śmiga jak trzeba.

Edit - jeszcze ciekawostka.

Ktoś już kiedyś dłubał przy tym decku i zapewne odkręcił mechanizm z mocowaniem (prawa strona), ponieważ odkręcając jak instrukcja wskazuje od mocowania, wymaga dodatkowo odkręcenia płytki Dolby. Po panelu jest puszczona masa i jest taka blaszka, co sprężynuje między mocowaniem mecha, a panelem.
No i ktoś skręcił nieuważnie i blaszka zamiast sprężynować zapięła się na sztorc, co spowodowało z czasem odklejenie się przedniego panelu...
« Ostatnia zmiana: 25-03-2026, 18:48 wysłana przez Macio4ever »