Audiohobby.pl

Sony CDP-CE335

Hammer

• 5704 / 2969
  • Ekspert
02-03-2026, 08:19
Trafił do mnie wyjątkowy odtwarzacz cd, mianowicie zmieniarka na 5 płyt typu karuzela.
Sprzęt w bardzo ładnym stanie, oprócz rysy na górze blachy prawie jak z pudełka.
I w czym mu pomóc trzeba?
Z racji tego iż stał dosyć długo nieużywany, jak w każdym odtwarzaczu z napędem Sony wypadałoby usunąć z mechanizmu stary biały smar na zębatkach ślimaku, po pewnym czasie jest on niestety czynnikiem przeszkadzającym, a powoduje on objawy czasem przycięcia się lub powtarzaniem paru sekundowym utworu, jest to najczęściej w tym samym miejscu na płycie niezależnie jaką się odtwarza, może się ten objaw przesunąć albo czasem wystąpić parokrotnie.
Umycie przekładni usuwa tą niedogodność, na razie cd się wygrzewa.
Stan lasera wydaje się bardzo dobry, odczytuje płyty szybko. czyta też poprawnie  i utwory i losowo płyty z magazynka, ale warto umyć soczewke lasera.
Uderzanie w obudowę oczywiście z wyczuciem nie powoduje przerwania odtwarzania.
Jako cd to dosyć fajna opcje, ponad 6,5 godziny ciągłego odtwarzania ulubionych płyt.

Nie robiłem jeszcze takie dużej karuzeli, miniwieże owszem ale tam było max 3 płyty, może i tu nie będzie tak źle.

bsw

• 694 / 5607
  • Ekspert
02-03-2026, 08:34
Jako cd to dosyć fajna opcje, ponad 6,5 godziny ciągłego odtwarzania ulubionych płyt.
Kolega przywiózł sobie takiego sprzęta ok. 1990 roku z USA (tzn. zmieniarkę i nie Sony bo chyba Technics). Chwalił się że mieszczą mu się w środku wszystkie 4 posiadane płyty cd i jeszcze ma miejsce na jedną ;-)
Ja wówczas nie miałem jeszcze żadnej płyty cd.
Ale tak sobie myślę że historia zatacza koło bo znów ludzie nie mają ani płyt ani odtwarzaczy...

Hammer

• 5704 / 2969
  • Ekspert
02-03-2026, 09:02
To ciekawe co piszesz bo ........
Na giełdy na które jeżdże to jest wielki boom na płyty cd i płyty analogowe i są one wręcz kupowane hurtowo i nie piszę tu o śmieciach tylko o markowych dobrych wydaniach i zespołach, wczoraj na giełdzie staroci do płyciarzy wręcz się kolejki ustawiały......to czego ludzie nie mają ? 
Co do samych sprzetów to też schodzą może nie jak woda, ale jak piwo w suszy, zazwyczaj na giełdzie jak rano jest ok 5 cd-eków różnych firm to za pół godziny nic nie ma .......... to czego ludzie nie mają ?
ten cd Sony stał tylko 1 minute po wystawieniu i klient kupił z busa od ręki, a jak szedł do auta to by 5 x sprzedał, to znaczy że ludzie nie mają cd odtwarzaczy.....

Ostatnio na zamówienie kupiłem wzmacniacz Kenwood średniej półki na szepjach, to po zakupie szedł gościu za mną i nagabywał do odsprzedania......

bsw

• 694 / 5607
  • Ekspert
02-03-2026, 10:53
Na giełdy na które jeżdże to jest wielki boom na płyty cd i płyty analogowe i są one wręcz kupowane hurtowo i nie piszę tu o śmieciach tylko o markowych dobrych wydaniach i zespołach, wczoraj na giełdzie staroci do płyciarzy wręcz się kolejki ustawiały......to czego ludzie nie mają ? 
Nie przeczę że jest moda retro - wieże, kasety czy winyle - ale to nisza.
Statystycznie odtwarzaczy zdolnych do odtwarzania płyt cd w domach jest zdecydowanie mniej niż 10 czy 15 lat temu... Wtedy i dvd ludzie miewali i w komputerach napędy a teraz wszysto z neta - i muza,  i tv/filmy/seriale, i oprogramowanie też...

Hammer

• 5704 / 2969
  • Ekspert
02-03-2026, 11:31
dyskusja idzie w bezsens i nie na temat, skąd Ty wiesz co ludzie mają w domach, ja widzę na żywo co kupują i tego się trzymam.
A widzę też że książki kupują, stare polskie wydawnictwa, normalne, płyty dvd z filmami. kasety wideo itp.
A teraz do tematu, coś ciekawego o tym sprzęcie?

Macio4ever

• 738 / 425
  • Ekspert
02-03-2026, 19:49
Ciekawy sprzęt, masz rękę do wynalazków.
Ja bym jeszcze popatrzył lub od razu wymienił tact switche.

Hammer

• 5704 / 2969
  • Ekspert
02-03-2026, 20:09
Na razie nie widze potrzeby, stan cd jest super i rozgrzał się i teraz goni jak króliczek..