W końcu znalazłem chwilkę i uruchomiłem wszystko z nowym DACem, który w nomenklaturze PiCorePlayera nazywa się "RPi DAC Pro (Green Card)". I na razie tylko tyle... A - przypomniałem sobie że miałem wysłać dla potomności instrukcję instalacji i konfiguracji:
1. Jak zainstalować?- Należy stworzyć rozruchową kartę SD za pomocą narzędzia "Raspberry Pi Imager" ze strony
https://www.raspberrypi.com/software/lub nagrać na kartę gotowy obraz pobrany ze strony
https://docs.picoreplayer.org/downloads/- Włożyć karte do maliny, podłaczyć kabel ethernet i uruchomić.
- Znaleźć adres [IP] pod jakim wystartowało (np. w ruterze)
2. Jak skonfigurować?Wejść na komputerze na stronę playera [IP] - jest tam szereg zakładek:
(Zakładka (Main Page) - służy do konfiguracji systemu operacyjnego urządzenia z czego należy:
[Resize FS] - powiększyć przestrzeń partycji PCP_ROOT na cały obszar karty SD
[Static IP] - ustawić statyczny adres IP - aby nie szukać adresu urządzeniaza każdym razem
[Security][SSH] - można właczyć serwer SSH aby mieć dostęp do konsoli - ale w sumie nie jest to niezbędne
[Extensions] - tu można dointalować dodatkowe pakiety do systemu operacyjnego - dla mnie potrzebny był "socat.tcz"
Zakładka (Squeezelite Settings) - konfigracja playera
Audio output device settings - standardowo ustawione jest wyjście słuchawkowe "Headphones"
Po podłączeniu mojego daca zmieniłem na "RPi DAC Pro (Green Card)"
Zakładka (Wifi Settings) - wiadomo ale ja nie używam - net podłączam kablem
Zakładka (Tweaks) - sporo ustawień dodatkowych z czego zmieniłem:
[Jivelite Setup - Visualiser] - to jest interfejs do sterowania na dodatkowym ekranie (np. dotykowym)
Ja ustawiłe wyjście HDMI tylko do podglądu (okładka płyty, wykonawca, tytuł itd.)
Zmieniłem rozdzielczość z FulHD na 1280x720 - aby nie obciążać zbytnio procka
[Poweroff/Shutdown Overlays] - ustawiłem gpio-shutdown na Yes-GPIO:22-Active-Low PullUp
Dzięki temu pstryczek podłaczony pomiędzy GPIO22 i masę umożliwa bezpieczny shutdown systemu
[User commands] - tutaj wpisałem:
socat /dev/ttyAMA0,b115200,raw,echo=0 TCP:127.0.0.1:9090
To służy do przeportowania komend z UARTA na interfejs CLI (dostępny pod TELNETEM)
Zakładka (Drives) - tutaj zarządza się dyskami
W przypadku samego odtwazracza to nieistotne ale dla serwera tu podłacza się np. lokalny dysk USB
[Pick from the following detected USB disks to mount]
U mnie: /mnt/LMS_SH i ważne [Set Write Permission]
Dysk należy sformatować jako EXT4 lub ewentualnie NTFS - FAT32 się nie nadaje...
Na dysku nalezy utworzyć dwa katalogi np. [Music] gdzie wgrywamy pliki z muzyką i [Playlists]
[Setup Network Disk Mount] - można domontować dysk sieciowy (NAS?)
[Setup Samba Share] - dostęp do dysku urządzenia z komputera przez sieć
[Install] - aby uruchomić najpierw trzeba zainstalować a później:
Server Name: piCoreLMS (np)
Share Name: LMS_SH
Share Path: /mnt/LMS_SH
Create File Mode: 0775
[Set Shares] a następnie [Set Password]
i już można wejść na dysk urządzenia z komputera: \\piCoreLMS\LMS_SH
Zakładka (Lyrion) - dostępna tylko w opcji Player/Server
Zarządzanie Lyrion Media Server
[LMS Web Page] - przenosi na stronę LMS {IP}:9000 - gdzie zarządzamy samym procesem odtwarzania
[Configure LMS] - przenosi do konfiguracji LMS gdzie m.in.
- ustawiamy katalogi [Music] i [Playlists]
- włączamy interfejs sterowania CLI na porcie 9090
Jednak w przypadku użycia dysku USB najpierw należy przenieść na niego dane konfiguracyjne:
[Save LMS Server Cache and Preferences to Mounted Drive]
uff... Dobranoc!