Audiohobby.pl

piCorePlayer by bsw

pień

• 3230 / 1700
  • Ekspert
13-02-2026, 15:34
DAC mam miejsce na wlutowanie własnego zasilania 5V Ciekaw jestem czy to jest fizycznie połączone z 5V na GPIO bo wtedy może mógłbym tym gniazdem wstecznie zasilać malinę co wyeliminowałoby konieczność wlutowywania się do niej od spodu. Gniazda microUSB ostatecznie używać nie mogę z racji na uwarunkowania fizyczne.

Stawiam że ma połączenie-   jest zbyt blisko GPIO  :)  Zakładając że ścieżki grubsze niż włosy na bakterii to jak znalazł dla zasilania malinki i byłoby ładnie, bez druciarstwa hehehe.
   Jednak czuję się w obowiązku napisać że zasilanie malinki przez GPIO omija jej ochronę.   Kiedyś to olałem ale że tak powiem >na własne gały widziałem że malinka nie dała się zabić przepięciem z zasilania.   Po prostu zrobiła stopa i trzeba było ponownie ją uruchomić. 
  Tak więc w/g mnie trzeba być pewnym zasilacza czy przypadkiem jej nie upiecze, czy ma jakieś zabezpieczenia własne.

bsw

• 685 / 5600
  • Ekspert
16-02-2026, 14:11
Jeszcze złącze BAL OUT zmieniło płeć (male->female) ;-)
ApaczPan tego to nie widziałem, a niby na oczach ;).
DAC już jest u mnie i są kolejne dwie różnice:
  • brak wlutowanych gniazda BAL-OUT (płeć można sobie wybrać - jakie kto ma preferencje ;-))
  • naklejka "Made in China" którą zaklejono napis "Made in the UK"
DAC mam miejsce na wlutowanie własnego zasilania 5V Ciekaw jestem czy to jest fizycznie połączone z 5V na GPIO
Zakładając że ścieżki grubsze niż włosy na bakterii to jak znalazł dla zasilania malinki i byłoby ładnie, bez druciarstwa hehehe.
   Jednak czuję się w obowiązku napisać że zasilanie malinki przez GPIO omija jej ochronę.
Połączenie jest ale przechodzi przez dwie przelotki. Mam wątpliwości co do ich wytrzymałości prądowej - rezystancja połączenia wynosi ok. 0,2 ohma. Niemniej kusi - wlutuję na próbę takie gniazdo z kołkiem zapewniające nieco lepszy styk (sprężynująca blaszka a nie wsuwka) oraz eliminujące pomyłkę z polaryzacją.

Zrobiłem już przymiarkę do obudowy. W komplecie z DACem były gwintowane kołeczki dystansowe. Od spodu nie przykręcałem bo dam dłuższe śrubki i dodatkowe pasywne dystanse i w ten sposób przykręcę malinkę do płyty laminatu a dopiero ten na osobnych otworach przykręcę do spodu obudowy. Do tego samego laminatu przykręcę też dysk - będzie zgrabnie i kompaktowo.

pień

• 3230 / 1700
  • Ekspert
17-02-2026, 08:23
 I jak tam?   Ciekawym jak sprawuje się nowe gniazdo siłowe malinki :)
   A i jeszcze , wspomniałeś na początku o interfejsie CLI.    Planujesz jakiś wyświetlaczyk czy lampki funkcyjne na samym urządzeniu ?  Czy takiego jak bym nazwał >ślepaka i wszystko tylko na zdalnych monitorach.

bsw

• 685 / 5600
  • Ekspert
17-02-2026, 11:45
I jak tam?   Ciekawym jak sprawuje się nowe gniazdo siłowe malinki :)
Nie wlutowałem - takie przymiarki tylko ale wyczytałem że przelotka 0,3 mm ma 0,5-0,8 A wytrzymałości prądowej. To tylko proszenie się o kłopoty.  Pomijając już ominięcie zabezpieczeń z bezpiecznikiem polimerowym włącznie. Zatem zamiast lutować gniazdko wlutuje kabel do maliny.

A i jeszcze , wspomniałeś na początku o interfejsie CLI.    Planujesz jakiś wyświetlaczyk czy lampki funkcyjne na samym urządzeniu ?
Planuję nie tylko wyświetlacz ale i prosty panel do sterowania (PLAY/PAUSE/PREV/NEXT) w gałeczce z impulsatorem.
Zarządzać tym, jak i włączaniem/wyłączaniem malinki będzie osobny system oparty o ESP 8266. Ponadto wyświetlacz będzie w trybie off-line zegarkiem/timerem. Mam zaprojektowaną płytkę do tego, ale zanim to wszystko zmontuje muszę się zabawić w ślusarza. Ale aby wszystko rozplanować w obudowie czekam na resztę elementów mechanicznych które jadą z Chin. Ślusarka wymaga plusowych temperatur a póki co mróz powrócił. Później trzeba to zmontować i oprogramować - zatem droga jeszcze długa...

A podstawowy problem z którym się borykam to chroniczny brak czasu.
Zatem cierpliwości - powoli popycham - ciąg dalszy niebawem :-)

pień

• 3230 / 1700
  • Ekspert
17-02-2026, 16:12
Ja za cherliderkę robię   hehehehehe   
Bez presji :)
  Oczywiście doskonale wiem jak to z czasem bywa  i ile roboty przy takim projekcie.   Chociaż dla kogoś obok może się wydać że pryszcz i ze szwagrem albo nawet i bez, gdyby mi się tylko chciało to bym po obiedzie zrobił takie coś.

bsw

• 685 / 5600
  • Ekspert
20-02-2026, 00:10
W końcu znalazłem chwilkę i uruchomiłem wszystko z nowym DACem, który w nomenklaturze PiCorePlayera nazywa się "RPi DAC Pro (Green Card)". I na razie tylko tyle... A - przypomniałem sobie że miałem wysłać dla potomności instrukcję instalacji i konfiguracji:

1. Jak zainstalować?
- Należy stworzyć rozruchową kartę SD za pomocą narzędzia "Raspberry Pi Imager" ze strony https://www.raspberrypi.com/software/
lub nagrać na kartę gotowy obraz pobrany ze strony https://docs.picoreplayer.org/downloads/
- Włożyć karte do maliny, podłaczyć kabel ethernet i uruchomić.
- Znaleźć adres [IP] pod jakim wystartowało (np. w ruterze)

2. Jak skonfigurować?
Wejść na komputerze na stronę playera [IP] - jest tam szereg zakładek:

(Zakładka (Main Page) - służy do konfiguracji systemu operacyjnego urządzenia z czego należy:
[Resize FS] - powiększyć przestrzeń partycji PCP_ROOT na cały obszar karty SD
[Static IP] - ustawić statyczny adres IP - aby nie szukać adresu urządzeniaza każdym razem
[Security][SSH] - można właczyć serwer SSH aby mieć dostęp do konsoli - ale w sumie nie jest to niezbędne
[Extensions] - tu można dointalować dodatkowe pakiety do systemu operacyjnego - dla mnie potrzebny był "socat.tcz"

Zakładka (Squeezelite Settings) - konfigracja playera
Audio output device settings - standardowo ustawione jest wyjście słuchawkowe "Headphones"
Po podłączeniu mojego daca zmieniłem na "RPi DAC Pro (Green Card)"

Zakładka (Wifi Settings) - wiadomo ale ja nie używam - net podłączam kablem

Zakładka (Tweaks) - sporo ustawień dodatkowych z czego zmieniłem:
[Jivelite Setup - Visualiser] - to jest interfejs do sterowania na dodatkowym ekranie (np. dotykowym)
Ja ustawiłe wyjście HDMI tylko do podglądu (okładka płyty, wykonawca, tytuł itd.)
Zmieniłem rozdzielczość z FulHD na 1280x720 - aby nie obciążać zbytnio procka

[Poweroff/Shutdown Overlays] - ustawiłem gpio-shutdown na Yes-GPIO:22-Active-Low PullUp
Dzięki temu pstryczek podłaczony pomiędzy GPIO22 i masę umożliwa bezpieczny shutdown systemu

[User commands] - tutaj wpisałem:
socat /dev/ttyAMA0,b115200,raw,echo=0 TCP:127.0.0.1:9090
To służy do przeportowania komend z UARTA na interfejs CLI (dostępny pod TELNETEM)

Zakładka (Drives) - tutaj zarządza się dyskami
W przypadku samego odtwazracza to nieistotne ale dla serwera tu podłacza się np. lokalny dysk USB
[Pick from the following detected USB disks to mount]
U mnie: /mnt/LMS_SH i ważne [Set Write Permission]
Dysk należy sformatować jako EXT4 lub ewentualnie NTFS - FAT32 się nie nadaje...
Na dysku nalezy utworzyć dwa katalogi np. [Music] gdzie wgrywamy pliki z muzyką i [Playlists]

[Setup Network Disk Mount] - można domontować dysk sieciowy (NAS?)

[Setup Samba Share] - dostęp do dysku urządzenia z komputera przez sieć
[Install] - aby uruchomić najpierw trzeba zainstalować a później:
Server Name: piCoreLMS (np)
Share Name: LMS_SH
Share Path: /mnt/LMS_SH
Create File Mode: 0775
[Set Shares] a następnie [Set Password]
i już można wejść na dysk urządzenia z komputera: \\piCoreLMS\LMS_SH

Zakładka (Lyrion) - dostępna tylko w opcji Player/Server
Zarządzanie Lyrion Media Server
[LMS Web Page] - przenosi na stronę LMS {IP}:9000 - gdzie zarządzamy samym procesem odtwarzania
[Configure LMS] - przenosi do konfiguracji LMS gdzie m.in.
- ustawiamy katalogi [Music] i [Playlists]
- włączamy interfejs sterowania CLI na porcie 9090
Jednak w przypadku użycia dysku USB najpierw należy przenieść na niego dane konfiguracyjne:
[Save LMS Server Cache and Preferences to Mounted Drive]

uff... Dobranoc!

pień

• 3230 / 1700
  • Ekspert
20-02-2026, 12:16
Bankowo przyda się komuś kto wkracza na ten teren :)
  Ja zaś wklejałem tutaj filmiki typu tłumaczenie jak dla konia hehehehe.   Ale już zamotałem się gdzie one są?
   Nooo, ale nie ma lekko bo będę Ciebie molestować żebyś zroblił taki poradnik dla słabo capichi (czyli ja np.)   o CLI   :)

A jak ta Green Card brzęczy ?   Jest ameryka?

bsw

• 685 / 5600
  • Ekspert
23-02-2026, 11:10
A jak ta Green Card brzęczy ?   Jest ameryka?
Ameryka a nawet łacińska - tzn. Rumba, Samba i Santana :-)

Na razie tylko na słuchawkach słuchałem i ewidentnie jest lepiej niż w poprzednim - nie wiem na ile to zasługa DACa a na ile dedykowanej kostki przy dziurce słuchawkowej. Czinczy nie podpinałem jeszcze bo nie było czasu ani warunków. Strasznie jestem ostatnio wyjęty spod czasu a sprawy mi się jeszcze bardzie skomplikowały, tak więc nie mam kiedy i jak fizycznie tego popychać. Ale dziś ma z Chin dojechać ostatni element to pokażę chociaż części składowe projektu :-)