Audiohobby.pl

Sharp GF 6060

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
10-01-2026, 18:45
Kolejny radiomagnetofon na serwisie, podobne rozwiązania techniczne jak poprzedni.
Co do zrobienia ? wszystko mechaniczne do wyczyszczenia, potencjometry, przełączniki, kuuuupa roboty.

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
11-01-2026, 22:55
https://photos.google.com/share/AF1QipP8za5WOesQzT3EyhtJ-VeoFcr9a0huEp3AX4PfzFelk3mBzcQfcdLLuovC2tlwCQ?key=NWVLUHpCU1BvVzIwT2dheW5SZW03UGM5LVMtSjl3

Galeria jak zwykle wszystko widać co z czym połączone itd....

Dzisiaj potencjometry i przełączniki, odczyszczone i zabezpieczone przed trzeszczeniem, Jak lutowałem nieopacznie dotknąłem linki skali i ....pyk poszła, udało mi się odwinąć jeden zwój z gałki i związać linke, chodzi, ale wolałbym nową zrobić, tylko gdzie to kupić.....

Będzie brudna robota z mechanizmem co widać, jeden idler się rozpuścił i zablokował silnik na osi capstana, zostawiam to na koniec.
Mechanizm jak to u Sharpa olbrzymi.....duży silnik, duże paski i w ogóle wszystko tak duże....głowica do polerki i takie tam pierdoły.
Jak coś sie nie urwie do końca prac to penie pożyje.
Kiedyś to robili porządne rzeczy

Przy okazji taka porada że potencjometrów i podkówek nie powinno się zalewać preparatami w sprayu, można doprowadzić nieopatrznie do utracenia połączenia w miejscu gdzie kończy się ścieżka węglowa na styku z nóżką, jak coś wpłynie pod spód to po zawodach, nie ma styku.
Bezpieczniej rozebrać potka i delikatnie przemyć wacikiem tylko samą warstwe rezystancyjną, potem natłuścić np wazeliną tak aby nic nie kapało ani sie nie perliło.
Podkówki starego typu  najlepiej od razu wymienić na nowe, później przy ustawieniach nie będzie problemów.
Tyle na dzisiaj.
« Ostatnia zmiana: 11-01-2026, 23:18 wysłana przez Hammer »

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
12-01-2026, 22:01
Płyta główna całość zmontowana ponownie, wymieniłem wszystkie kondy, koszt malutki, za to pewność że coś nie zdechnie  większa.
Zresztą miernik czasem pokazywał cuda a wszystkie kondy poniżej 1 uF pokazywały wartości 2-3 krotnie wyższe......
pozostał mechanizm.......

Macio4ever

• 626 / 393
  • Ekspert
12-01-2026, 22:07
Idziesz jak burza z naprawami. :)

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
13-01-2026, 12:18
ide bo mam czas na to teraz....ale mam już sporo przemyśleń i nie wiem czy napisać bo pewnie wielu by się obruszyło na to co bym napisał, czasem może przemilczenie jest wskazane, le jest jedna prawda o kaseciakach, której nie przeskoczymy i to jest najgorsze co prawie wszystkie maszyny czeka, jest szansa powstrzymać to ale czy zadziała.....

W każdym razie dzisiaj przyszedł czas na mechanizm.......i tutaj natknąłem się na pomysły Sharpa odnośnie głównego idlera i sposób jego napędzania, to trzeba rozwiązać, jest sporo degradacji plastykowych wyprasek, rolka 13,5  !!! rok temu EDK sprzedawał do tego kaseciaka rolki 13 mmjeśli nie spasuje ide szukać na ali, taka sama jak do polskich kaseciaków typu 232, gumka do idlera prawdopodobnie 17x22x2, jeden pasek wspomagający to pewnie mam, bo główny jest w dobrym stanie.
Tył obudowy umyty....Główna płyta się wpasowała.
Prawdopodobnie odpale jako samo radio bo mechanizm poczeka na części.

https://photos.google.com/share/AF1QipP8za5WOesQzT3EyhtJ-VeoFcr9a0huEp3AX4PfzFelk3mBzcQfcdLLuovC2tlwCQ/photo/AF1QipOgeKD_iMBdUKhSifcrPsREi-AUe1H0GiYrT_ML?key=NWVLUHpCU1BvVzIwT2dheW5SZW03UGM5LVMtSjl3

Jak widać też dobre rozwiązanie, odkręcane łożyskowanie osi capstana, ponad godzine czyszczenia ze smoły z idlera no i teraz też pytanie czy w tym otworze, gdzie jest pod napędzanie idlera nie było jakiejś gumowej tulejki.......pęknięcia podlane klejem, ale ile to wytrzyma....przy większych obciążeniech popęka bardziej.

edit.
Niestety jest tam tulejka nr 072 i zgadnij kto jaka średnica będzie, ona się rozpuściła, wiec pewnie była gumowa, pewnie jakieś rureczki można znaleźć ale średnice wydumać......

nplyr0050afzz  pulley, take up

Robota ze artefaktami jest obarczona sporym stresem.....

« Ostatnia zmiana: 13-01-2026, 12:43 wysłana przez Hammer »

Macio4ever

• 626 / 393
  • Ekspert
13-01-2026, 12:59
ide bo mam czas na to teraz....ale mam już sporo przemyśleń i nie wiem czy napisać bo pewnie wielu by się obruszyło na to co bym napisał, czasem może przemilczenie jest wskazane, le jest jedna prawda o kaseciakach, której nie przeskoczymy i to jest najgorsze co prawie wszystkie maszyny czeka, jest szansa powstrzymać to ale czy zadziała.....
(...)

Pisz, pisz co masz na wątrobie. Wszystkie padną bo skończą się głowice albo padną trany/układy scalone? Czy coś innego? Jestem ciekawy przemyśleń.

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
13-01-2026, 13:17
Tranzystory może nie wszystkie ale można podmienić, scalaki i ich degradacja , korozja,,, powiedzmy można coś podmienić, kondy r ki tr, ale jednej rzeczy nie da się podmienić, wtrysków na chassi, plastyki pekają, rozłażą się i tam gdzie jest większe obciążenie urywa się to.
Jest to nie sklejalny plastyk ze sobą, podczas produkcji był wtrysk plastyku i z latami wysychał, naprężenie i pyk, po zawodach.
Tak mi załatwiło starego Technicsa pięknie odrestaurowanego, pyk i nie ma.......a na co wymienie, na taki sam mechanizm co i tak strzeli...... pęka mocowanie np osi  i płacz i lament, ale kto przewidział że deck ma 40 lat pracować ?  Taka sama degradacja w mechanizmach CD Sony.
Mechanizmy Sankyo jeszcze się bronią....tam silniki padają już jeden po drugim sterujące
Także powiedzmy bawimy się ......a na koniec kosz....

Przeserwisowałem mase sprzętu.......aż mi sie odechciewa kupić coś......rozglądam się po giedzie ostatnio po starych wskazówkach...... tam kupa metalu tylko.
« Ostatnia zmiana: 13-01-2026, 13:19 wysłana przez Hammer »

Macio4ever

• 626 / 393
  • Ekspert
13-01-2026, 14:21
No tak, plastiki to trudny temat. Pewnym ratunkiem jest i będzie druk 3D.

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
13-01-2026, 14:32
To jest wtrysk dwustronny, nie da się zrobić i nakleić, popatrz dokładnie jak zrobione jest chassi,
Zastanawiam się nad zgrzewaniem, tylko rodzajów plastyku jest sporo i żeby to zgrzać- zlutować musi być takie samo spoiwo.

Macio4ever

• 626 / 393
  • Ekspert
13-01-2026, 14:54
To jest wtrysk dwustronny, nie da się zrobić i nakleić, popatrz dokładnie jak zrobione jest chassi,
Zastanawiam się nad zgrzewaniem, tylko rodzajów plastyku jest sporo i żeby to zgrzać- zlutować musi być takie samo spoiwo.

Wrzuć jakiś przykład. Normalnie bym rozcinał i dorabiał obydwie strony -  o ile to nie jest coś, co wymaga dużej wytrzymałości, bo żywice (te utwardzane  UV) mają ograniczoną wytrzymałość.

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
13-01-2026, 17:34
choćby w tym temacie zobacz do galerii jak np mocowanie silnika, pin od trzymania rolki się spekał ze sztyftem, ja zalałem to klejem, ale mysle o tym jak takie zabezpieczać.
« Ostatnia zmiana: 13-01-2026, 17:59 wysłana przez Hammer »

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
30-01-2026, 21:17
kontynuacja dzisiaj.
Znalazłem w bardzo dobrym stanie z demontażu rolke 13,5m wypucowana zamontowana.
No i ta nieszczęsna tulejka gumowa, zmodziłem takie cuś i teraz wiem jaki wymiar potrzebny, na ośke 2 mm więc troche ciaśniejsza, a zew po zamontowaniu jakieś 4,5/5 mm, wtedy idealnie pasuje, i jak mnie pamięć nie myli taką samą montowali w starych deckach typu fortepian.
Napęd na razie chodzi ładnie ale rureczki takie by się przydały lepsze
Mogłem w końcu całość skręcić, odtwarzanie nagrywanie sprawne, przełączanie funkcji po regeneracji przełączników miód malina, tak samo potencjometry.
Pełen recaping, dźwięk czysty.

chorazy3

• 2291 / 2241
  • Ekspert
Dzisiaj o 10:02
Masa pracy w takim maluchu i wszystko takie upchane. Dobrze, że jeszcze są ludzie którym się chce w tym dłubać.
Paweł