Miałeś zainstalowane Volumio 3 Premium na Malinie 5 czy Volumio 4?
Trochę u mnie brzęczało Volumio 3, potem upgradowałem :) do dwójki heheheh. A potem Volumio zdradziłem dla pCp i tak na chwilę obecną mnie trzyma :)
Fakt, trzeba przyznać że dla wyrywnych co to lubią coś przez okno wywalić z wq........ to lepiej niech się za pCp nie zabierają.
Póżniej, jak już się przelezie przez pole minowe i niczego nam nie urwie to luzik :)
Można powiedzieć że łatwizna wręcz.
Bawiłem się jednym i drugim oraz mpd postawionym ręcznie na debianie. Przez długi czas używałem też serwera Synology z zewnętrznym USB_DAC. Mam podejrzenie graniczące z pewnością iż niezależnie od dystrybucji tam głęboko pod spodem stoi właśnie mpd:
https://www.musicpd.org
Czyli - jak mniemam - na najniższym poziomie jest to samo, tylko przekompilowane, zaaplikowane w konkretną dystrybucję, dodane specyficzne pluginy oraz - to co dla większości użytkowników jest istotne - łatwość instalacji i konfiguracji.
Skąd się zatem biorą różnice w brzmieniu?
Być może jakieś pluginy/poprawiacze ale bity to bity. Zatem raczej to tylko kwestia hardware - czyli czapeczka-dac, ewentualnie kabelki i prund...
Czyli zasadniczo nie ma co kombinować bo i tak na jedno wyjdzie. A moje oba grajki w dalszym ciągu pozostaną przy swoim dźwięku własnym. Bo to jeden na AKM a drugi na CS plus takie drobiazgi jak i2c a drugi po usb wewnętrznie.
ed: ostatnio u mnie najmłodszy wynalazek gra jako główny. Ten zwany Cyrus- ma na pokładzie CS-a i gada za pośrednictwem magistrali USB w swoich bebechach. Gra troszkę mocniej średnimi niż niż poprzedni na AKM. Bardzo fajnie się zgrywa z B&W - niby dobre pudła ale jak każdy angol to przymulony :) i ony CS daje im iskrę. AKM za to lepiej z ostrzej grającymi głośnikami typu Grundig Box .