Audiohobby.pl

Volumio Rivo Plus

bsw

• 731 / 5663
  • Ekspert
24-04-2026, 11:02
I właściwie to co mi szkodzi sprawdzić ten nowy soft Volumio.
[..]
Jeżeli już bym oceniać miał to tylko na płaszczyźnie jakości wydawanego dźwięku bo pCp  ma jednak długą >fabryczną< historię za sobą a i teraz żyje niezgorzej dzięki sporej sforze programistów.
Bawiłem się jednym i drugim oraz mpd postawionym ręcznie na debianie. Przez długi czas używałem też serwera Synology z zewnętrznym USB_DAC. Mam podejrzenie graniczące z pewnością iż niezależnie od dystrybucji tam głęboko pod spodem stoi właśnie mpd:
https://www.musicpd.org

Czyli - jak mniemam - na najniższym poziomie jest to samo, tylko przekompilowane, zaaplikowane w konkretną dystrybucję, dodane specyficzne pluginy oraz - to co dla większości użytkowników jest istotne - łatwość instalacji i konfiguracji.

Skąd się zatem biorą różnice w brzmieniu?
Być może jakieś pluginy/poprawiacze ale bity to bity. Zatem raczej to tylko kwestia hardware - czyli czapeczka-dac, ewentualnie kabelki i prund...
« Ostatnia zmiana: 24-04-2026, 11:24 wysłana przez bsw »

pień

• 3336 / 1762
  • Ekspert
24-04-2026, 17:02
Miałeś zainstalowane Volumio 3 Premium na Malinie 5 czy Volumio 4?

Trochę u mnie brzęczało Volumio 3, potem upgradowałem :)  do dwójki heheheh.   A potem Volumio zdradziłem dla pCp i tak na chwilę obecną mnie trzyma :)
  Fakt, trzeba przyznać że dla wyrywnych co to lubią coś przez okno wywalić z wq........   to lepiej niech się za pCp nie zabierają.
Póżniej, jak już się przelezie przez pole minowe i niczego nam nie urwie to luzik :)
  Można powiedzieć że łatwizna wręcz.

Bawiłem się jednym i drugim oraz mpd postawionym ręcznie na debianie. Przez długi czas używałem też serwera Synology z zewnętrznym USB_DAC. Mam podejrzenie graniczące z pewnością iż niezależnie od dystrybucji tam głęboko pod spodem stoi właśnie mpd:
https://www.musicpd.org

Czyli - jak mniemam - na najniższym poziomie jest to samo, tylko przekompilowane, zaaplikowane w konkretną dystrybucję, dodane specyficzne pluginy oraz - to co dla większości użytkowników jest istotne - łatwość instalacji i konfiguracji.

Skąd się zatem biorą różnice w brzmieniu?
Być może jakieś pluginy/poprawiacze ale bity to bity. Zatem raczej to tylko kwestia hardware - czyli czapeczka-dac, ewentualnie kabelki i prund...
  Czyli zasadniczo nie ma co kombinować bo i tak na jedno wyjdzie.  A moje oba grajki w dalszym ciągu pozostaną przy swoim dźwięku własnym.   Bo to jeden na AKM a drugi na CS plus takie drobiazgi jak i2c  a drugi po usb wewnętrznie.

ed:   ostatnio u mnie najmłodszy wynalazek gra jako główny.   Ten zwany Cyrus-  ma na pokładzie CS-a i gada za pośrednictwem magistrali USB w swoich bebechach.   Gra troszkę mocniej średnimi niż niż poprzedni na AKM.   Bardzo fajnie się zgrywa z B&W - niby dobre pudła ale jak każdy angol to przymulony :) i ony CS daje im iskrę.     AKM za to lepiej z ostrzej grającymi głośnikami typu Grundig Box .
« Ostatnia zmiana: 24-04-2026, 17:16 wysłana przez pień »

Is3

• 3 / 874
  • Nowy użytkownik
27-04-2026, 16:27
Volumio 4 na Pi5 testowałem.

Nie dokończyłem myśli:
Volumio ma również tą zaletę, że sprzedaje abonament premium dla wielu entuzjastów Raspberri Pi DIY.

Otóż mają cały czas cashflow i wielką społeczność, co daje perspektywy na długoletni rozwój softu. Wiele firm robiących streamery ze swoim własnym softem poległo, albo szybko przestali wspierać własny starszy hardware, bo ich nie było po prostu stać na tak długoletnie utrzymanie, a klienta trzeba było przerzucić na coś nowszego.