Audiohobby.pl

Sharp GF 5454

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 08:05
Ale mnie podkusiło zabrać się za niego, w sumie ładny był, kiedyś bodajże go robiłem, magnetofon grał, radio grało ale nie stroiło dokładnie na stereo.....
Wczoraj sprawdzam, wszystkie przełączniki trzeszczą, potencjometry także by się przyda Spa.......no i sie stało....lutownica, śrubowkręt i jazda.......
2 przełączniki na płycie gł rozlut/czyszczenie/zalut, potki też poszło łatwo, ale na płytce radiowej są dwa jeszcze przełączniki no i tu sie skrobię po głowie co z tym fantem i jak ugryźć coby linki nie ruszać......o i le ten od zmiany fal chodzi to ten od stereo przydało by się jednak rozebrać......mnie podkusiło....a na dodatek na koniec trza by cewke wylutować i wymienić rdzeń od pośredniej aby stereo wyregulwać bo pęknięty, fajnie nie ? a śniegu spadło troche i zimno, a za chwile plecionki nie starczy......
Kondy w ładnym stanie ale po pomiarach paru, za jakiś czas można się skusić o cały recaping
Standardowo robię dużo fotek aby wrócić z powrotem z montażem.....

https://photos.google.com/share/AF1QipOxvBYiHcLVG2opC2YEww9lf48tivSy9H4EpEA6uAKS28UbgtekG2bxEiK4IDsRPQ?key=RjVzbmFSczRyeHpYNVQwRWRoQUo0RnVkZW1hN0NR

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 11:03
Dzisiaj z rana popatrzyłem i jeden przełącznik jest poza płytką, więc rozebrany i wyczyszczony.
Został jeden......na płycie FM.....

Ale pokazuje ciekawostke dla młodszych absolwentów forum.......tutaj widać przełom wieków i technologii elektroniki, czyli 3 systemy montażu części, mianowicie napylane rezystory na płytce drukowanej, na płytce FM rezystory lutowane w systemie presmd..... troche duże jeszcze, no i standardowy system przewlekany przez otworki.
« Ostatnia zmiana: 08-01-2026, 11:39 wysłana przez Hammer »

Macio4ever

• 560 / 372
  • Ekspert
08-01-2026, 11:09
Fajny Sharp i dobre foty - szczególnie te pre-smd. Takich jeszcze nie widziałem :)
Te zmiany w technologii i większa skala integracji, co widać po układach - pokazuje jaki postęp się dokonywał i jak w sumie szybko.

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 11:35
Śmieszne są......takie rezystorki bez nóżek.......robie przerwe w pracy bo jade na miasto po plecionke, bo bez tego nie rusze dalej na tej płytce.

AUDIOTONE

• 11156 / 6456
  • Moderator Globalny
08-01-2026, 13:57
W starych śmietnikach z lat 70-tych jest to samo. Rezystory napylane i miniaturki elementów do przylutowania od strony druku.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 14:34
W starych śmietnikach z lat 70-tych jest to samo. Rezystory napylane i miniaturki elementów do przylutowania od strony druku.

Wróciłem ostatnie 3 plecionki w krk kupiłem, co za syf, miasto duże a towaru niet.
Tak, mam takiego jeszcze Technicsa, recaping jak robiłem w nim to ....delikatnie, wyszło super, ale mechanizm poległ i poszedł do poczekalni bo ta, chyba z 3 idlery są.......

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 19:23
Ryzyko... ostatni przełącznik.
Dało się linke odpuścić od skali i wymontować płytke tunera.
Przełacznik wyczyszczony, aczkolwiek jak zobaczycie go w środku to masakra, popuszcza zwieracze.......`miał w środku jeszcze dodatkowe styki.....olalalala, poskładany...teraz poskładać płytke z linką  zostało.
Przy okazji mechanizm....cały metalowy, porządne plastyki jak w naku 480 prawie że.......

https://photos.google.com/share/AF1QipOxvBYiHcLVG2opC2YEww9lf48tivSy9H4EpEA6uAKS28UbgtekG2bxEiK4IDsRPQ/photo/AF1QipOTCHWHDCbo9ghimI0aBOb21xmPAKL0Y2Cn9tJb?key=RjVzbmFSczRyeHpYNVQwRWRoQUo0RnVkZW1hN0NR

Ech mi sie zachciało, ale to doskonały sposób na trening grzebactwa,mam takiego zawodnika chyba mam 50x70 cm wiekiego typowego boomboxa do zrobienia kiedyś to samo co tutaj i już się boję, także poćwiczyć warto

Wszystkie pow płaskie przełączników czyszczone były ołówkiem z włókna szklanego, uwaga na pył z niego nie wdychać włókna !!!, styczki malutkie na kartce papieru z ipa, potki ipą i olejem wazelinowym nasączone aby nie było za sucho.
Może to podziała jeszcze troche..........ide poskładać.
« Ostatnia zmiana: 08-01-2026, 19:29 wysłana przez Hammer »

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 22:54
Poskładałem i o dziwo działa , zrobione wszystko nadprogramowo, nic nie trzeszczy.
Została sprawa stereo i gąbeczki do kieszeni jako tłumiki otwierania.
Także tematu nie zamykam do końca bo ma chodzić jak żyleta.

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
09-01-2026, 21:30
Pełnia sukcesu, stereo śmiga.
Co i dlaczego ...... objaśniam.
Pamiętam ja na początku pare lat temu sprawdzałem go i nieopatrznie coś się ukruszyło cewce jednaj, ale nie było stereo wcześniej.
Dzisiaj na stole operacyjnym siedzę reguluje tuner i za cholery nie łapie, czasem coś dioda mrugnie i dalej wszystko w mono.
Mierniki na stół i datashity scalaków ....
Rozkminiam ....dekoder ok niby wszystko w porządku teraz pośrednia, poustawiałem cewki i trymery i dalej skucha.....
Podkówka !!!, od stereo, psikam na nią, kręce i przy skrajnych jak dotyka to znów coś mruga........no to trza wymienić, ostatnia deska ratunku......ale jak już musze wydrzeć płytkę to od razy wszystkie kondy w tunerze wymienie.
Gimnastyka ponowna bo tam sterowanie linką od skali uuffffff poszło, włączam i ......jest ! świeci, ustawiłem podkówką zakres działania no i nareszcie całość ześrubowana.
Troche mnie nastraszył ......ale odp..... go całego na cacy, posłuży jeszcze wiele lat.
Nagrywanie....bardzo ładnie, sprawdzałem na decku stacjonarnym i da się to odtwarzać, przyzwoicie , poziom do 0 dB automacik.
Ogólne wrażenie, sprzęt porządny, nie wyhuśtany, dobrze nagłaśnia i po remoncie dżwięk zaskakuje jakością....

Dziękuję za uwagę.
« Ostatnia zmiana: 09-01-2026, 21:33 wysłana przez Hammer »

Macio4ever

• 560 / 372
  • Ekspert
09-01-2026, 21:42
Gratulacje sukcesu! Zawsze fajnie jest uratować złomka.
Jak rozumiem podkówka, a nie kondy były winne?

AUDIOTONE

• 11156 / 6456
  • Moderator Globalny
09-01-2026, 22:09
Niestety stare podkówki czasami płatają figle. Dobrze że się udało zlokalizować ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
09-01-2026, 22:40
Podkówka całkowicie straciła styki z bieżnią i głupiało, a kondy to wartość dodana, tam pare złotych,
 Co do np cewki w pośredniej rdzeń tylko delikatnie na brzeżku się ukruszył, udało się wykręcić, obrócić i regulacja była poprawna.
Majwiększy strach ? przełączniki czy sie poskładają po czyszczeniu.