Audiohobby.pl

SONY TC-K555ESL

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
01-02-2026, 14:19
Myślę, że tam 63V są ze względu właśnie na ESR. Niestety datacheet dla serii Chemi-con AVF nie mogłem znaleźć.

Znalazłem dla AVH (seria Melodio for audio) więc jest jakieś przybliżenie. Różnica jest marginalna w tangensie, impedancja przy 120Hz jest taka sama.

Oczywiście hgw co tam było w AVF. Zapewne zrobię tak, że najpierw uruchomię, posprawdzam, zrobię pomiary i potem recap. Jeszcze dumam nad tym zagadnieniem. No i może gdzieś zdobędę te 4,7 na 63V ale musiałby być inny niż Nichicon  bo nie ma takiej wersji w KZ/FG/FW/KA.

A i jeszcze patrząc po rozmiarach kondów, to AVF i FG są podobne lub takie same dla kombinacji uF/V.
« Ostatnia zmiana: 01-02-2026, 17:37 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11362 / 6499
  • Moderator Globalny
01-02-2026, 17:50
Nie mogłem zdobyć tych 4,7uF na 63V (po 2 pary na kanał tuż za wzmacniaczem PB), więc kupiłem na 100V, może nie zakłóci reprodukcji alikwot i nie skazi audiofilskiego powietrza ;)
One są w torze audio ?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
01-02-2026, 18:06
Nie mogłem zdobyć tych 4,7uF na 63V (po 2 pary na kanał tuż za wzmacniaczem PB), więc kupiłem na 100V, może nie zakłóci reprodukcji alikwot i nie skazi audiofilskiego powietrza ;)
One są w torze audio ?

Tak, są dokładnie za op ampem PB w sekcji High Pass Filter

AUDIOTONE

• 11362 / 6499
  • Moderator Globalny
01-02-2026, 18:16
Tak, są dokładnie za op ampem PB w sekcji High Pass Filter
No, nie. To tylko kondy odsprzęgające. W torze sygnału mamy u góry kondy C105 i C106. ( właśnie te przydało by się dać lepsze). Tam są nawet dwa polarne dane do siebie by utworzyć coś w rodzaju bi-polara.
Wojtek.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
01-02-2026, 18:18
Hmmm, słusznie. Dzięki za spostrzeżenie, jak się domyślam nie ma co się napinać i mogę włożyć te na 4,7uF/100V
« Ostatnia zmiana: 01-02-2026, 18:24 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11362 / 6499
  • Moderator Globalny
01-02-2026, 18:19
Hmmm, słusznie. Dzięki za spostrzeżenie, jak się domyślam nie ma co się napinać i mogę włożyć te na 100V
Pewnie ;-)
Te C105 i C106 warto dać lepsze.
Wojtek.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
01-02-2026, 18:27
Hmmm, słusznie. Dzięki za spostrzeżenie, jak się domyślam nie ma co się napinać i mogę włożyć te na 100V
Pewnie ;-)
Te C105 i C106 warto dać lepsze.

Tam jest na styk z miejscem, nie wiem czy na 100V by wlazły. Muszę pomierzyć, bo nie chcę robić żadnych cudów "na szczudłach"

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
02-02-2026, 20:39
Stwierdziłem, że lepiej małymi kroczkami robić rewitalizację i zacznę od zasilania logiki i mechaniki.

Mała dygresja od samego naprawiania. Zasilanie Sony w tych "grubasach" to prawdziwy overkill - sprzęt ma pobór mocy 30W, a trafo i kondy jak w niezłym wzmaku. Główne kondensatory mają 35mm średnicy i 62mm wysokości każdy. Zastanawiam się ile było realnej potrzeby, a ile robienia dobrze oczom klientów... Ja się daję uwieść :)

Zasilanie jest zorganizowane tak, że napięcia są rozdzielone (zapewne na odczepach) i przez duże kondy idzie zasilanie do stabilizatora na płycie PB,  z którego zasilana jest także płyta REC.
Oddzielna linia idzie do SYSCON, gdzie są stabilizowane/regulowane napięcia -22V, -5V, 9V i 12V

I teraz całe zasilanie dla PB/REC ma zastosowane kondensatory "for audio", w tym przypadku Chemi-con AVF, natomiast zasilanie logiki/mecha to w 90% Chemi-con SME czyli kondy ogólnego zastosowania (jak najbardziej zrozumiałe). I znów pojawia się pytanie na ile te kondy audio w samych stabilizatorach to realny efekt soniczny, a na ile blink-blink...

Na razie wymieniam kondy główne wejścia napięć oraz w stabilizatorach 9V i 12V i drivera silników [zaznaczone na zdjęciu]. Zobaczę czy to cokolwiek wniesie np. czy poprawi się regulacja dowijania. Kondy wymieniam głównie na Panasonic FR i FC akurat mam w zapasach, ponadto low esr powinny dobrze sprawdzić się w zasilaniu. Jak mogę to na takie same napięcie, jak mam konda na wyższe, to wrzucam takiego.

Z wymontowanych wszystkie trzymały pojemność, mają jednak dość wysoką impedancję. Najbardziej zmachany był 47uF od drivera, a 3300uF miał lekki nalot. Nie wiem na ile nalot to wyciek, a na ile kurz. W każdym razie nie ma żadnej tragedii, raczej ta moja akcja to dopieszczenie.

Mam też nadzieję, że te low esr nie są przegięciem i czy nie pojawią się jakieś wzbudzenia/oscylacje. W RS-B100 wszystko bangla jak złoto, tam też wymieniłem na FC/FR w zasilaniu.

« Ostatnia zmiana: 02-02-2026, 21:14 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
03-02-2026, 20:54
No i jak zawsze czegoś nietypowego zabraknie... więc mam postój czekając na kondy.

Doszły za to rolki więc jest krok do przodu. Mam 3 sztuki więc w razie czego będzie można dobierać najlepszą :)

Zrobiłem też porównanie (zdjęcie) prowadnicy lewej rolki z mechanizmów stosowanych w TC-K i zmienionej do serii TC-KA. Jak widać prowadnica jest dłuższa w TC-KA zarówno boki, jak i powierzchnia pod taśmą. Mam jedną w zapasie, więc pewnie właśnie ją założę.

Odnośnie oryginalnej lewej rolki, to mniej sama guma ma znaczenie, a bardzie wykruszająca się piasta, która powoduje ocieranie i bujanie się całej rolki.

Na koniec ciekawostka, co AI sądzi o użyciu audio kondów w zasilaniu (zdjęcie). Jeszcze poszperam, bo mnie ciekawi ta kwestia.
« Ostatnia zmiana: 03-02-2026, 21:18 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5665 / 2960
  • Ekspert
03-02-2026, 21:13
Nie sądze abyś to usłyszał.......
poza tym to nie ona tak sądzi tylko zbiór info w sieci skompresowane.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
03-02-2026, 21:15
Nie sądze abyś to usłyszał.......
poza tym to nie ona tak sądzi tylko zbiór info w sieci skompresowane.
Pewnie nie, po prostu nurtowało mnie czemu tak zostało rozwiązane zasilanie sekcji audio w tym decku i jak i pewnie kilku innych.

RetroTape

• 916 / 1470
  • Ekspert
03-02-2026, 21:56
Myślę, że w takim magnetofonie wymiana kondensatorów niewiele zmieni, a nawet może okazać się, że wyszła na gorsze. Tak, wiem Nichicony i ich magiczna moc ;) Otóż widziałem wielokrotnie, że mają one gorsze parametry niż te, które znajdują się w urządzeniu. Kilka razy próbowałem "dla sportu" powymieniać choćby w Yamaszkach, ale to co było fabrycznie okazało się po prostu lepsze. Domyślam się, że oryginały nie były dobierane przypadkowo, a konkretne serie znajdują się w odpowiednich miejscach. Powody między innymi podała AI. Czy jesteśmy w stanie sami odpowiednio wszystko dobrać ? Ja bym nie ruszał specyfikacji fabrycznej jeśli nic się nie dzieje, a wszystkie testy wypadają ok. Inaczej to tylko zmiana "psychologiczna", która nie wiadomo co ma przynieść.

Teraz taka myśl jaka mi przyszła do głowy. Najbardziej spektakularne efekty jeśli chodzi o brzmienie, dają najprostsze rzeczy, choćby używanie lepszych niż standardowe kaset. To brzmi jak banał, ale ile to razy widziałem na filmach sprzęt za "miliony", a w środku UR-ke Maxell'a. To fajna kaseta, ale jak włączymy TDK AD-X z lat 80-tych to mamy efekt jakby same Nichicony z prawdziwego złota nam zagrały.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
03-02-2026, 22:14
Jest sporo racji w tym co piszesz.

Ja sobie rozkminiam bo lubię wiedzę i jak mogę to nie robię na pałę. Na razie nie zdecydowałem się na wymianę w sekcji audio, wymieniłem jedynie kondy w zasilaniu logiki i mechaniki (gdzie włożyłem dobre dla regulatorów z niskim esr).  I też bardziej dla dobrego samopoczucia i ewentualnej poprawy regulacji dowijania.

Chcę mieć jakiś pomysł jak jednak padną te w audio. W RS-B100 padły, po wymianie inny magnet (w sensie nowe, nie wiem ile wniosło akurat włożenie FG).

Tutaj są Chemicony AVF (też nie jakieś cuda), których nie ma jak kupić, a w końcu któryś klęknie. Nie zamierzam też zmienić parametrów wkładanych ewentualnie kondensatorów w audio. Zobaczymy, może użyję najpierw mojego srebrnego króliczka doświadczalnego czyli KA-5ES.

Co do kaset - to jasna sprawa. Nie używam starych czy zjechanych - w zasadzie trzymam się tdk-sa, ux-pro czy ad-x z żelaznych i używam nowych. Zrywanie folii to część rytuału :)

artekk

• 1764 / 6546
  • Ekspert
04-02-2026, 16:17

Z mojej praktyki wynika, że efekt po recapie zazwyczaj bywa pozytywny. Decyduję się na recap w wyniku faktycznego pogorszenia parametrów kondensatorów, pojemności, esr a także widocznej gołym okiem degradacji, jak puchnięcie, wycieki etc. Z reguły sprawdzam wszystkie kondensatory w zasilaczu plus wyrywkowo mniejsze pojemności  tych samych serii w innych obszarach urządzenia.

Czasami bywa tak, że efekt nie jest słyszalny od razu po wymianie. Wtedy urządzenie gra trochę inaczej, choć niekoniecznie lepiej, a czasami nawet gorzej niż przed recapem. Przeważnie czas pomaga, nie wiem na ile słynne wygrzewanie, czy formowanie kondensatorów ma tu znaczenie, ale coś jest na rzeczy. Efekty bywają spektakularne.
Przeważnie przy recapie wymieniam też kondensatory elektrolityczne w torze sygnału na kondensatory bipolarne lub foliowe, to także przynosi zmiany na plus.

Trzeba też wziąć pod uwagę wymiar ekonomiczny, czy warto recapować magnet za przysłowiowe 300zł, gdy koszt części może zbliżyć się do jego wartości. Choć jeśli ktoś chce sobie poprawić humor, to kto bogatemu zabroni ;)

Na koniec podam taki przykład. Robiłem kompletny recap Naka ZX7. Magnetofon po kalibracji grał inaczej od mojego ZX7, nie potrafiłbym wskazać zwycięzcy, raczej kwestia gustu, który komu się spodoba bardziej. Po kilku miesiącach magnet znów do mnie trafił. I wtedy już złoił skórę mojemu ZX7 niemiłosiernie.

Z magnetów bardzo na plus po full recapie wypadły np. Nak ZX7, 1000ZXL, Tandberg 3014A, Technics RS-M280, Technics RS-9900, Technics RS-M95. Niewielką poprawę uzyskałem z kolei w Harmanie TD-4800. Mam już kompletnie zrecapowane Tandberga 440A i Bang & Olufsen Beocord 9000, tylko muszę je poskładać, zobaczymy jak wypadną.

Oczywiście przy częściowych recapach także możemy liczyć na poprawę czy zmianę brzmienia, tu było tego tyle, że trudno spamiętać zmiany i przyniesione efekty.

Zgodzę się z kolegą Retrotape, że parametry kondensatorów z bieżącej produkcji bywają dyskusyjne i czasami gorsze niż tych 40letnich, które siedzą w naszych deckach, też tego doświadczyłem. Można też zauważyć, że niektóre serie, lub producenci nowych kondów trzymają lepiej parametry niż inne, inni. Np. Panasonic wg mnie zasługuje na uznanie pod tym względem.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Hammer

• 5665 / 2960
  • Ekspert
04-02-2026, 19:07
Czyli pewnie powinno być tak ze po recapie niech  se kaseciak pogrzeje sie zapis/odczyt z 2 tygodnie i dopiero ustawianie.
Tak rozkminiałem dawniej i się zgadzało.
My sobie możemy pozwolić na to, producenci tak nie mogli, idzie produkcja i sprzedaż a nie jasełka.....