Audiohobby.pl

Grundig HiFi-Stereo-Kopfhörer 220

Tymoteusz

• 48 / 93
  • Nowy użytkownik
12-12-2025, 19:47
Grundig HiFi-Stereo-Kopfhörer 220

Hej,
Od dziś mogę się cieszyć pierwszymi słuchawkami, które wypuściła firma Grundig w 1969/1970 roku, czyli mowa tu o modelu HiFi Stereo-Kopfhörer 220.
Są to słuchawki raczej z tych cięższych bo ważą 0.7 kg, co trochę odczuwa się na głowie. W tamtych latach kosztowały 172 DM. Teraz ceny używanych są różne, nawet sięgają ponad tysiaka z przesyłką na ebay. Kupiłem je dużo taniej a nawet kupiłem dwie pary, ponieważ pierwsza miała spalony przetwornik, a bardzo chciałem sprawdzić jak one grają, więc kupiłem kolejne, niestety z elementem ułamanym przez co muszla nie trzymała się pałąka. Mając dwie pary mogłem z nich zrobić jedne słuchawki w pełni sprawne.
Słuchawki mają pasmo przenoszenia od 16 - 20000 Hz, Impedancja 400 Ohm (na pałąku jest napis 2x 400 Ohm).

Jak grają - obłędnie!
Jak na tak starą konstrukcję, to tak - obłędnie. Nie mają jakiegoś mocnego basu, ale gdy mam je na uszach i słucham jazz to wcale mi tak go mocno nie brakuje. Prawdopodobnie dużo ludzi by odrzuciła je na wstępie, ale coś w nich jest takiego że chcę na nich słuchać kolejne utwory. Wcześniej słuchałem przez kilka dni muzyki na słuchawkach sąsiednich z katalogu Grundig  1969/1970 czyli mowa tu o modelu Stereo-Kopfhörer 211b - te również mnie urzekły.

Trochę muszę ich posłuchać by coś więcej napisać o ich brzmieniu, na chwilę obecną się zachwycam.

Słuchawki jakie mogę w domu posłuchać i sobie porównać z Grundigowymi to Sony WH-CH720N, JBL Tune 770NC, Marshall Major IV, no i takie już lepsze bowers & wilkins px 8.

Więc będę sobie porównywał, ale już wiem że gdyby 220 miały mocniejszy bas, podobny do px8 to może by je "przewyższyły" - takie mam odczucia na pierwsze wrażenia. To chyba dobra opinia o Grundig HiFi-Stereo-Kopfhörer 220.
Odnoszę wrażenie że Grundig HiFi-Stereo-Kopfhörer 220 nie są dobre do każdej muzyki, natomiast jazz - dzisiaj słucha mi się miodzio.

Zauważyłem że słuchawki Unitra Tonsil SN 60 wyglądają identycznie, chyba tylko pady są inne bo wypełnione gliceryną, a w Grundigach coś tam jest innego nie płynnego na pewno. Z tego co się dowiedziałem zarówno jedne jak i drugie były robione na licencji niemieckiej firmy MB Electronic (model MB Electronic QP 220) znanej później jako MB Quart, czyli taka współpraca OEM (Original Equipment Manufacturer).
Czyli MB Electronic QP 220, Grundig HiFi-Stereo-Kopfhörer 220 oraz  Unitra Tonsil SN 60 to zbliżone lub nawet takie same słuchawki, które mogą różnić się detalami, ewentualnie jakością zastosowanych materiałów.

W zachwycie nad tymi słuchawkami nie jestem chyba odosobniony bo już kilka osób mówiło/pisało że są fajne.
Na kanale HiFi Archeologists Pan Grzegorz wypowiedział się o nich w 55 minucie.

Ciekawi mnie czy jest możliwość kupienia nowych padów, które by pasowały do tych słuchawek. Może ktoś przerabiał temat?

Hammer

• 5386 / 2891
  • Ekspert
12-12-2025, 21:24
Coś nie jestem w stanie uwierzyć w te superlatywy, bo coś z podobnych staruchów miałem i raczej bardziej w średnie pasmo się wpasowywały, a już porównanie do słuchawek nowoczesnych generacyjnie o lata świetlne też mi coś nie pasi żeby powalały na kolana.