Audiohobby.pl

AIWA CX-740K (wieża)

Macio4ever

• 486 / 339
  • Zaawansowany użytkownik
03-12-2025, 20:25
zobacz czy autosto działa, zazwyczaj w takich prostych mechanizmach wylatuje z osadzenia taki mały plastyczek ze sprężynką

Dzięki za podpowiedź, sprawdzę jak złożę całość, teraz mam wszystko rozebrane i czekam na tact switche.
Przy okazji zafundowałem małe SPA, więc coś widać na wyświetlaczach :)

Hammer

• 5354 / 2883
  • Ekspert
03-12-2025, 20:58
No właśnie jak jest rozebrany mechanizm, czasem moze być za luźny pasek, ślizga się i autostop też wybija

Macio4ever

• 486 / 339
04-12-2025, 08:26
No właśnie jak jest rozebrany mechanizm, czasem moze być za luźny pasek, ślizga się i autostop też wybija
Oczywiście masz rację. Mechanizm mam jednak już złożony, nic nie dynda. Paski doszły więc sprawdzę po wymianie switchy. Jeśli będzie dalej, to zgodnie z sugestią podmienię pasek i zobaczymy.

Michal_LDZ

• 150 / 130
  • Aktywny użytkownik
04-12-2025, 16:39
Oczywiście masz rację. Mechanizm mam jednak już złożony, nic nie dynda. Paski doszły więc sprawdzę po wymianie switchy. Jeśli będzie dalej, to zgodnie z sugestią podmienię pasek i zobaczymy.

Coś czuję, że niedługo będzie lepiej chodził niż RS-B100... :)

Macio4ever

• 486 / 339
05-12-2025, 23:05
No jak B100 to chyba się nie uda :)

Odpukać w niemalowane ale wygląda na to, że tact switche powodowały dziwne zachowanie mechanizmów. Wymieniłem dzisiaj wszystkie i właśnie kręci szpulki. Wygląda OK, na razie żadnych problemów nie ma.

No ale dam mu pochodzić trochę i zobaczymy.

Lewa kieszeń ma marny W&F, jeszcze może powalczę. Zmieniłem pasek na zamiennik ale bez szczególnych efektów.

Macio4ever

• 486 / 339
06-12-2025, 14:16
Powalczyłem z lewą kieszenią ale bez specjalnych sukcesów, mieści się W&F w limicie serwisowym ale nie zszedł tak ładnie jak w prawej kieszeni. Podejrzewam rolkę ale już tak zostanie.

Zweryfikowałem wzmocnienie zapisu (przydała się kaseta HPR 400hz), było prawie ok, musiałem jeden kanał deczko ściągnąć. Ogólnie gra i działa.

W CD siedzi KSS-150A, umyłem soczewkę - więcej nie mam co, ani jak zrobić. Czyta płyty ale takie dopchane pod limit formatu - miewa problem z przeskakiwaniem po utworach.

Taki los tych złomków, dożywają powoli swoich dni...

pień

• 3110 / 1620
  • Ekspert
06-12-2025, 15:32
 Fajnie że ratujesz taki sprzęt :)  Dużo audiofilskiej przestrzeni w środku jest.   Wprawdzie sam takiego nie posiadam ale onegdaj miałem taki kropka w kropkę-  tyle że to jakiś Schneider był ?    Tak pisało na obudowie heheheeh
  Miłe wspomnienia zostały,  nie tyle co do sprzętu ale tego co działo się w tamtym czasie.

Macio4ever

• 486 / 339
06-12-2025, 16:33
Fajnie że ratujesz taki sprzęt :)  Dużo audiofilskiej przestrzeni w środku jest.   Wprawdzie sam takiego nie posiadam ale onegdaj miałem taki kropka w kropkę-  tyle że to jakiś Schneider był ?    Tak pisało na obudowie heheheeh
  Miłe wspomnienia zostały,  nie tyle co do sprzętu ale tego co działo się w tamtym czasie.

Dziękuję :)
No właśnie podratowałem ze względu na wspomnienia/sentyment Małżonki.
Z resztą jak się chwilę posłucha takiego sprzętu, gdzie tak uroczo jest podbita góra i dół, z głośników pimpa stara muza, to się młodość przypomina. I nie szkodzi, że coś zatrzeszczy :)
« Ostatnia zmiana: 06-12-2025, 16:41 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5354 / 2883
  • Ekspert
06-12-2025, 18:24
Powalczyłem z lewą kieszenią ale bez specjalnych sukcesów, mieści się W&F w limicie serwisowym ale nie zszedł tak ładnie jak w prawej kieszeni. Podejrzewam rolkę ale już tak zostanie.

Zweryfikowałem wzmocnienie zapisu (przydała się kaseta HPR 400hz), było prawie ok, musiałem jeden kanał deczko ściągnąć. Ogólnie gra i działa.

W CD siedzi KSS-150A, umyłem soczewkę - więcej nie mam co, ani jak zrobić. Czyta płyty ale takie dopchane pod limit formatu - miewa problem z przeskakiwaniem po utworach.

Wypucuj cały mechanizm  http://audiohobby.pl/index.php?topic=14939.msg496483#new
stare smary na zębatkach, czasem coś się przyklei, jakiś okruch itd........
Nie tylko sam laser - oczko jest ważne.

Macio4ever

• 486 / 339
06-12-2025, 18:38

Wypucuj cały mechanizm  http://audiohobby.pl/index.php?topic=14939.msg496483#new
stare smary na zębatkach, czasem coś się przyklei, jakiś okruch itd........
Nie tylko sam laser - oczko jest ważne.
Kurka, umknął mi ten wątek - dzięki. Przemyłem jedynie prowadnice ale może rzeczywiście, wymontuję i wypucuję.

Hammer

• 5354 / 2883
  • Ekspert
06-12-2025, 18:45
prowadnice to leciutko smar lub olej.
zębatki i ta szyna podwójna ważna