Audiohobby.pl

Yamaha K-540

RetroTape

• 868 / 1407
  • Ekspert
28-11-2025, 22:05
Mam nadzieję :) Daj znać czy się udało jak przetestujesz.

Hammer

• 5394 / 2896
  • Ekspert
28-11-2025, 22:14
moja poniżej przekopałem poczekalnie  i nie pamiętam co w niej robiłem jeśli robiłem, ale.....
Gra cudnie po chyba 4 latach stania.......wymaga porządnej kalibracji poziomów, biasu chyba nie ruszałem.
Odtwarzanie 5 nagrywanie 4+ jak na taką klase, od Kena X1 ma większyrzesuw o ok 0,010
Jednak decki z tego okresu przyjemnie grają.
Aczkolwiek jest niskopoziomowa, kasety z niego na nowszych niżej sa odtwarzane
robocza stacja

Też uważam, że gra nieźle.
Po wymianie paska i rolki trochę rozjechał się WRMS, ale nowa rolka jest już w drodze. Przy starej rolce gniótł taśmę.
Nagrywać trzeba na "wzorcowych" kasetach, bodajże TDK AD, SA, MA. Brak regulacji BIASu na zewnątrz.

Doskonale nagrywa na Sony, Maxellach Fuji, w sumie na wszystkich dobrych kasetach, nie mam pytań, skalibruj go na bias

Michal_LDZ

• 169 / 144
  • Aktywny użytkownik
28-11-2025, 22:21

No tak, szukając przyczyny, zacząłem regulować wysokość głowicy (1kHz od HPR).
Później dojrzałem to:
Na poniższym zdjęciu, przy głowicy kasującej, jest jakby źle założona podkładka (miedziana?).
Stwierdziłem, że to pewnie jakaś wada przy montażu i ją poprawiłem. :)
Ale teraz widzę, że u Ciebie jest podobnie.
Ciekawe, czy ucierpiało ustawienie tej głowicy.

Będę musiał to wszystko jeszcze raz poustawiać.

Michal_LDZ

• 169 / 144
  • Aktywny użytkownik
28-11-2025, 22:22
Też uważam, że gra nieźle.
Po wymianie paska i rolki trochę rozjechał się WRMS, ale nowa rolka jest już w drodze. Przy starej rolce gniótł taśmę.
Nagrywać trzeba na "wzorcowych" kasetach, bodajże TDK AD, SA, MA. Brak regulacji BIASu na zewnątrz.

Doskonale nagrywa na Sony, Maxellach Fuji, w sumie na wszystkich dobrych kasetach, nie mam pytań, skalibruj go na bias

W takim razie będę musiał jeszcze popróbować.

RetroTape

• 868 / 1407
  • Ekspert
28-11-2025, 22:56
Podkładka jest przekrzywiona, ale to raczej nie ma znaczenia dla zachowania odpowiedniego dystansu. Można ją wyprostować i będzie tak samo.

Ciekawostka, na tym zdjęciu głowica kasująca nie ma widełek po między które wchodzi taśma. Odłamały się nie wiem kiedy i spory czas tego nie zauważyłem bo magnetofon pracował normalnie, nie było problemów z kasowaniem. Obecnie mam już nową z widełkami.

Macio4ever

• 507 / 352
  • Ekspert
28-11-2025, 23:16
Dodam, że tutaj to w zasadzie jest regulacja skosu, bo wysokość wymagałaby dodania podkładki lub zmiany na cieńszą. Natomiast o ile pamiętam, to było w miarę spoko na przyrządzie.

No i raczej bym sprawdzał na równym ustawieniu wzmocnienia, więc na minimum, a potem ustawił wzmocnienie na wartość docelową.

Hammer

• 5394 / 2896
  • Ekspert
29-11-2025, 08:43

No tak, szukając przyczyny, zacząłem regulować wysokość głowicy (1kHz od HPR).
Później dojrzałem to:
Na poniższym zdjęciu, przy głowicy kasującej, jest jakby źle założona podkładka (miedziana?).
Stwierdziłem, że to pewnie jakaś wada przy montażu i ją poprawiłem. :)
Ale teraz widzę, że u Ciebie jest podobnie.
Ciekawe, czy ucierpiało ustawienie tej głowicy.

Będę musiał to wszystko jeszcze raz poustawiać.

Często można spotkać podkładke pod głowice, nawet w nakach starszych było montowane, określa ona wysokość głowicy.
Na widełki głowicy kasującej bardzo trzeba uważać bo lekko odpadają , ze starości plastyk się ukrusza, potem dżwięk pływa na wysokich, jak nie ma,

Michal_LDZ

• 169 / 144
  • Aktywny użytkownik
29-11-2025, 09:26
Dodam, że tutaj to w zasadzie jest regulacja skosu, bo wysokość wymagałaby dodania podkładki lub zmiany na cieńszą. Natomiast o ile pamiętam, to było w miarę spoko na przyrządzie.

No i raczej bym sprawdzał na równym ustawieniu wzmocnienia, więc na minimum, a potem ustawił wzmocnienie na wartość docelową.

Maciek, bo to przyzwoity magnetofon!
A nie jakieś Nakamichi!
Jak raz założą w fabryce, to będzie dobrze działać przez 40 lat.
Niedobre jest regulować.
:)

Michal_LDZ

• 169 / 144
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 12:41

Wracając do tematu: udało mi się wreszcie wstawić rezystor 10 Ohm (3W!, żeby się nie męczył, chłopina).
Z 2,5V napięcie spadło do ... 1,8V.
Silnik działa poprawnie. Prędkość przewijania trochę spadła (potwierdziłem "na ucho").

Dodatkowo, poprawiłem wysokość głowic, poprzez podmianę podkładek.
Próbowałem dostosować wysokość do przymiaru/szablonu, który był opisywany przez Was w innym wątku.
Wymieniłem też rolkę gumową na zgodną z oryginalnym rozmiarem.

Na razie muszę przepuścić kilka taśm, żeby potwierdzić, czy problem ustąpił.
Póki co jest ok.

Dzięki za podpowiedzi.

M.

Hammer

• 5394 / 2896
  • Ekspert
17-12-2025, 17:56
Sprawdż jaka jest u Ciebie prędkość tasmy testowej , po włączeniu i w przeciągu godziny jak taśma sobie idzie, i jaka jest różnica prędkości w tym czasie.
Co do tego silnika pomocniczego, jak bedzie za wolno dowijał to też nie dobrze.
Taśmy najlepsze na ten test to TDK CD ING chromówki, bardzo wrażiwe na złą siłe dowijania

Michal_LDZ

• 169 / 144
  • Aktywny użytkownik
Dzisiaj o 13:53
Sprawdż jaka jest u Ciebie prędkość tasmy testowej , po włączeniu i w przeciągu godziny jak taśma sobie idzie, i jaka jest różnica prędkości w tym czasie.
Co do tego silnika pomocniczego, jak bedzie za wolno dowijał to też nie dobrze.
Taśmy najlepsze na ten test to TDK CD ING chromówki, bardzo wrażiwe na złą siłe dowijania

Kiedyś do tego wrócę. Na razie cieszę się, że gra i nie niszczy taśm.

Macio4ever

• 507 / 352
  • Ekspert
Dzisiaj o 15:03
Fajnie, że ogarnąłeś. Może będzie okazja to sprawdzisz na kasecie dynamo i będzie wiadomo, na ile się odchyla od serwisówki.

Michal_LDZ

• 169 / 144
  • Aktywny użytkownik
Dzisiaj o 16:40
Fajnie, że ogarnąłeś. Może będzie okazja to sprawdzisz na kasecie dynamo i będzie wiadomo, na ile się odchyla od serwisówki.

Bardzo chętnie.
Czy będzie okazja? Pytasz bardziej, czy u Ciebie w garażu, czy u mojej Mamy? ;)

RetroTape

• 868 / 1407
  • Ekspert
Dzisiaj o 19:09
Super, że wszystko działa :) Nie ma obaw, że silnik reel działa za słabo. U mnie obecnie jest jak należy i po kilku miesiącach pracy nie zaobserwowałem żadnych problemów. Nie ma żadnych zmian prędkości, wszystko dokładnie sprawdziłem. Tutaj zapewne jest tak samo, ale jak można sprawdzić kasetą dynamometryczną to byłoby najlepiej.