Audiohobby.pl

Kenwood KP-990 Talerz

jajen

• 6 / 13
  • Nowy użytkownik
28-10-2025, 20:02
Moze głupie pytanie, ale podpowie ktoś czy jest jakiś patent na zdjęcie talerza z kenwooda kp-990. Jakiś czas temu kupiłem i przyszła pora na pierwsze małe smarowanie. Ale nie mogę zdjąć talerza. Są w nim dwie dziury, wkładam paluchy w nie, ciągne a tu nic. Nie wiem czy mam użyć większej siły i czy czegoś nie urwę. Może jest jakiś specjalny trik czy po prostu ciągnąć z całej siły?

PhantomLord

• 421 / 2821
  • Zaawansowany użytkownik
28-10-2025, 21:01
Cześć,

Powinienem zadać pytanie, jakie smarowanie masz na myśli, bo jeśli dobrze pamiętam tego silnika DD się nie rozbiera do smarowania, ale może czegoś nie rozumiem :D.

W każdym razie, talerz jest dość ciężki i lubi się przyzwyczaić do swojego miejsca. W moim Kenie pierwsze zdjęcie talerza było stresujące jak cholera, ale koniec końców się udało. Zabij mnie a nie pamiętam, jak to zrobiłem, ale jeśli dobrze kojarzę to dwa paluchy dwóch rąk w dziury od talerza, a kciukami zaprzyj się o oś i no cóż...ciągnij talerz zapierając się o oś. Możesz sobie podłożyć coś pod kciuki, bo dość szybko się staje bolesne :p.

Przed chwilą jeszcze sprawdziłem i powiem szczerze talerz do zdjęcia wymagał dużo większej siły niż się spodziewałem.

Polecam postawić gramiak gdzieś nisko i naprawdę, naprawdę bardzo uważać na ramię, bo jak już wspomniałem talerz jest ciężki.

Załączam zdjęcie że zdjętym talerzem, jak widać trzpień jest w kształcie stożka i tak samo wygląda wcięcie w talerzu. To się naprawdę lubi przyzwyczaić do siebie ;).
Analogowa Grupa Wywrotowa. Mateusz

jajen

• 6 / 13
  • Nowy użytkownik
28-10-2025, 21:17
Dałem radę, ale tak jak ostrzegałeś, było ciężko. A jednak jest miejsce na smarowanie.
« Ostatnia zmiana: 28-10-2025, 21:20 wysłana przez jajen »