Może są żarówki na większe napięcie zasilania o podobnych gabarytach?Może zastosować jakiś stabilizator np od chińczyków mały moduł i dać diody......pomyśleć można, trzymanie się "oryginału" może być frustrujące.W X1 mam radiator w poprzek kaseciaka, są 4 stabilizacje na nim i jest ciepły na tyle że to czuć mocno.a jakby dać 2 rezystory?
Michał, nie bierz jeńców i nie pitol się tańcu :) :)Przyklej na termopada z klejem takiego smoka jak na zdjęciu do ścianki bocznej, a z płytki pociągnij przewody. Ten akurat ma inną rezystancję niż potrzebujesz ale coś znajdziesz. Kosztuje z 10 zł.Będziesz spał spokojnie i zmniejszysz rachunki za ogrzewanie :)Wg mnie wydzielania ciepła nie unikniesz (bez zmiany np na ledy czyli pobierając mniej prądu) co wynika z praw fizyki. Kwestia tylko jak to ciepło zostanie oddane. Jak napisali koledzy - zwiększysz powierzchnię chłodzenia, to po ustabilizowaniu się cieplnie układu będzie miała niższą temperaturę niż rezystor o mniejszej powierzchni.
Ja proponuje chłodzenie wodne z PC eta, lub zanurzenie w rtęci.
od 22.10....3 strony a można było od razu ? hahhahahahah
Cytat: Hammer w 08-12-2025, 10:18od 22.10....3 strony a można było od razu ? hahhahahahahHehe! Ale za to ile postów! ;)