Audiohobby.pl

Eversolo T-8

Gustaw

• 4020 / 3855
  • Administrator
Dzisiaj o 13:51
Eversolo T8 nie polubił się z moim zestawem i tyle. Powiedzmy, że resztę toru mam do pupy i Eversolo nie che dobrze z nią współpracować. Interface ten sam co w A6 więc nie ma co się rozwodzić. Interface jest dobry i funkcjonalny. Samo urządzenie jest porównywalnej wielkości do A6 ale wydaje się cięższe. T8 wygląda dosyć elegancko i cieszy oko. W zestawie jest bardzo ładny pilot, którego nie zdążyłem użyć.

Odpaliłem Tidal-a na T8 i gra to zwyczajnie za ostro, z odfiltrowanym dźwiękiem. Podobnie do A6, trochę lepiej ale ogólnie maniera pozostaje. Dużo szczegółów i hektary przestrzeni ale pozycjonowanie źródeł dźwięku słabe - miałem wrażenie, że np postać wokalistki jest dwa razy szersza. Dodatkowo barwy w tym raczej też nie było.
Włączałem i wyłączałem firmowy Engine odpowiedzialny za grzebanie w bitach i dużej zmiany nie słyszałem. Sprawdzałem tylko i wyłącznie po coaxialu. T8 był wpięty do sieci kablem Ethernet.

Test na zasadzie gra albo nie gra. 3 godziny wystarczyło aby się tego dowiedzieć, bo w "wygrzewanie" streamera to ja raczej nie wierzę.

Być może mój stary DAC wymaga wymiany ale np. malina z Volumio gra z nim bardzo dobrze więc wina chyba nie jest po jego stronie. Powiedzmy, że to kwestia niedopasowania.

Być może u kogoś innego T8 wpisze się lepiej w system niż w mój. Tego nie neguję. Nie wierzę jednak aby to dobrze zagrało z przetwornikiem o rodowodzie studyjnym oraz z kolumnami tubowymi.

Zaczyna mi być głupio w stosunku do tych sklepów audio, że tak zawracam gitarę (pracownicy Koris-u i AudioTop w Poznaniu, są bardzo sympatyczni i pomocni) i chyba dalsze poszukiwanie streamerów sobie odpuszczę, bo przy okazji, bardziej mnie to frustruje zamiast zaciekawiać lub sprawiać przyjemność. Ja chcę kupić i cieszyć się dobrym dźwiękiem, lepszym niż teraz, a nie testować!

Test zakończyłem mało kulturalną myślą pakując T8 ponownie do kartonu - "K...a! Znowu!?"
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 14:13 wysłana przez Gustaw »

pień

• 3045 / 1571
  • Ekspert
Dzisiaj o 15:09
Być może mój stary DAC wymaga wymiany ale np. malina z Volumio gra z nim bardzo dobrze więc wina chyba nie jest po jego stronie. Powiedzmy, że to kwestia niedopasowania.

Jesteś gentelmanem :)
   Opis szybkiego starcia na polu walki oraz czym się skończyło mnie nie zaskoczyło.   Ponieważ ja nie jestem gentelmanem to pozwolę sobie napisać że oprogramowanie T8 jest do kitu.   Śliczne widokowo, wybajerzone i do kitu, wszak Volumio go bije :)
  Cała para nie poszła we właściwą stronę a na ukłon w kierunku urojeń jakie ludzie kochają.   W sumie to jojczyłem już o tym.
Naszła mnie aż ochota jeszcze jeden bieda streamer zlepić i posłać do oceny.
   Do Gustawa oczywiście, bo ma już doświadczenie i byle iperytem bojowym go nie ruszy :)
  (malinka jeszcze jedna mnie się luzem pałęta )

Gustaw

• 4020 / 3855
  • Administrator
Dzisiaj o 15:25
Dla mnie oprogramowanie Eversolo, w sensie interfejsu użytkownika, jest dobre. Jest trochę bajerów ale ogólnie się w nim nie gubię.

Być może jednak problem w oprogramowaniu jest ale w innym miejscu, w warstwie odpowiedzialnej za dźwięk.
To w końcu firmware jest odpowiedzialny za kontrolę elektroniki i jak T8 traktuje sygnał cyfrowy.
To oczywiście tylko luźne dywagacje i nie jestem tego w stanie zweryfikować. Na forum ASR i tak T8 zmierzy się prawidłowo i będzie super. Tam, ogólnie, sprzęty chińskie zwykle mierzą się super :-)

AUDIOTONE

• 10878 / 6372
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 15:26
Nie ukrywam, że spodziewałem się takowego werdyktu lub braku akceptacji. Jakiś czas temu kolega sprawdzał T-8 z dość stareńkim przetwornikiem jakim jest Reimyo DAP-777. Oczywiście spięte było to po AES/EBU tylko, ponieważ stareńki Reimyo nie posiada USB. To pokrywa się to co piszesz. Znów góra jest do dupy. Reszta podobnie nie do przyjęcia, dźwięk wydał mu się też lekko wyolbrzymiony i beznadziejna lokalizacja źródeł. Pamiętam co mówił jak rozmawialiśmy. Wypróbuj jak masz możliwość tego co pisał Arturo (Silent Angel). Opinie są bardzo pozytywne tych transportów. https://silentangel.com/

Edytowałem bo wkradł się znaczący błąd. ;-)
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 15:30 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Gustaw

• 4020 / 3855
  • Administrator
Dzisiaj o 15:31
Na razie robię sobie przerwę w testowaniu transportów plików ale.......:-).... ten Munich M1T V2 wygląda ciekawie.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 15:40 wysłana przez Gustaw »

pień

• 3045 / 1571
  • Ekspert
Dzisiaj o 16:41
Pewnie, malinka w środku to całkiem softa nie idzie skaszanić.

Gustaw

• 4020 / 3855
  • Administrator
Dzisiaj o 16:48
Ale to co pod spotem na zwykłego HAT-a nie wygląda.

P.S. Oko to jednak masz :-) Faktycznie widać tam obudowaną Pi4 :-)

https://www.stereolife.pl/archiwum/testy/przetworniki-i-streamery/5347-silent-angel-m1t

"M1T to przy nim śmieszne, liche pudełeczko. Jeżeli jednak oceniamy sprawę tylko na podstawie tego, co dany klocek robi, jaki jest ostateczny rezultat brzmieniowy i ile musimy za tę przyjemność zapłacić, to Silent Angel wygrywa bezdyskusyjnie. Może to być zaskakujące, no bo jak to, taki mały klocek, w środku jakaś stuningowana malinka, a dźwięk na tak wysokim poziomie? ".  :-)
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 21:30 wysłana przez Gustaw »