Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

pień

• 2864 / 1497
  • Ekspert
03-08-2025, 09:59

pień

• 2864 / 1497
  • Ekspert
03-08-2025, 15:15

pień

• 2864 / 1497
  • Ekspert
04-08-2025, 20:26
Krzysztof_M   Mam pytanie do Ciebie, może ono jest durne i idiotyczne ale ja nigdy nawet nie myślałem wcześniej o tym.
    Będzie tak >
 Zakładamy że ja i mój kolega w oddalonych krajach mamy PCP  z Lyrionem itd...    Czy moża zaadresować dostęp do takiego odległego dysku, serwera?

Krzysztof_M

• 1795 / 5751
  • Ekspert
04-08-2025, 22:45
Jestem na wyjeździe wakacyjnym. Sorki za skrótowe odpowiedzi.
Możliwość istnieje ale to bardziej skomplikowane jest.
Najlepiej aby player podłączyć do serwera a nie bezpośrednio do zasobów dyskowych, które trzeba skanować by zbudować bazę.

Player może korzystać z wielu różnych  serwerów Lyriona.

Najlepiej byłoby zestawić między waszymi sieciami tunel VPN.

Ale utrzymanie tego to tylko jak ktoś wie o co chodzi.
Nie czuję abym był w stanie to wyjaśnić, szczególnie, że nie znam ani waszych rozwiązań sieciowych ani umiejętności w tym zakresie.

Najlepiej kogoś mieć na miejscu kto to ogarnie z jednej chociaż strony.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2864 / 1497
  • Ekspert
04-08-2025, 23:17
Dzięki bardzo :)   Bez presji, wakacje ważniejsze :)
   Tymczasem sam sobie niejako odpowiedziałem bo poprosiłem o pomoc AI.   Noooo... sporo tego tam wypisała....   nie ma lekko.   Nie mniej zgadza się z Tobą że to możliwe jak najbardziej ale nie całkiem hop-siup.
    Cytuję tylko końcówkę >

Przykładowy scenariusz:
Załóżmy, że masz serwer LMS w Niemczech i zdalny serwer plików w Stanach Zjednoczonych. Możesz użyć połączenia VPN między Niemcami a Stanami Zjednoczonymi, aby utworzyć szyfrowany tunel. Następnie skonfiguruj serwer LMS tak, aby uzyskiwał dostęp do zdalnego serwera plików za pomocą ścieżki UNC (np. \\us-file-server\shared_folder). Na koniec skonfiguruj niezbędne reguły zapory sieciowej i uwierzytelnianie, aby zapewnić bezpieczny dostęp do folderu współdzielonego.
Podsumowując, połączenie dysku zdalnego z serwerem LMS wymaga starannego planowania i konfiguracji, aby zapewnić zarówno łączność sieciową, jak i bezpieczeństwo. VPN, odpowiednie uwierzytelnianie i konfiguracja zapory sieciowej to kluczowe elementy, które należy wziąć pod uwagę.

Nooo, jak by nie było to się wypróbuje heheheh

aaaa,   co do naszych umiejętności.  Nooo, to może być problem bo ja to zwykły fizol mechaniol zasadniczo a kolega to z Australii.  Zna się na wożeniu turystów na wycieczki po pustyni.  Ale jego żona świetnie z ogródka przegania krokodyle :)    Takie zdjęcie mi kiedyś wysłali gdzie z rana z kijem do bejsbola tłukła po mordach krokodyle hehehehe
 Czy ta umiejętność wymagająca niewątpliwe odwagi,  można po chłopsku powiedzieć że  >jaj<  będzie przydatna to ja nie wiem :)   Na bank długo bym sie zastanawiał czy krokodyla można tłuc po paszczy.
« Ostatnia zmiana: 04-08-2025, 23:32 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1795 / 5751
  • Ekspert
05-08-2025, 09:36
AI odpowiedziała na pytanie, którego nie znam ale właśnie coś czuję, że pytałeś się o dostęp LMS do zasobów dyskowych z muzyką.

A ja pisałem, że to właśnie mniej szczęśliwy pomysł ponieważ LMS będzie musiał zbudować bazę danych i aby to zrobić będzie musiał wszystko przeskanować.

Łatwiej byłoby gdyby w AU kolega postawił swój LMS i Twój pcp tam by się podpiął przez VPN.
Transfer obejmowałby tylko dane samej bazy oraz to co wybrałeś do słuchania.

Teraz sobie tylko wyobraź wszelkie naprawy i rekonfigurację jak nagle to nie działa.
Stan Twojej WiFi już daje do myślenia czemu to takie kulawe?

Ostatecznie zawsze może nagrać dane na nośnik krzemowy (jakiś SSD albo karta SD) i wysłać zwyczajnie pocztą :)

pień

• 2864 / 1497
  • Ekspert
05-08-2025, 11:37
  Masz rację :)
To byłoby co najwyżej sportowe działanie i wcale nie powiedziane że zawodnik startujący w takim maratonie nie odwali kity gdzieś w rowie  po drodze.
  Albo na samej mecie hehehehe
No i też prawda że teraz jakieś karty SD  czy inne fleszki to takiej pojemności że głowa boli, można listem wysłać i po zawodach.
   A co do budy streamera, właśnie dojechał mały podzespół potrzebny DACowi .  W sumie to był wczoraj ale rozminąłem się z listonoszem, dzisiaj od czternastej będzie w paczkomacie mojej wioski.

Krzysztof_M

• 1795 / 5751
  • Ekspert
05-08-2025, 11:43
No a ja mam wymówkę i nic nie robię, bo jestem na wyjeździe.
Ale śledzę twoje poczynania, czekam na zdjęcia  i inspirację z Twojej strony :)

pień

• 2864 / 1497
  • Ekspert
05-08-2025, 12:25
Będzie, będzie :)   Jak to grubo nazwałeś inspiracją .
   Jednak są pewne czynniki które wypłynęły i powodują że na takiej prostej sprawie jak wyprucie bebechów starego ulepa ślimaka nie skończy się.   Trzewia dosyć znacząco przerobię z powodu tego PCP właśnie.
    Powiedzieć trzeba że początek mojej znajomości z PCP i jego wrednym kumplem LMS ( Lyrion )   nie należał do łatwych.
Jednak teraz parę dni po tym wszystkim napiszę że stałem się chyba już zaciekłym zwolennikiem tego rozwiązania jako całego systemu operacyjnego >streamera<   dla DIYowca.
   Możliwe że słabo np. znam Volumio bo jakoś moje przekonania jak i księgowego z portfela wyjątkowo pesymistycznie brały pod uwagę pełny abonament.
 PCP zaś wydaje mi się teraz bardzo, ale to bardzo przebijać możliwościami ekosystem Volumio.
   O reszcie zawodników już nawet nie ma co wspominać.
Kurna, te długie lata rozwoju jednak dużo znaczą, bo to zasadniczo chyba właśnie od Squeeze Audio Device w prehistorii zaczęła się ta zadyma która wydała na świat tzw.  streamery sieciowe.    Całe zatrzęsienie zresztą.

Taki drobiazg np. jak na filmie

aaa, tak wtrącę jeszcze.   Nie widziałem czy słyszałem żeby PCP podczas pracy wykrzaczył się na czymkolwiek.   Normalnie stabilny jak kursor Basic  w C64  :)
« Ostatnia zmiana: 05-08-2025, 12:28 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1795 / 5751
  • Ekspert
05-08-2025, 14:32
Faktycznie wykrzaczonego pcp jeszcze nie widziałem ale też nie używam go tyle co innych modeli Logitech.
Ogólnie ten soft był stabilny jak skala i tylko dawniej wywalać lubił się plugin do Spotify.
Ale czy wina była w pluginie czy w samym serwisie Spotify to nie wiem.
Od dłuższego czasu jednak wszystko działa doskonale i bez usterek.

pień

• 2864 / 1497
  • Ekspert
05-08-2025, 16:13
Noo, w końcu dojechał transformatorek.   Będzie odpowiadał i wisiał na >głównym<  zasilaniu DAC-a.    Wprawdzie ja raczej uczulenie mam na zwykłe transformatory w zasilaniu, no ale dla dobra sprawy trzeba trochę poświęceń :)   I tak go zapuszkuję .
   Ponadto ślimak będzie miał nowe końcówki mocy.   Wariaty spawarki Puri i tak już na amen pójdą do studyjnych piecyków.    Mnie taka moc że na wyświetlaczu cyferka od 9 do 15 pisze przy normalnym słuchaniu a możliwa to 300 jest i tak za duża.   To na luzie dopiero co chodzi hehehehe.   Nowe końcówki to TASS , mają po jakie 50W na max.   Przynajmniej będę mógł coś głośnością zakręcić a nie bać się że kolumny odlecą hehehe.
   Teoretycznie to jakościowo w dźwięku słabsze od Puri na wypasie,  to jest jednak przy pomiarach  typu że np THD jest 0,000005 dla Puri  a TASS ma wtedy 0,00005 i ja takiej gigantycznej różnicy naprawdę nie słyszę (może o jedno zero w ta czy wewta sie walnąłem? Kij tam i tak bym nie usłyszał)   Zastanawiam się tylko czy symetrycznie zrobić czy olać?   W sumie mam ochotę olać bo tylko komplikuje a w pomiarach wypadało podobnie jak wyżej hehehehe.   Widać psychoza że symetrię z mniejsca słychać,   na mnie nie działa.

Krzysztof_M

• 1795 / 5751
  • Ekspert
05-08-2025, 16:17
Musiabys wyjasnic o jakiej symetrii mowa?
« Ostatnia zmiana: 05-08-2025, 16:20 wysłana przez Krzysztof_M »

pień

• 2864 / 1497
  • Ekspert
05-08-2025, 16:28
Nooo, wzmacniacza , końcówek mocy .   TASS może pracować jako wzmacniacz różnicowy - symetryczny czy jak ich tam zwą.
   W środku zaś odległość od źródła sygnału to będzie jakie, hmmmm 5cm?    Przyznasz że to nie to samo co 50 metrów druta od gitary do wzmaka na estradzie. 
 Ślimaka zrobiłem różnicowego i to było bez sensu , tylko koszty bo to sam regulator głośności już swoje zrobił bo i tam mnie poniosło na nowoczesność w audiofilskim wydaniu.
  Grubo mówiąc taki sam idiotyzm jak i słuchanie tylko w DSD

achhhh, ty o streamerze jako takim.   Ja zaś o kombajnie :)    PCP jako powiedzmy streamer, LMS jako serwer i wzmak  w kupie.   Jako jedno pudło.   Żeby jeszcze jaki magnet czy patefon podłączyć.

.....  w sumie to na plus bo odpada ew.  mordobojnia które kable lepsze i z jakimi konektorami żeby to wszystko ze sobą spiąć.    A że ja nie lubię w sumie długich kabli wrażliwych na zakłócenia kosmiczne to wolę lutować na krótko.   Nie ma kabla, nie ma problemu :)  A to że coś jest blisko jedno drugiego to od czego jest blacha, albo inna zaziemiona siatka :)
« Ostatnia zmiana: 05-08-2025, 16:36 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1795 / 5751
  • Ekspert
05-08-2025, 16:43
Wzmacniacz w trybie mostkowym dostarczy 4x więcej mocy niż pojedynczy.
A dopiero co czytałem, ze nadmiar mocy wcale nie był źródłem nadmiernej radości, a wręcz przeciwnie, przeszkadzał nawet.
Dlatego upewniam się o co chodzi z tymi symetriami.
Jeśli myślisz o poprowadzeniu sygnału z DACa do wzmaka na większą od odległość, to oczywiście połaczenie XLR ma sens.
Ale przy 5 cm nie bardzo ...

Nie widzę sensu w nadmiernej komplikacji prostej sprawy na krótkim odcinku.