Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
24-07-2025, 10:55
Masz rację :)
  W tych wszystkich najstarszych zbiorach, zbieranych gdzie popadło to norma że znaków dziwnych pełno.
W sumie to nie jest jakaś wielka tragedia tyle że wygląda kijowo tu i ówdzie.   Zanim więc to wszystko wyląduje na docelowym dysku LMS-a to trzeba to będzie przepuścić przez tagownicę :).  Niech zrobi na automacie co może a i tak zostanie dla miłośnika edycji spory obszar żeby się wykazać a ja do takiej roboty to jak kot do kąpieli   W kolejce do przepatrzenia jeszcze jeden prehistoryczny dysk napchany muzyką z czasów Winampa.   To jest panie kochany wielgachny dysk z epoki 320MB,  Takich plików mp3 to na nim w tysiące będzie
  Jaaa kręce, jak to dawno temu już było......

przed chwilką spojrzałem na to jak tam sprawy stoją

Krzysztof_M

• 1771 / 5742
  • Ekspert
24-07-2025, 11:33
Dziwne znaki nawet "tagownica" w Twoich plikach wyświetla, więc co się dziwić potem grajkowi :)
Zanim hurtowo automatem coś podziałasz - polecam cały zbiór przed tym skopiować na bok gdzieś.
Mam złe doświadczenia z takimi automatami - odkręcanie ich zbiorowych pomyłek to potem niezły problem.

LMS to baza danych, działa wedle zasady - shit in - shit out.
Jak ją nakarmisz dziadostwem to taki potem gulasz ona z tego zrobi.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
24-07-2025, 13:44
Ma się rozumieć, tym bardziej po ostatniej przygodzie z wylotem dysku na orbitę to uważam :)   Tam akurat z muzy miałem to na czym mi najbardziej zależało i myślałem że gdzieś skopiowałem, ale to mi się tylko zdawało.   Na szczęście skaner zdołał przeczytać zawartość-uchhh.  Kilka dobrych godzin mu to zajęło i już traciłem nadzieję.
 Zasadniczo to okazało się że dysk prawie zdechł bo kłopot z załadowaniem sektorów rozruchowych jest na nim cały czas.  Tzn bierze się np. Gparted, robi się na nim zupełnie nówki partycje itd....    Chwilę to to trybi, dzień czy dwa i w dowolnej chwili wylatuje w kosmos.  Pesel boroka widać już go wzywa do recyclingu.

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
24-07-2025, 21:32
  Nic sensownego nie działam :)   Nooo, położyłem już na stole Dac  i zasilacz do niego i jakoś dalej leń mnie ogarnia. Może jutro cóś jakieś druty zlutuje żeby próbę przeprowadzić?
   Tymczasem sprawdzam jak to w grajku niektóre bajery działają i w sumie idzie mu OK :)
Np.  w takich tutaj takich jak wyświetlanie info o wykonawcy czy też słowa aktualnie śpiewane.

Gdzieś wyczytałem kiedyś że text wyświetli ale nie synchronizuje ze śpiewem.   Okazało się to nieprawdą ,   tekst zaznacza w locie tak jak dla karaoke.   Może statyczny był w starej wersji oprogramowania , albo to o inny odtwarzacz chodziło?

Natrafiłem za to na mały - zgrzyt?
 Wyszukiwarka stacji radiowych nie wyświetla na znalezionych listach stacji które transmisję prowadzą we flac.  Nawet po dokładnym wpisaniu np>   Naim Clasic-flac.    Teraz nie bardzo kumam o co biega bo np wyszukiwarka Volumio te stacje wyświetla, jak mi się zdaje.
   Fakt że np. dla Radio Paradise musi być wtyczka żeby mieć widok na wszystkie ich strumienie interaktywne i flacowe wersje do wyboru.
Zastanawiam się więc i przeglądam wszystkie możliwe wtyczki czy jakiej >całościowej  <   na transmisje flac nie przegapiłem.

A no i jeszcze playlisty odtwarzania z automatu, fajna sprawa i polecam.   Można się w sumie zdziwić co my to mamy w zbiorach gdy pcp sam zacznie wybierać.   
Doszedłem do wniosku że sam to raczej bardzo wybiórczo słucham, heheheheeh
   A na takiej playliście z pcp to co chwila:   oooo, a ja to też mam?

ooooooo, to też mam?

skubany noooo
« Ostatnia zmiana: 24-07-2025, 21:38 wysłana przez pień »

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
25-07-2025, 19:55

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
25-07-2025, 21:38

Krzysztof_M

• 1771 / 5742
  • Ekspert
26-07-2025, 10:24
Kiedyś sprawdzałem jak odtwarzać muzykę na takim odtwarzaczu z YouTube.
Grało ok, przygód żadnych nie było i błędów. Ale ostatecznie nie znalazłem zastosowania u mnie do takiego wodotrysku.
Więc żadnych innych rzeczy związanych z dźwiękiem i obrazem nie testowałem.

Ciesze się, że udało Ci się to przewalczyć, ale dla potomnych to byś musiał jakieś wskazówki dać co trzeba poprawić po instalacji LCI.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
26-07-2025, 10:47
Czytałem tak sobie, co to w necie ludzie piszą w sprawie słuchania muzyki za pośrednictwem wszelkiego rodzaju streamerów czy też innych odtwarzaczy plików, napędów itd.   
  Kurczaki, o czym wielu z nich pisze?  Że to niby streamer czy inny odtwarzacz,  nie ma szans podać takiego sygnału jak >dobry napęd odtwarzający pliki.    A już takie rozwiązania typu malinka plus jakieś volumio czy inny badziew to kaplica.  Jeszcze jak to wszystko trybi za pośrednictwem jakiegoś WiFi to już całkiem kaplica.
  Liczy się tylko dedykowany napęd, podłączony solidnymi kablami do reszty tzw.  systemu.     No i niby z mety słychać kolosalną różnicę w dźwięku.
   Ja wiem że nie mam słuchu jak niektórzy wszechsłyszący, prawdopodobnie całkiem głuchym jak pień.
No bo prawdę mówiąc zasadniczo raczej w ślepym teście nie usłyszałbym różnicy np. w sytuacji >
Odtwarzam płytę CD jakimś chwalonym odtwarzaczem.   Potem dajmy na to spiracę tą płytę, wyślę do dysku przypiętego do jakiegoś Volumio czy innego PCP//   o zgrozo po jakimś WiFi domowym, a nie profesjonalnej sieci na sprawdzonych kablach.
   Odpalę to potem na takim Volumio i o zgrozo>   Nie słyszę różnicy !!  W stosunku do tego co było z CD.   Nawet jeżeli ten plik zgrabiony wprost z płyty CD sflaczyłem jakimś-   darmowym o zgrozo-   kompresorem.
Jprd....   masakra, oni tam piszą o gigantycznych wprost różnicach w dźwięku.... a ja tego nie słyszę....
  Chyba się będę wieszać .......
Ja tam od biedy to odróżnię brzmienie pomiędzy dac na AKM   od dac na CS   a i to w bezpośrednim przełączeniu między nimi.
  Bo np w takiej sytuacji >   CPC coś mi tam ciągie jakąś muzę z dysku -  dac z AKM podaje to na wzmak---   no i se muzyczka gra, prawda?
Jadę do sklepu po browara- ktoś zamiast AKM mi tam podmieni dac na ten z CS-   resztę zostawi jak było.   Myślicie że usłyszę różnicę?
   A gdzie tam, całe piwo wyżłopię i nie skapuję jak nie zobaczę.    Pojechałbym drugi raz, złośliwiec ponownie zamienił a ja bym umarł w nieświadomości.

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
26-07-2025, 10:56
Kiedyś sprawdzałem jak odtwarzać muzykę na takim odtwarzaczu z YouTube.
Grało ok, przygód żadnych nie było i błędów. Ale ostatecznie nie znalazłem zastosowania u mnie do takiego wodotrysku.
Więc żadnych innych rzeczy związanych z dźwiękiem i obrazem nie testowałem.

Ciesze się, że udało Ci się to przewalczyć, ale dla potomnych to byś musiał jakieś wskazówki dać co trzeba poprawić po instalacji LCI.

Ja powiem jeszcze grubiej heheheh
 Całkowicie przestałem widzieć zastosowanie we wtyczkach nie tylko do Youtube  ale i do innych Soundcouldów czy Spotifajów.
    Wwywaliłem to wszystko w diabły.    Może to kwestia temperamentu słuchacza, czy co?    Bo jak się okazuje to mnie wystarcza wtyczka do RP  i wszystkich ich strumieni.   Interaktywne są bardzo OK , można sobie nieźle obsłuchać co tam w danej kategorii dzieje się na świecie, przewinąć-skoczyć. 
  Nooo a dla potomności to chyba trzeba filmik zrobić jak to unikać problemów z CPC   i żeby ładnie trybiło.
     Zrobi się :)

Wojciech7

• 2141 / 1551
  • Ekspert
26-07-2025, 11:52
Nie mam 100% wypasionego odtwarzacza sieciowego- nie przewiduje zakupu.Słucham różnej muzyki na chińskim tunerze stacjonarnym i to wystarczy-:))). Mam techniczną możliwość
słuchania muzyki z  zewnętrznego dysku (HDD/SSD) podłączonego do stacjonarnego
komputera. Jest to wygodne w obsłudze ale dla mnie to trochę sztuczne jednak-czegoś brakuje. Tej całej magii, odpowiednich czynności-fizyczny nośnik (CD-Audio/kaseta magnetofonowa/taśma szpulowa). Może jestem nie nowoczesny bo jednak urodziłem się w
poprzednim wieku, przyzwyczajenia z dawnych lat i to siedzi z tyłu głowy w podświadomości.
Taki  ze mnie audio-hobbysta -:)))

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
26-07-2025, 12:31
Może jestem nie nowoczesny bo jednak urodziłem się w
poprzednim wieku, przyzwyczajenia z dawnych lat i to siedzi z tyłu głowy w podświadomości.
Taki  ze mnie audio-hobbysta -:)))

No i prawidłowo :)   audiohobbysty twarde maja być i nic komu do tego z czego jeden z drugim lubi słuchać.   Taśmy, kasety, winyle -  co komu pasuje.   Ja tam np. chętnie obadałbym gramofon Edisona, taki na walce :)   Kiedyś, dawno temu wytargowałem prawdziwy patefon, taki na korbę od sąsiada dziadków który przywiózł go z wojennej tułaczki z Francji.   Nawet sporo płyt do tego było które zapisaną na nich muzyką mnie nie porywały.   No ale sprzęcior nie w kij dmuchał był.
 Niestety, nie miałem możliwości tego zabrać do domu, patefon leżał w szałerku który popadł pod program przebudowy garażu.    No i ekipa budowlana jak zabrała się do roboty to konkret.   A moja głupia ciotka powiedziała im że ma gdzieś wszelkie wszelkie złomy które w szałerku są.   Tym sposobem przepadł min.  patefon.
Ajjjjjj gupia baba że strach......

No jak by tam nie było to takie odtwarzacze plików czy inne sieciowe to fajna sprawa.  Nie będę ukrywać że u mnie to w zasadzie 80% ?
  To robota właśnie takiego wynalazku.   Zgrabię jeszcze winyle i procent będzie jeszcze większy.   Ponadto takie ustrojstwa dają możliwość trafić na coś nowego w muzyce.   W końcu nie można w nieskończoność kręcić tylko wokół U2,  Dire Stratis czy innej ABBY.
   Ja bardzo lubię akurat Radio Paradise,  nie to co wyszukiwarki z bomby wynajdą ale przez wtyczkę akurat.   Tam jest o wiele więcej możliwości.   Co tam gadać, filmik zrobiłem

pień

• 2817 / 1487
  • Ekspert
26-07-2025, 17:52
Ale numer, szok.  Ja zaś mam trybienie szachisty na kacu :)
   Dopiero gdy sam na swoim filmiku zobaczyłem to coś mnie ruszyło.   Ten Cirrus,  znaczy CS4398 dał głos przecież po podaniu sygnału DSD hehehe.  Byłem pewien że o DSD nie ma mowy i jego zasięg w kierunku orbitalnych osiągów kończy się na 24bit/192 kHz.   Czyli raczej  nie tyle bardzo niska orbita co atmosferyczna jednostka przy współczesnych wypasach z jakiego Asahi Kasei na przykład.
  Patrze się więc w data scalaka a tam stoi że po pierwsze primo nie 192kHz a 216 a o samym DSD >
 DAC Cirrus Logic CS4398 może dekodować pliki DSD (Direct Stream Digital), ale robi to poprzez konwersję do PCM (Pulse-Code Modulation). Chociaż posiada dedykowany tryb DSD, wykorzystuje opatentowany procesor do regulacji głośności i filtrowania, a także może akceptować bezpośredni sygnał wejściowy DSD, który jest następnie konwertowany do PCM. Proces konwersji jest zarządzany przez wewnętrzne obwody układu i może obejmować downsampling lub inne kroki przetwarzania, w zależności od konkretnego strumienia DSD.

hmmm, konwesja czy nie ale zaskoczenie miłe.   Dziadek mnie zaskoczył ...

aaa, skleroza.
  Co się stało z MQA ?   Kiedyś w RP bywały strumienie w tym cudzie kodowania :) ,   Serenity zdaje się w tym szło na okrągło a teraz nie widać i wszędzie tylko Flac ew.  Mp3.
« Ostatnia zmiana: 26-07-2025, 18:19 wysłana przez pień »