Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

Krzysztof_M

• 1734 / 5727
  • Ekspert
11-07-2025, 13:18
U mnie konfiguracja WiFi w ustawieniach przy rozruchu jak na filmiku od germańskiego Kolegi działa.
Ale nie mam już wpiętego kabla do Malinki jak ją uruchamiam za pierwszym razem.
Nie wiem co Ty tutaj robisz inaczej :(
PicoPlayer 64 bit jest dla wersji z większą ilością RAMU, dla malinki 3B spokojnie wersja 32 bitowa wystarczy.

Do dzieła:

Dysk z muzyką:
1. W zakładce Drives klikasz jak na screenie instalację additional file systems (i najlepiej restarcik malinki).
2. po restarcie znowu w zakładce Drives w sekcji Mount USB Disk powinieneś widzieć podłączony dysk i będziesz mógł wybrać gdzie ma być zamontowany (Set USB Mount to zatwierdza).

Gdy mamy zamontowany dysk to przechodzimy do instalacji serwera.

Uruchomienie LMS:

1. W zakładce Lyrion klikasz instalacje LMS (zapomniałem zrobic screena).
2. ustawiasz Autostart (ale wstanie samo dopiero po restarcie - wiadomo).
3. Klikasz w LMS Web Page (tuż pod Autostartem) i otwiera się stronka z konfiguracją serwerka (reszta na screenach.).

Włączenie GUI na ekranie malinki:

1. W zakładce Tweaks scrolujesz w dół i szukasz Jivelite Setup.
2. Klikasz Install Vis (malinka trochę nad tym musi pomyśleć i potem poprosi o restart)
3. Po restarcie powinien się ekranik odtwarzacza załadować.

O ile odtwarzacz (Squeezelite) ma w nosie jak gasisz malinkę o tyle serwer niestety nie.
To jeden z powodów, dla których nie używam serwera na malince, ponieważ nie chce się martwic o system plików gdy gaszę sprzęt i na listwie sieciowej odcinam zasilanie do sprzętu.
« Ostatnia zmiana: 11-07-2025, 13:22 wysłana przez Krzysztof_M »
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Krzysztof_M

• 1734 / 5727
  • Ekspert
11-07-2025, 13:20
c.d.

pień

• 2765 / 1472
  • Ekspert
11-07-2025, 14:02
Że też chciało ci się tyle screenów robić i domalowywać strzałki :)    Dzięki :)
   Może jeszcze komuś przyda się?   
..   muszę Ci powiedzieć że dotychczas dokładnie tak samo robiłem.   Rozszerzenia plików , montowanie itd...   Dlaczego mi się kaszaniło naprawdę pojęcia nie mam :(
  Możliwe że przegapiałem ponowne skanowanie?   Zaraz sie zobaczy bo cyc gotowy.
Przy okazji,  co daje instalowanie nowego VIS  ?    Ten standardowy w sumie mi pasuje

pień

• 2765 / 1472
  • Ekspert
11-07-2025, 15:26
Zrobiłem wszystko po programie, żadnych swoich widzimisię

Tego tam na tydzień non-stop lekko

Efekt.....  nosz k......... mać

----------------

« Ostatnia zmiana: 11-07-2025, 15:44 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1734 / 5727
  • Ekspert
11-07-2025, 16:08
Ciesze się, ze w końcu ruszyło :)
Oczywiście, że mi się nie chciało ani robić screenów ani strzałek.
Zrobiłem ponieważ chciałem pomóc Ci a to był najlepszy pomysł jak to zrobić :)

Co do VIS, ja tego używam od niedawna, nie instalowałem starego interfejsu, wiec nie wiem czym się różni nowy Vis, ale możliwe, ze chodzi o preinstalowane wizualne efekty typu wskaźniki albo analizator widma itp ...

Oglądałem Twój filmik - według mnie masz nieotagowane pliki albo otagowane jakoś inaczej.
Ewentualnie faktycznie zleć serwerowi ponownie skanowanie biblioteki.

Ściągnij programik MP3TAG jak powyżej sugerowałem i pokaż jak wyglądają tagi jakiegoś pierwszego z brzegu utworu, którego nie widzisz jako wykonawcę.
Dla przykładu poniżej tagi jakie ja mam:

pień

• 2765 / 1472
  • Ekspert
11-07-2025, 16:36
Możliwe że w tagach sęk siedzi.  Skanowanie nic nie daje,  znaczy jak na obrazku>   muzy ni ma i huk hehehehe
   To co otagowane to i tak nie widać w pCp a to co zrobione to  EasyTag linuksowy.   Ja nie mam żadnego kompa z wingrozą zwyczajnie.
Ok, sprawdzi się dokładnie.   Teraz mnie ten pCp trochę zmęczył i przerwa potrzebna, jadę do sklepu po piwo :)  i jaką micro SD kupić bo mnie się już zapas skończył.
   Zrobię jeszcze jedno podejście może dzisiaj ale z drugą malinką.   Wprawdzie to stareńka 2B  ale powinna jako tako ciągnąć.
Drugą malinkę wezmę ponieważ zauważyłem przy restarcie że w wierszach poleceń leciało ostrzeżenie o niskim napięciu zasilania.    Zasilacz na bank 100% sprawny.   Może coś jednak zdechłego jest w środku?

Krzysztof_M

• 1734 / 5727
  • Ekspert
11-07-2025, 17:30
Na tym Volumio to zobaczyłem jak przeglądasz zawartość katalogów, jak czekasz aż się załadują itd ...
Okładki masz w katalogach to pewnie je odczytał i pokazuje zamiast ikonek folderów.
Nie znam Volumio, więc nie wiem jak to jest zbudowane, ale pokazałeś jedynie przeglądanie katalogów z plikami.
Wyobraź sobie, że katalogów masz 1500, przeczesywanie takiego zasobu to mordęga dla dysku i samego serwera.
Dodatkowo w organizacji jaką masz jest bardzo mało informacji, bo nazwy katalogów i plików to za mało moim zdaniem.
Zerknij na to jakie tagi ja mam w jednym utworku - nie jesteś w stanie tego zrobić organizując muzykę w ten sposób jak teraz.
Oczywiście może już jest za późno na zmiany - masz np 1000 albumów i teraz to wszystko reorganizować ...
Wyobrażam sobie, ze piszesz, ze masz tagi w poważaniu bo już swoją bibliotekę masz.

Jeszcze tylko wyobraź sobie jak wyglądałaby normalna książkowa biblioteka bez szczegółowego indeksu zawartości, autorów, dat wydań, tłumaczy, tytułów, formatów wydań, języka itd ...

P.S. Ten Easy tag jest polecany jako Linuxowa alternatywa dla MP3Tag, więc pewnie da radę zrobić co trzeba. Ale softu osobiście nie widziałem.

pień

• 2765 / 1472
  • Ekspert
11-07-2025, 19:38
Wyobrażam sobie, ze piszesz, ze masz tagi w poważaniu bo już swoją bibliotekę masz.

W sumie to masz rację hehe.   Na swoją obronę dodam że dajmy na to ten Volumio to zasadniczo tagi też ma gdzieś.   Najwyżej nie wyświetli obrazka, niczego nie powie na temat utworu i w skrajnym przypadku  wyświetli nazwę folderu gdzie to siedzi i napisze >>  Track 1 czy tam Track 5 ,  flac czy tam jaki inny WAW<<  i dalej będzie go odtwarzać.
   W sumie liczyłem że piCore zrobi tak samo :)
Zadałem pytanie w necie i jakaś uczynna AI *albo uczynny , powiedział tak :
    Yes, piCorePlayer can play untagged songs. piCorePlayer, when used with Lyrion Music Server (LMS), manages your music library and streams it. This includes local music from USB drives or NAS, as well as online streaming services. piCorePlayer can play audio files regardless of whether they have tags or not.

No i rozumiesz moje zmieszanie teraz.  Bo ja już wszystko na te tagi zwalałem .   No chyba że AI w kulki leci.
  W każdym razie, kupiłem nową micro SD żeby odpalić na nowo pCp  dla drugiej malinki.    Zobacze czy komunikat o napięciu wyświetli i czy ogólnie kłopotliwa będzie.   

W sumie to do sklepu pojechałem po piwo ,SD i fajki.    Wróciłem z całym bagażnikiem żarcia, z pięć razy latałem w ta i nazat zanim przetargałem do chaty wszystko.   Skrzynka piwa jest też, SD karta nawet jakaś mała popadła 16MB  a fajki zgubiłem k............j.........mać

pień

• 2765 / 1472
  • Ekspert
11-07-2025, 23:05
Tak na spokojnie odpaliłem tą malinkę 2B.  Jest nieco słabsza w obsłudze pCp  ale wszystko zadziałało jak należy :)

Myślę jednak że to nie malinka jako taka tylko pewne czynności konieczne do wykonania w ustawieniach LMS.   Patrzyłem tam i nagle mnie oświeciło hehehe.   Co trzeba zrobić to na obrazku poniżej>

Taki drobiazg a cieszy hehehe

Plan na jutro>  sprawdzić czy odkrycie heheh działa na malince 3B> odpalić czapkę żeby po ludzku podać sygnał na DAC jakimś optykiem.
   Albo chociaż zwykłym kabelkiem :)

aaaa, skleroza.   Dobić się tego żeby był dostęp do tego dysku przez sieć.   pCp widać ale gdzieś w ustawieniach trzeba zezwolić na dostęp.
Bo na teraz to szlaban daje :( na patrzenie z innych wrednych komputrów
« Ostatnia zmiana: 11-07-2025, 23:17 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1734 / 5727
  • Ekspert
11-07-2025, 23:13
Rzeczywiście jest takie ustawienie - bingo !!! Gratulacje !!!
Ja jeszcze chciałem pokazać, że w poprzednim ustawieniu też mogłeś grać prosto z folderu:

pień

• 2765 / 1472
  • Ekspert
11-07-2025, 23:21
Heh,   jutro sprawdzę tą opcję na samym początku  :)

A tak poza konkursem to jak już przez to taki dzięcioł jak np. ja ,   przedziobie się to nagle wszystko proste się wydaje
heheheh

Krzysztof_M

• 1734 / 5727
  • Ekspert
11-07-2025, 23:46
Dobrze Ci poszło, długo walka nie trwała, bardzo bystry z Ciebie majsterkowicz.

A jak odkryjesz opcję synchronizacji między odtwarzaczami to może nawet bardziej Ci się spodoba.
Były czasy, że w domu pracowały 4 odtwarzacze jednocześnie, grając po cichutku w różnych pokojach, np. podczas Świąt kolędy - cały dom rozbrzmiewał tym, a jednocześnie domownikom nie przeszkadzał poziom muzyki w rozmowie.
Synchronizację można było zgrać co do milisekundy.

P.S. Podasz linka do swojego ekranu dla malinki?
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 00:16 wysłana przez Krzysztof_M »

pień

• 2765 / 1472
  • Ekspert
Dzisiaj o 01:25
To jest chyba ten :
https://www.amazon.de/5inch-DSI-LCD-Resolution-Display/dp/B08YRG27G7?source=ps-sl-shoppingads-lpcontext&ref_=fplfs&th=1

Ale na 100% nie jestem pewien bo zwyczajnie nie pamiętam gdzie go kupiłem.   Możliwe że na aliexpresie, jutro sprawdzę na wszelki wypadek bo na moim jeszcze pieczątka stoi że to IPS matryca i faktycznie nawet pod bardzo ostrym kątem widać co na nim, jak na zdjęciu :)
 Poza tym obraz bardzoooo ładny jest, na filmie czy zdjęciach nie widać tego.    Ma wyprowadzony jeścze micro pstryczek u góry do regulacji jasności.  Chyba z 10 kliknięć od bardzo ciemnego na noc do jasnego że nawet na słońcu widać fajnie.  Oczywiście łączony samą szelką do malinki.  Żadnych kabli do HDMI  czy dodatkowego zasilania i USB dla dotyku nie ma.

A może ten?
https://www.ebay.de/itm/203536779674?chn=ps&_ul=DE&mkevt=1&mkcid=28&google_free_listing_action=view_item

Ma taką samą pieczątkę z kropką że IPS.

Jutro popatrzę w amazona, ali i ebaya gdzie to kupiłem.  Może będzie wisiało jeszcze archiwum
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 01:34 wysłana przez pień »

pień

• 2765 / 1472
  • Ekspert
Dzisiaj o 13:29
 Pan Krzychu :)
     Niestety nie znalazłem gdzie zakupiłem ten monitorek.   W archiwum aliexpresa go nie mam a sięga dobrych paru lat, znaczy to nie tam.
Na ebayu też nie ma, ale tam mi nie zachowało zakupów starszych.   Zostaje zatem amazon.
  Dzisiaj ciąg dalszy walki z piCore,  ponownie na rpi 3B  przechodzę.   Odkręciłem malinkę i ekranik od spodu wygląda tak jak na obrazku

Pamiętam że w komplecie były dwie szelki, jedna długa dosyć.   Parę śrubek, wkrętak i łapki.