Audiohobby.pl

Nakamichi 682ZX

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
07-04-2025, 16:28
Nie zwróciłem uwagi przy oględzinach, ale w domu zauważyłem, że przełącznik Monitor jest częściowo urwany, chyba, że powinna być tam nakładka. Trudno mi stwierdzić, bo pozostałe nie dają się zdjąć (jeśli to nakładki), a nie chcę się siłować.
Tak tam są takie malutkie nakładki. Zdejmij sobie z przełącznika Timer który jest nie używany obecnie do tego monitora. One powinny lekko schodzić te nakładki.
Ale z tego co widzę to masz samą końcówkę ułamaną w tym przełączniku monitor.... chyba...tak widać na zdjęciach.
Spróbuję wieczorem to przełożyć jeśli się da. Rzeczywiście z timera albo z filtra MPX mogę przełożyć bez wpływu na funkcjonalność. Dzięki za rozwiązanie.

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
07-04-2025, 23:39
Nie zwróciłem uwagi przy oględzinach, ale w domu zauważyłem, że przełącznik Monitor jest częściowo urwany, chyba, że powinna być tam nakładka. Trudno mi stwierdzić, bo pozostałe nie dają się zdjąć (jeśli to nakładki), a nie chcę się siłować.
Tak tam są takie malutkie nakładki. Zdejmij sobie z przełącznika Timer który jest nie używany obecnie do tego monitora. One powinny lekko schodzić te nakładki.
Ale z tego co widzę to masz samą końcówkę ułamaną w tym przełączniku monitor.... chyba...tak widać na zdjęciach.
Ale masz wzrok. Tak jak mówiłeś końcówka tego przełącznika monitor jest ułamana. Po powrocie do domu sprawdziłem dokładnie i te nakładki schodzą bardzo delikatnie tylko nie mam na co jej założyć, bo akurat ta część na którą powinna się wsuwać jest ułamana. Teraz musi zostać tak jak jest. Może coś wykombinuję.

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
10-04-2025, 08:58
Może ktoś polecić sprawdzony zestaw pasków i idler do tego modelu? (Jest kilku sprzedawców [Nie wiem czy mogę wymieniać] na e-bay: phonohifishop, revox_de, van-hurban, mindset4lot -może ktoś ma sprawdzonego godnego polecenia). Paski były wymieniane (widziałem zdjęcia), ale idler chyba nie więc pewnie w najbliższym czasie trzeba będzie go wymienić. Ma wolny start przy przewijaniu za pierwszym razem po włączeniu. Później wszystko chodzi normalnie.

AUDIOTONE

• 10410 / 6218
  • Moderator Globalny
10-04-2025, 11:09
Wieczorem postaram się coś poszukać odpowiedniego.
Portugala i Hiszpana odpuścić na wstępie bo kiszka paski są tragiczne i wymiaty nie pasują. 
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10410 / 6218
  • Moderator Globalny
10-04-2025, 22:40
Z idlerami jest problem, ponieważ ja zawsze brałem idlery z USA ale od jakiegoś czasu sprzedawca przestał sprzedawać towar poza granicą USA. A były to naprawdę bardzo idlery. Obecnie trzeba szukać na rynku i próbować. Zaś co do pasków to temat sprawdzony, ja biorę tutaj:
https://www.ebay.co.uk/str/manatreereplacementparts?_trksid=p4429486.m3561.l161211

Na paskach od nich mam na dzień dobry 0.05% na mechanice Classic.

Główny pasek to 82mm średnica, 5mm szeroki
Funkcyjny to 37mm średnicy, przekrój kwadratowy od 1.2-1.5mm
« Ostatnia zmiana: 11-04-2025, 09:09 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
11-04-2025, 09:11
Dzięki. Zamówię kilka idlerów i sprawdzę, który sprawuje się najlepiej. Zapomniałem, że pasek główny mam, bo kiedyś Mateusz zamawiał z UK i przy okazji zamówił mi do LX-5. Leży zapakowany i czeka. Chociaż jak będę zamawiał funkcyjny to główny też zamówię. Muszę poszukać jeszcze wymiarów paska do automatycznej kalibracji.

AUDIOTONE

• 10410 / 6218
  • Moderator Globalny
11-04-2025, 13:57
Jak co to podaj potem wymiary do reszty pasków.
Bo tam chyba są od automatu kalibracji i azymutu osobny razem dwa ;-)
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10410 / 6218
  • Moderator Globalny
19-04-2025, 18:28
Do mnie zawitał niedawno taki padalec na zajączka ;-) Niby sprawny, zobaczymy jak długo... Należy mu się remont całości (cały recap, elektrolity i pomarańczki). Ale to kiedyś, na razie gra. A teraz są inne w kolejce na stół operacyjny.
Także kiedyś, temat będzie rozwijany ;-)

Wojtek.

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
30-04-2025, 09:03
Czekam z niecierpliwością na Twoją relację. Mój grał, nagrywał, kalibrował więc sobie słuchałem i trochę nagrywałem. Niestety w pewnym momencie padło nagrywanie. Wszystko pozostałe działa. Niestety mam nauczkę, że nie można czekać z wymianą pomarańczków w tych starszych modelach Naków. Kondensatory już zakupiłem. Zostało tylko sparować je w wolnej chwili. Zauważyłem też, że nie świeci żarówka od podświetlenia licznika. Najtrudniejsze co mnie czeka to jego kalibracja i tu chyba będę musiał skorzystać z pomocy kogoś bardziej doświadczonego. O ile serwis mechanizmu już robiłem (LX-5) to opis kalibracji mnie przerasta. Jest dla mnie za bardzo rozbudowany.

pień

• 2688 / 1417
  • Ekspert
30-04-2025, 11:00
Dasz radę.   Wojtek filma walnie jak to zrobić i zobaczysz że on to zrobi przy okazji oglądania meczu :)

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
30-04-2025, 11:50
Porównywałem proces kalibracji z Kenwooda KX-9010 i Nakamichi BX-300 (udało mi się je skalibrować dzięki pomocy Mateusza) z tym dla 682zx i tam jeden punkt zawiera tyle ile np. w Kenwoodach cała kalibracja. Oczywiście czekam na opis kalibracji tego modelu i relacje Wojtka.

AUDIOTONE

• 10410 / 6218
  • Moderator Globalny
01-05-2025, 21:27
Czekam z niecierpliwością na Twoją relację. Mój grał, nagrywał, kalibrował więc sobie słuchałem i trochę nagrywałem. Niestety w pewnym momencie padło nagrywanie. Wszystko pozostałe działa. Niestety mam nauczkę, że nie można czekać z wymianą pomarańczków w tych starszych modelach Naków. Kondensatory już zakupiłem. Zostało tylko sparować je w wolnej chwili. Zauważyłem też, że nie świeci żarówka od podświetlenia licznika. Najtrudniejsze co mnie czeka to jego kalibracja i tu chyba będę musiał skorzystać z pomocy kogoś bardziej doświadczonego. O ile serwis mechanizmu już robiłem (LX-5) to opis kalibracji mnie przerasta. Jest dla mnie za bardzo rozbudowany.

Bardzo mi przykro że Twój się zbuntował. Ale to nie problem, pomarańczki to norma że lecą. Tego się nie ominie, a dziwi mnie to bardzo że niby po serwisie i siedzą tam pomarańczki... to co to za serwis skoro zostawił tam takie zgniłki... Ale nie ma co gadać. Dużo tam ich niema ;-)
Ja swojego kiedyś na pewno będę robił ale nie w najbliższym czasie. Na razie leży pod łóżkiem jak inne złomki (choć niby sprawny) i czeka na swoją kolej ;-)
Wojtek.

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
03-05-2025, 00:28
Gościu od, którego go kupowałem pokazywał mi zdjęcia z serwisu. Był rozebrany i serwisowany mechanizm i niby elektronika. Miał niskie W&F od 0,035 do ok. 0,047 więc założyłem, że serwisant się zna na rzeczy. Nie było z nim problemów dlatego nie sprawdziłem czy zostały słynne kondensatory. Jedynie idler trochę dawał o sobie znać. Wyczyściłem go izopropanolem, bo był posmarowany czymś tłustym, a o wyczyszczeniu sprawuje się dużo lepiej. Liczyłem, że tylko będzie go trzeba skalibrować od początku. No i po kilku dniach użytkowania padło nagrywanie... Kondensatory dotarły. Już je poparowałem. To jestem w stanie ogarnąć, ale za kalibrację chyba sam się brał nie będę.

AUDIOTONE

• 10410 / 6218
  • Moderator Globalny
03-05-2025, 09:26
To ktoś chyba nigdy Naków na classicu nie robił. Wszystkie pomarańczki trzeba bezwarunkowo wymienić! Inaczej to nie znasz dnia ni godziny kiedy zdechnie. Wymiana pomarańczków to pierwsze co się robi przy serwisie w starszych Nakach. No cóż, nic to. Jak ogarniesz sobie te pomarańczki to reszta będzie też do zrobienia. A nie taki Nak straszny jak go malują ;-)
Wojtek.

chorazy3

• 1975 / 1982
  • Ekspert
03-05-2025, 12:42
Dokładnie, wymiana pomarańczowej zarazy to obowiązkowy punkt programu. Sam się zresztą o tym przekonałeś.
Reszta elektrolitów też w sumie nadaje się do wymiany, szczególnie zasilanie i logika mechanizmu.
W swoim 681zx wymieniłem wszystkie elektrolity i jestem bardzo zadowolony z niego.
Paweł