Audiohobby.pl

Kable głośnikowe Unitra KG25 -czy warto?

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
17-03-2025, 20:29
Witam

Chciałbym kupić jakieś porządne kable głośnikowe. Mój system to wzmacniacz Rotel A 10, kolumny Dali Opticon 2 mk2. Popatrzyłem troche po sklepach i w końcu wszedłem na strone unitry. Są tam kabelki Unitra KG 25 jak za 5 metrów(bo tyle potrzebuje) za 1800 zł. Cena nie mała ale czy warte? Są te kabelki podobno bardzo neutralne, aż do bólu. Poradzcie. Warto czy nie? Czy będą lepsze od moich obecnych miedzianych za 5 zł za metr?

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
17-03-2025, 20:42
Wiecie chyba sobie sam odpowiem...Znalazłem nordost 70 zł za metr a potrzebuje w sumie 10 metrów. Słuchałem nordosty w salonie w Łodzi więc troche wiem jak grają.

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
17-03-2025, 22:39
Ostatecznie wziąłem Ricable Primus Speaker. Kable producenta którego mam już dwa interkonektory i z których jestem zadowolony. I kosztował mnie 1300 zł za 5 metrów a jakbym miał wydać 1800 zł za unitre  i kupować kota w worku. Ricable wiem jak grają bo mam je w systemie.

AUDIOTONE

• 10249 / 6173
  • Moderator Globalny
17-03-2025, 22:58
Kable głośnikowe Unitra KG25 -czy warto?
Za tą cenę nie warto.
« Ostatnia zmiana: 17-03-2025, 23:01 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
17-03-2025, 23:56
Też się po dłuższym zastanowieniu z tym zgadzam. Za 1800 zł to przesadzili.

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
19-03-2025, 11:21
Już mam ten Ricable Primus Speaker i całe szczęscie że nie brałem tych od unitry. Nie dość że bym przepłacił to kupiłbym kota w worku. A co do tych Ricable to jestem po pierwszych odsłuchach. Po podłączeniu pierwszą godziny kabelki te grały płasko i ciemno dopiero jak się troche wygrzały to pokazały się wyższe tony, rozjaśniło się i ogólnie jest lepiej. A jak one grają? Zauważyłem lekkie ocieplenie dzwięku, zanikają kontury, i ogólnie kolumny "znikają". Po godzinie odsłuch ujawniły się wysokie tony, stały się bardziej melodyczne, z detalami.
Także jestem bardzo zadowolony i cieszę się że nie wziąłem tej unitry za 1800 zł bo bym bardzo przepłacił. Zresztą jak patrzyłem na stronce Unitry to wzmacniacz za 20000 zł, odtwarzacz cd za 15000 zł. Widać że starają się iść w Hi-End ale czy takie podejście wyjdzie im na dobre? Skoro robią sprzęt w Hi-End to może by zaprojektowali i produkowali sprzęt dla bardzie przeciętnego Kowalskiego?

Karol

• 2088 / 4664
  • Ekspert
19-03-2025, 18:12
...
Po podłączeniu pierwszą godziny kabelki te grały płasko i ciemno dopiero jak się troche wygrzały to pokazały się wyższe tony, rozjaśniło się i ogólnie jest lepiej. A jak one grają? Zauważyłem lekkie ocieplenie dzwięku, zanikają kontury, i ogólnie kolumny "znikają". Po godzinie odsłuch ujawniły się wysokie tony, stały się bardziej melodyczne, z detalami.
...

Zaciekawił mnie powyższy fragment postu.
Z tym "graniem kabli", to rozumiem taki skrót myślowy. Chodzi chyba raczej o to, że mogą mieć wpływ na dźwięk.
Nie wiem czy słusznie, ale cały czas żyję w przeświadczeniu, że kable przyłączeniowe niczego nie poprawiają.
Mogą najwyżej nie psuć. Czyli kable idealne to te, które nie mają żadnego wpływu na dźwięk, (są przezroczyste).
To powyższe, to tak przy okazji ale uważam, że jest jakoś związane z tym, co mnie tak zaciekawiło.
Chodzi mi o wygrzewanie kabli przyłączeniowych wszelkiego rodzaju.

Wygrzewanie słuchawek czy kolumn, jakoś tam rozumiem.
Ogólnie zakładam, że związane jest z „wyrabianiem się” elementów mechanicznych.
W kolumnach można dorzucić jeszcze stabilizację elementów elektronicznych, (np. kondensatory w zwrotnicach).
Wydaje mi się, że ma to sens i zapewne jakiś wpływ na dźwięk.

Czy mógłby mi ktoś w przystępny sposób wyjaśnić, na czym polega wygrzanie kabli?
Co ono stabilizuje czy uelastycznia? Udrożnia je jakoś? Zmienia ich właściwości?
Nie wygrzane psują dźwięk, wygrzane już nie. Coś się musiało zadziać. Może ktoś wie, o co w tym chodzi?

Nie traktujcie tego wpisu jako złośliwostki, czy próby nabijania się. Po prostu chciałbym zrozumieć.
« Ostatnia zmiana: 19-03-2025, 18:16 wysłana przez Karol »

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
19-03-2025, 18:19
Nie wiem jak ci to wytłumaczyć. Bo może to nie kwestia wygrzewania kabli tylko sprzętu. Ale różnica między zwykłymi miedziakami które miałem do tej pory a tymi przewodami jest duża. A jak ktoś się z tym nie zgadza to jest po prostu głuchy. Tyle co moge napisać.

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
19-03-2025, 18:28
...
Po podłączeniu pierwszą godziny kabelki te grały płasko i ciemno dopiero jak się troche wygrzały to pokazały się wyższe tony, rozjaśniło się i ogólnie jest lepiej. A jak one grają? Zauważyłem lekkie ocieplenie dzwięku, zanikają kontury, i ogólnie kolumny "znikają". Po godzinie odsłuch ujawniły się wysokie tony, stały się bardziej melodyczne, z detalami.
...

Zaciekawił mnie powyższy fragment postu.
Z tym "graniem kabli", to rozumiem taki skrót myślowy. Chodzi chyba raczej o to, że mogą mieć wpływ na dźwięk.

Tak to skrót myślowy z tym "graniem kabli". Przewody mają wpływ na dzwięk, czy to głośnikowe czy interkonektory.

Karol

• 2088 / 4664
  • Ekspert
19-03-2025, 18:53
@thomsen,
nie chodzi mi o to, jaki wpływ maja na dźwięk, przewody wykonane z różnych materiałów.
Z tym nie mam kłopotu. Przyjmuję do wiadomości, że jedne są przezroczyste a inne nie.
Chodzi mi o zjawisko wygrzewania kabli. Kabel niewygrzany psuje dźwięk, wygrzany nie psuje.
Ja tego nie rozumiem. Nie wiem, o co w tym chodzi. Jeżeli Ty też, to jest nas dwóch. :-)
« Ostatnia zmiana: 19-03-2025, 19:01 wysłana przez Karol »

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
19-03-2025, 19:01
@thomsen,
nie chodzi mi o to, jaki mają wpływ maja na dźwięk przewody wykonane z różnych materiałów.
Z tym nie mam kłopotu. Przyjmuję do wiadomości, że jedne są przezroczyste a inne nie.
Chodzi mi o zjawisko wygrzewania kabli. Kabel niewygrzany psuje dźwięk, wygrzany nie psuje.
Ja tego nie rozumiem. Nie wiem, o co w tym chodzi. Jeżeli Ty też, to jest nas dwóch. :-)

No jest nas dwóch bo ja też tego nie rozumiem. Sprzęt typu wzmacniacz czy kolumny mogą być wygrzane lub nie. Co do kabli to już tak nie wiem.

Karol

• 2088 / 4664
  • Ekspert
19-03-2025, 19:08
OK. We dwóch raźniej.
Może ktoś nas oświeci. :)
« Ostatnia zmiana: 19-03-2025, 19:10 wysłana przez Karol »

thomsen

• 72 / 258
  • Użytkownik
19-03-2025, 19:20
Ja tylko moge powiedzieć swoje spostrzeżenia że jak podłączyłem po raz pierwszy te kabelki to dzwięk wydawał mi się płaski i ciemny. Dopiero po dłuższym odsłuchu pojawiły się wyższe tony, dzwięk był bardziej melodyjny. Czy to był efekt wygrzania kabli czy sprzętu? Tego nie wiem.

Krzysztof_M

• 1648 / 5626
  • Ekspert
19-03-2025, 20:24
Czy można założyć, że dobre kable nie zmieniają parametrów pod wpływem pracy z sygnałem i są w takim układzie miarą jakości?
Co oczywiście sugeruje, że jeśli jakikolwiek kabel wymaga wygrzewania to raczej sprawa wady produktu?
Czy zmiany zawsze idą w kierunku pozytywnym a następnie ulegają stabilizacji?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

ArturP

• 1417 / 3131
  • Ekspert
20-03-2025, 20:41
Krzysztofie, kabel jest albo sprawny albo niesprawny. Gniazdo w sprzęcie też jest albo sprawne albo nie. Kabel głośnikowy najbardziej dostaje przy dużej mocy, a przy małej nie ma możliwości się wykazać, bo zaatakowały go już "tlenki/siarczki" i inne "narośla".
Sprawny- spełniający pozytywnie wszystkie założone parametry producenta (Z, L, C, Rdc i f)
Niesprawny- niespełniający przynajmniej jednego parametru poprawnie.
Jeśli 1- sprawny, 0-niesprawny, to jeżeli w układzie {dopasowanie "Z" wyjścia->gniazdo->wtyczka->kabel->wtyczka->gniazdo->dopasowanie "Z" wejścia} mamy choćby jedno "0", sam widzisz, najpierw jest sprawne i działa prawidłowo, a potem się degraduje.
Pytanie ode mnie, czy tak trudno sobie wyobrazić, że jeden z elementów powyższego układu może być niesprawny (brudny, mieć zimny lut, być w przeszłości przegrzany)?
Tak na marginesie, z własnego doświadczenia, w studio nagraniowym poświęca się czasem kilka dni na czyszczenie gniazd i wtyczek, o czym wcale się nie wspomina nigdzie, bo to jest zwykła robota, żmudna i nie przynosząca chwały.
« Ostatnia zmiana: 20-03-2025, 20:47 wysłana przez ArturP »