Audiohobby.pl

Nagrywanie CD

RetroTape

• 723 / 1144
  • Ekspert
20-03-2025, 21:11
Cytat: Wojciech7
Terażniejsze nagrywarki nie pozwalają(zablokowane?) na odczyt jittera w programach do testowania nagranych cdr.
Zawsze było tak, że testowanie płyt działało tylko na niektórych nagrywarkach. Kiedyś były to głównie LiteOn, Plextor czy BenQ. Co więcej, nie wszystkie one zwracały błędy jitter, zawsze trzeba się dobrze zapoznać z możliwościami danego napędu przez kupieniem go do testów.

Cytat: JaKub92
Nie bardzo rozumiem jak to działa: czy obniża jakość tylko w tych gorszych sekwencjach, czy po całości tak samo? Szczerze mówiąc, ja nie słyszę różnicy między płytą a płytą jeśli mam nagrany ten sam materiał. Porównywałem kopia vs oryginał z którego została zrobiona i nie słyszę różnicy.
Jitter działa po całości i na całym materiale obniża jakość. Trzeba tylko pamiętać, że w przypadku CD-Audio zmniejszenie dynamiki z 96dB do 85 czy nawet 80dB będzie dla zwykłego człowieka niezauważalne. Można sobie jednak wyobrazić jaka to różnica, jeśli na kasecie dynamika spadłaby z 55 do 39 dB, szum byłby straszny ;) Ogólnie materiałów na ten temat jest w sieci co nie miara, jak ktoś chciałby zgłębić temat.

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
20-03-2025, 21:48
Kiedyś czasami testowałem różne nagrywarki jakie posiadałem-nie testuję bo do niczego nie jest to potrzebne teraz.
Nagrana płyta cd-audio ma być dobrze odtwarzana w odtwarzaczu stacjonarnym-:)))

JaKub92

• 2013 / 5820
  • Ekspert
21-03-2025, 13:35
Jitter działa po całości i na całym materiale obniża jakość. Trzeba tylko pamiętać, że w przypadku CD-Audio zmniejszenie dynamiki z 96dB do 85 czy nawet 80dB będzie dla zwykłego człowieka niezauważalne. Można sobie jednak wyobrazić jaka to różnica, jeśli na kasecie dynamika spadłaby z 55 do 39 dB, szum byłby straszny ;) Ogólnie materiałów na ten temat jest w sieci co nie miara, jak ktoś chciałby zgłębić temat.

Jak wpadnie mi kiedyś jakaś z najbardziej badziewnych płyt to aż z ciekawości skopiuję na nią jakiś dobrze nagrany oryginał i porównam czy usłyszę jakąkolwiek różnicę...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
26-03-2025, 23:34
Nagrałem  ten sam materiał muzyczny na 3szt.cd-audio z różnymi prędkościami zapisu(x16/x32/x40).
Nagrywarka wew.w komputerze stacjonarnym. Wszystkie można odtwarzać na stacjonarnym odtwarzaczu. Najszybciej
wczytuje się z prędkością zapisu x32/x40. Ciekawe bo płyta nagrana z prędkością x16 po wyjęciu z nagrywarki była
bardzo ciepła, reszta już nie (x32/x40).
Czyżby nowe płyty cd-r preferowały szybkie nagrywanie-?
Płyta testowa to CD-R Maxell 700MB.

RetroTape

• 723 / 1144
  • Ekspert
27-03-2025, 20:27
Bez napędu testującego jakość nie sprawdzisz. Strzelam w ciemno, że szybciej wypalane płyty mają większy jitter i więcej błędów C1. Działają, bo dopuszczalne wielkości nie są przekroczone. Co do temperatury, to jak nagrywanie trwa dłużej to płyta jest cieplejsza, a jak krócej i szybciej się kręci to się schładza ;)