Audiohobby.pl

Retip - amatorska ściana płaczu

bsw

• 605 / 5243
  • Ekspert
03-03-2025, 10:32
Ja też kibicuję.
BTW: To będzie MM czy MC?

Krzysztof_M

• 1602 / 5597
  • Ekspert
03-03-2025, 11:36
Z takiego grubego drutu jaki posiadasz możesz albo zrobić MC - o niskim poziomie i to pewnie zadziała.
Ale jak nawalisz miedzi dużo aby mieć wysoki sygnał, to pewnie masa całości wzrośnie tak, że będzie miała destrukcyjny wpływ na sygnał.

Masz jakiś przedwzmacniacz dla wkładek MC niskopoziomowych?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2518 / 1342
  • Ekspert
03-03-2025, 13:34
Czy to MM czy MC to dobre pytanie .    Technicznie to MM,  wymyśliłem sobie sobie jednak że warto pojechać na maksymalne zmniejszenie wagi magnesów.   Te które tam powyżej na zdjęciu to można powiedzieć że surowy materiał do dalszej obróbki.   Mam wagę tylko do 0.01  grama elektroniczną i ona nie reaguje już na te moje magnesy,   w przeciwieństwie do wagi samego rdzenia uzwojeń które w  DL 110 są.  Już bez uzwojenia oczywiście.   Tak więc w zasadzie sama waga uzwojenia nie ma znaczenia teoretycznie.   Można motać dużo dla sygnału teoretycznie.  Jednak drut jest zbyt gruby i w zasadzie robi się pokraka wtedy.    Niemniej na nawinięcie dla DL/a   od biedy ujdzie.   Będzie jakiś normalny MC Lo  .  Pod warunkiem że opanuję przewijanie jakościowe,  bo tak byle namotać to już potrafię  teraz hehehehe

Tak, mam przedwzmacniacz MC  który uważam za dobry przedwzmak, pomimo tego że on z tych tzw.  wbudowanych.   To we wzmacniaczu Harmana .   Miałem taką chwilową słabość do tych przedwzmacniaczy i nawet kupiłem jakiegoś Naima,   ale Harmanowy rozwalał je wszystkie po kolei  i teraz zlewam temat, przynajmniej tymczasowo.

Problem problem z tip'ami   w tej zabawie.   Cała ta chińszczyzna to już wspomniałem wcześniej o niej i teraz czekam na takie teoretycznie lepsze z domu.   Noo, to się dopiero zobaczy  .
  Przydałby się jeszcze trochę różnych drutów .  Miałem gdzieś małą szpuleczkę 0.02, gdzieś wcięło.  Ten na zdjęciach to raczej 0.04  wychodzi i trochę gruby nawet jak na MC.
    Teraz idę skończyć jiga do nawijania,  słońce dzisiaj a to pomaga bardzo .

pień

• 2518 / 1342
  • Ekspert
03-03-2025, 18:49
Dzisiaj trochę ogarniałem temat nawijania cewek do normalnych wkładek.  Nie wyszło najlepiej ale do testu będzie chyba OK. Jak by nie patrzył drut jest za gruby troche i nawijałem w sumie na dwie warstwy .   Tipy nie przyszły ale trochę złożę tego Denona , dorobię dźwigar i coś pomierzę troszke czy ten PGR działa czy zdechły od maleńkości hehehehe

Krzysztof_M

• 1602 / 5597
  • Ekspert
03-03-2025, 22:12
Nadal nie zrozumiałem jakim cudem mocujesz igłę do kaktusowej szpilki?  :(

pień

• 2518 / 1342
  • Ekspert
03-03-2025, 23:50
Normalnie hehehe.  Są dwie metody/  pierwsza to robisz dziure na tip , dajmy na to w kolcu i w dziure wtykasz tip.  Jak dobrze zrobisz i materiał mocny to klejenie można odpuścić.   No ale raczej kleić mimo wszystko.  Nam się wydaje że to tylko jeden czy dwa gramy nacisku, troche na zginanie itd..   Jednak biorąc pod uwagę rozmiar samego tipa  oraz to że jeszcze może o jakiś głaz zahaczyć , czyli syf na brudnej płycie to>   siły i obciążenia są tam duże.
Druga to podobna metoda jak jaskółczy ogon.   W kolcu dajmy na to robisz nacięcie tak żeby sam tip wchodził swobodnie , ustawiasz i klej na to.   Zaleta to mniejsza masa na samym końcu dźwigara ,  tam gdzie go najmocniej trzęsie.

Nie wyrobiłem i zrobiłem próbę.   Nawet zagrało,  w sumie przez chwilę bo dźwigar raz że za długi , ćwiczebny to jeszcze wetknięty na styk bez klejenia.   Tak tylko żeby sprawdzić czy będzie działać.   No i dźwigar wyrwało i gdzieś se poleciał heheheheeh.    Nooo, ale później go znalazłem hehehe

To ten turysta
« Ostatnia zmiana: 03-03-2025, 23:54 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1602 / 5597
  • Ekspert
Dzisiaj o 10:49
OK, dzięki za wyjaśnienie co do mocowania.
I patrząc po zdjęciach to "turysta" na jaskółczy ogon mocowany, tak?
(kup sobie tyci lepszy mikroskop, straszna kaszana na tych zdjęciach).

Krzysztof_M

• 1602 / 5597
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:50
Mam jakiś tani mikroskop z alledrogo i robi takie obrazy:

Krzysztof_M

• 1602 / 5597
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:51
Tak wygląda.

pień

• 2518 / 1342
  • Ekspert
Dzisiaj o 12:08
Mój wygląda podobnie i zgadza się, mikroskop jest za dyche, dosłownie heheheh .  Taki tam usb z amazona/  tragedia znaczy.   On nawet nie ma rozdzielczości wystarczającej żeby zobaczyć coś poniżej 0,01 mm  Takie tam 0,02  to granica jego możliwości.   Ponadto  usb  to kompletnie do kitu bo nie ma dwuocznego patrzenia a przestrzenność konieczna. W sumie to one nawet koło mikroskopu nie stały,  to zwykłe kamerki z dobrym macro i nic więcej.
  Dotychczas radzę sobie z lupą stero zegarmistrzowską.  To do patrzenia a tam lepiej widać niż przez te mikroskopy usb hehehehe.
  O mocowaniu tipów to może jakiś ekstra serial obrazków zrobię, tylko komu to potrzebne?   No i zdrada technologii  której >  retypiarze hehehe   strzegą jak KGB swoje interesy.   
  Czytałem tu i tam , szacun że takie coś robią chłopaki :)   Naprawdę.      Ja orłem we wkładkach nie jestem , jednak miałem styczność praktyczną przez długi czas z zupełnie innym micro mechanizmami i mam na niektóre sprawy zupełnie inny >  pogląd.
   No i teraz to idę z tego co mam,  znaczy tego co było w domu i jedynie tipy trzeba gdzieś wyrywać.
Dzisiaj szukałem drutu nawojowego w okolicach 0.01 mm i kicha.    Jeżeli ktoś gdzieś coś widział to może podpowie?

Ed.   Może za mocno pojechałem po tych usb patrzałkach.   Nie no, do pomiarów kątów, ustawiania to fajna sprawa.   Mamy wszak spory monitor na którym łatwiej to zrobić niż na realnym rozmiarze obiektu :)

A właśnie, wczorajsza próba z wkładką.   Drut 0.03  czy 0.04  jest za gruby.   Wyszło mi po 15 plus 15  uzwojeń na każdą parę cewek.   Mogłem namotać ze 20  w sumie ale już brzydko wyglądało.   Wkładka wprawdzie zagrała  ale poziom wyjściowy bardzo niski.   Wzmocnienie już na tyle duże że szum harmanowego przedwzmaka spory.   A on jest naprawdę najmniejszumiący z tych które mam czy miałem

ed.  Tipy jeszcze nie przyszły :(    Znalazłem jednak na chacie drut który powinien nadać się na uzwojenie

Pozima czarna kreska to przymiarowa line 0.02 mm   Górny to aktualnie użyty  no i ten cieńszy właśnie planuję motać na rdzenie Denona.
  Małe skubane są .   Oryginalnie to HO  wkładka i tam był o wiele cieńszy.  Z danych dowiedziałem się że tam coś ok.  350 zwojów na każdym ramieniu jest.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 13:28 wysłana przez pień »

pień

• 2518 / 1342
  • Ekspert
Dzisiaj o 16:16