Audiohobby.pl

Technics RS-TR474

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
08-01-2026, 20:14
Ale z Ciebie kol.Hammer "człowiek małej wiary". Powoli wiem co mogę ewentualnie ustawić bo już wiem od czego
są komórki ( jeszcze nie wszystkie) w EPROM-:))) Zamiast mnie podbudować że chcę coś ewentualnie naprawić w tym trochę niesprawnym magnetofonie to-....
Jeśli całkiem popsuje ten magnetofon naprawiając go tzw. "metodą januszową" to do nikogo nie będę miał pretensji, żalu itp. Nikt z kol. na forum nie musi robić to co ja  robię, nie namawiam, nie przekonuje że tak właśnie bo podobno
człowiek ma "wolną wolę".
Dziękuję za fotki- "to są switche sterowania, takie przyciski klawiatury funkcji".

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
08-01-2026, 22:20
Czy Twój (kol.Hammer) magnetofon nagrywa  równo kanały (Meter Level)-?

Już do tego doszedłem która komórka w EPROM za to odpowiada, teraz faktycznie równo oba kanały nagrywa/odtwarza  sygnał testowy lub zapodaną muzykę. Nie było łatwo  ale....
« Ostatnia zmiana: 08-01-2026, 22:32 wysłana przez AUDIOTONE »

AUDIOTONE

• 11156 / 6456
  • Moderator Globalny
08-01-2026, 22:29
Posty jeden po drugim należy edytować i scalić w jeden... to już nie wymaga tajemnej wiedzy. ;-)
« Ostatnia zmiana: 08-01-2026, 22:31 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
08-01-2026, 22:32
A edycja postów kolegi nie dotyczy ?
Oczywiście że dotyczy- ale co mam zrobić jak mam czasami "refleks szachisty"i kiedy  chcę edytować to już nie mogę.
Wiem że może jestem jak ta "czarna owca" na tym forum.

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 22:42
Skąd wiesz że coś Ci się poprawia jak w sumie nie wiesz co ? bias, level ? ch-ka odczytu? konkretnie.
Popatrz co robi deck podczas kalibracji atc, potem, odsłuchaj te sygnały i to można (teoretycznie) zmienić, ale czy na pewno jak je zmienisz to procesor znowu je nie przyrówna do wartości fabrycznych? podczas kalibracji.
Czy ustawiając coś na pałe nie przesuwasz pkt odniesienia ustaw fabrycznych ? co wynikało by z tego co piszesz że skalibrował kasete o niskich parametrach
Warto by było abyś konkretnie sobie zdawał sprawe co się zmienia.
Szkoda e nie masz miernków, choć programowy soundcard scope pewnie masz i na nim coś można posprawdzać
Małej wiary ? w cuda nie wierze bo jakby były to jeszcze dzisiaj bym leciał na marsa....

Zadzwonie do Cię jutro pogadamy....

AUDIOTONE

• 11156 / 6456
  • Moderator Globalny
08-01-2026, 22:45
A edycja postów kolegi nie dotyczy ?
Oczywiście że dotyczy- ale co mam zrobić jak mam czasami "refleks szachisty"i kiedy  chcę edytować to już nie mogę.
Wiem że może jestem jak ta "czarna owca" na tym forum.

Na edycję mamy kilka naście minut ;-)
Proszę tylko by sprawdzać czy jest to możliwe. Jeśli już nie jest możliwa edycja to wspomnieć mi bym scalił i po kłopocie. Nie widzę problemu.

wracając do tematu 474...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 560 / 372
  • Ekspert
08-01-2026, 22:59
Kurka, ten temat był już chyba kiedyś omawiany.
W serwisówce jest pełna tabel ustawień startowych. Z tego co na szybko rzuciłem okiem, to deck ustawia się do Fe, a potem robi korekty do Cr i Me i sobie je zapisuje.
Czyli zapisuje w tabeli PB gain, rec gain, bias, hx pro itd tak aby mieć na wyjściu zadane V i krzywą fabryczną charakterystyki.
Zapewne w części tabeli są zapisywane wartości dla kalibracji pojedynczej taśmy.
Dane są zapisywane w hexie więc takie strzelanie to jak szukanie komara w kosmosie :)
.

Był walkowany.Czy potrafisz tak rozpisać tą tabelkę krok po kroku jak wpisywać te wartości-?
Nie kumam tego-:(((

Bardzo spodobało się powiedzenie "to jak szukanie komara w kosmosie "-super,tylko co będzie jak
mi się uda z tym komarem-?

No tak się nie da, gdybym miał tę wiedzę to już bym tu wrzucił.
W serwisówce jest zapisane, że w ultra rzadkim  przypadku, gdyby padł EEPROM, to należy zrobić kroki od 1 do 7 czyli wypełnić wszystkie adresy od 00 do 7F (czyli tabela z serwisówki bez ostatniej kolumny). Tabel w moim rozumieniu musi zawierać poprawne dane startowe inaczej nie miałoby to sensu. To są wartości, które dostaje procesor i przekłada je na odpowiednie wartości PB gain/Rec gain/bias/equalization itd.

Dalej jest napisane, że pamięć jest zapisywana przy każdym uruchomieniu ATC oraz on/off
Krok 8 to ustawienie poziomu wzmocnienia (też zapisywane do pamięci), krok 9 to kalibracja biasu.

Trzeba by mozolnie sprawdzać, które wartości uległy zmianie po krokach, a i tak komórek jest dużo więc widzę ewentualne namierzenie wzmocnienia i biasu.

Pytanie tylko w jakim celu? :) No bo w sumie ta procedura to automatyczne wyciśnięcie soków z taśmy i sprzętu.
Podbicie PB gain? Nie ma raczej sensu, to samo rec.
Bias? - to zawsze jest jakimś kosztem, podbijesz górę zleci dół albo zrobią się zniekształcenia.

Obstawiam, że producent wyszedł z założenia, że jak procedura nie bangla, to coś jest uwalone - np głowica i należy ją wymienić.

Oczywiście nie chcę Cię zniechęcać :) Jednak myślę, że gdyby to była praca na 2 wieczory, to ktoś by to już zrobił, a szukałem z czystej ciekawości i nie znalazłem translacji.

Kończąc przydługą odpowiedź - to aby cokolwiek rozkminić, to trzeba mieć ten deck, oscyloskop, multimetr, kasety, czas i ważny powód aby go poświęcić :)
« Ostatnia zmiana: 08-01-2026, 23:03 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
09-01-2026, 08:28
Powód jest jeden jeśli jest możliwy....ewentualne korekcje.
Oczywiście tabela z serwisówki różni się od tabeli w kaseciaku, która może zawierać ostatnie ustawienia od ostatniej kasety, podczas ATC on to znowu koryguje i tak w kółko, taka moja teoria być może, cholera ich wie.