Kurka, ten temat był już chyba kiedyś omawiany.
W serwisówce jest pełna tabel ustawień startowych. Z tego co na szybko rzuciłem okiem, to deck ustawia się do Fe, a potem robi korekty do Cr i Me i sobie je zapisuje.
Czyli zapisuje w tabeli PB gain, rec gain, bias, hx pro itd tak aby mieć na wyjściu zadane V i krzywą fabryczną charakterystyki.
Zapewne w części tabeli są zapisywane wartości dla kalibracji pojedynczej taśmy.
Dane są zapisywane w hexie więc takie strzelanie to jak szukanie komara w kosmosie :)
.
Był walkowany.Czy potrafisz tak rozpisać tą tabelkę krok po kroku jak wpisywać te wartości-?
Nie kumam tego-:(((
Bardzo spodobało się powiedzenie "to jak szukanie komara w kosmosie "-super,tylko co będzie jak
mi się uda z tym komarem-?
No tak się nie da, gdybym miał tę wiedzę to już bym tu wrzucił.
W serwisówce jest zapisane, że w ultra rzadkim przypadku, gdyby padł EEPROM, to należy zrobić kroki od 1 do 7 czyli wypełnić wszystkie adresy od 00 do 7F (czyli tabela z serwisówki bez ostatniej kolumny). Tabel w moim rozumieniu musi zawierać poprawne dane startowe inaczej nie miałoby to sensu. To są wartości, które dostaje procesor i przekłada je na odpowiednie wartości PB gain/Rec gain/bias/equalization itd.
Dalej jest napisane, że pamięć jest zapisywana przy każdym uruchomieniu ATC oraz on/off
Krok 8 to ustawienie poziomu wzmocnienia (też zapisywane do pamięci), krok 9 to kalibracja biasu.
Trzeba by mozolnie sprawdzać, które wartości uległy zmianie po krokach, a i tak komórek jest dużo więc widzę ewentualne namierzenie wzmocnienia i biasu.
Pytanie tylko w jakim celu? :) No bo w sumie ta procedura to automatyczne wyciśnięcie soków z taśmy i sprzętu.
Podbicie PB gain? Nie ma raczej sensu, to samo rec.
Bias? - to zawsze jest jakimś kosztem, podbijesz górę zleci dół albo zrobią się zniekształcenia.
Obstawiam, że producent wyszedł z założenia, że jak procedura nie bangla, to coś jest uwalone - np głowica i należy ją wymienić.
Oczywiście nie chcę Cię zniechęcać :) Jednak myślę, że gdyby to była praca na 2 wieczory, to ktoś by to już zrobił, a szukałem z czystej ciekawości i nie znalazłem translacji.
Kończąc przydługą odpowiedź - to aby cokolwiek rozkminić, to trzeba mieć ten deck, oscyloskop, multimetr, kasety, czas i ważny powód aby go poświęcić :)