Audiohobby.pl

Technics RS-TR474

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
20-02-2025, 19:36
Popatrz Wojtek jak się kiedyś obawiałeś że uszkodzisz coś co zabierasz się za naprawę........no i popatrzże to nie jest tak staraszne, obserwuję i idzie Ci naprawdę dobrze.

Dokładnie ;-)
A, jak się coś popsuje to luz. Straty muszą być. Praktyka to podstawa ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2046 / 1437
  • Ekspert
20-02-2025, 19:43
Pomiar taki 18,52mm. To jaki raster w takim razie-?
Skoro jest 18 z groszem i mamy 14 pinów... to ciśnie się na usta 0,5mm... nawet linijką można zmierzyć ;-)
Zdjęcie z netu.

To już wiem jaką zamawiam na szybko-:)))

Wojciech7

• 2046 / 1437
  • Ekspert
20-02-2025, 19:44
Popatrz Wojtek jak się kiedyś obawiałeś że uszkodzisz coś co zabierasz się za naprawę........no i popatrzże to nie jest tak staraszne, obserwuję i idzie Ci naprawdę dobrze.

Dokładnie ;-)
A, jak się coś popsuje to luz. Straty muszą być. Praktyka to podstawa ;-)

Tak popsute do elektro-złomu luz w  składziku  bedzie-:)))

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
20-02-2025, 19:53
Niezły WF jak na dwukaseciaka!

Wojciech7

• 2046 / 1437
  • Ekspert
20-02-2025, 20:02
Niezły WF jak na dwukaseciaka!

Tyle po wymianie (paska,rolek)-:)))

Wojciech7

• 2046 / 1437
  • Ekspert
21-02-2025, 15:10
" Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie prosię"  Ten magnetofon działa na pilota (RAK -RS305W)-podstawowe funkcje. Na wyświetlaczu jest wtedy R.C.
Jakieś dziwne rzeczy się z nim dzieją. Pisałem że działa ATC- dzisiaj już nie.Zostawiłem go nie do końca  poskładanego
aby dzisiaj zamknąć gmeranie w nim-nic z tego.Nie wiem jak to się stało ale wyskoczyła taka jedna sprężynka co jest
na kole które steruje zamknij/otwórz kieszeń na kasetę. Nic nie robiłem w tym miejscu, bo lubię fruwające małe sprężynki- hehe... Znowu wszystko rozbierać(śrubki,przewody/odlutowanie silnika). Założyłem tą sprężynkę tak jak jest w deck-1. Poskładany aby sprawdzić-tak kieszeń na kasetę magnetofonową otwiera/zamyka się. Naciskam teraz przyciski przewijanie/odtwarzanie-nic nie działa-:(((. Sprawdziłem czy dobrze polutowałem silnik-jest ok. Co znowu
w nim teraz zdechło-? Najgorsze jest to że jestem z elektroniki "niegramotny"-:(((
Czy naprawdę ten magnetofon tylko już na elektro-złom-.....

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
21-02-2025, 18:20
Może zimy lut gdzieś jest? Sprawdź na spokojnie czy taśmy dobrze są wpięte.

Hammer

• 5069 / 2635
  • Ekspert
21-02-2025, 20:29
" Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie prosię"  Ten magnetofon działa na pilota (RAK -RS305W)-podstawowe funkcje. Na wyświetlaczu jest wtedy R.C.
Jakieś dziwne rzeczy się z nim dzieją. Pisałem że działa ATC- dzisiaj już nie.Zostawiłem go nie do końca  poskładanego
aby dzisiaj zamknąć gmeranie w nim-nic z tego.Nie wiem jak to się stało ale wyskoczyła taka jedna sprężynka co jest
na kole które steruje zamknij/otwórz kieszeń na kasetę. Nic nie robiłem w tym miejscu, bo lubię fruwające małe sprężynki- hehe... Znowu wszystko rozbierać(śrubki,przewody/odlutowanie silnika). Założyłem tą sprężynkę tak jak jest w deck-1. Poskładany aby sprawdzić-tak kieszeń na kasetę magnetofonową otwiera/zamyka się. Naciskam teraz przyciski przewijanie/odtwarzanie-nic nie działa-:(((. Sprawdziłem czy dobrze polutowałem silnik-jest ok. Co znowu
w nim teraz zdechło-? Najgorsze jest to że jestem z elektroniki "niegramotny"-:(((
Czy naprawdę ten magnetofon tylko już na elektro-złom-.....

eee to normalne My też tak mamy.....to pospiech a tu trzeba cierpliwości trochę.
Wypij dobre winko, wyśpij się i jutro na świerz, może czujniki obecności kasety nie działają , sprawdź to......

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
21-02-2025, 21:07
Pomiar taki 18,52mm. To jaki raster w takim razie-?
Te taśmy to SUMITOMO-M AWM 2896 80C 60V VW-1, szerokość około 19mm, długość jest zależna od modelu ale 250mm powinna wystarczyć do każdego. Raster 0,5mm.

Pierwsze lepsze wyszukane miejsca do kupienia:
https://kazpol.com/tasma-polaczeniowa-14pin-dlugosc-25cm-szerokosc-1-9cm,id16849.html
https://allegro.pl/oferta/tasma-polaczeniowa-14pin-dlug-25cm-szer-1-9cm-8713264551

Niestety te taśmy można odłączyć tylko kilka razy potem się łamią albo zrywają się ścieżki. Jeśli coś przestaje działać "z nienacka" to na 99% taśma.

Wojciech7

• 2046 / 1437
  • Ekspert
21-02-2025, 22:23
Dzięki  za link do stronki i informacje-:)))
Te taśmy  ogólnie w tym magnetofonie to -" nie ruszaj mnie"-:((((

Wojciech7

• 2046 / 1437
  • Ekspert
25-02-2025, 15:56
To co opiszę zaraz nie jest wytworem mojej fantazji tylko prawdziwą sytuacją. Uparłem się
jak osioł na ten model magnetofonu.Kupiłem drugi taki sam z ciekawą niesprawnością-nie
kasuje taśmy magnetofonowej,nagrywa. Lewa kieszeń (Deck1) jest tylko do odtwarzania.
Prawa kieszeń (Deck2)nagrywanie/odtwarzanie.W kieszeni (Deck1) jest zamontowany mechanizm z głowicą kasującą+nagrywającą.Natomiast w kieszeni(Deck2)jest cały mechanizm tylko z głowicą odtwarzającą. Nie można  wprost zamienić mechanizmów ponieważ każdy z nich ma inne wtyczki łączące się z płytą. Magnetofon (deck1)wtyczka
3-piny,magnetofon (deck2) wtyczka 4-piny. Jeszcze takiego magnetofonu nie miałem-:)))
Magnetofon odtwarza/przewija/nagrywa nie kasuje-:(((. Proszę kolegów z forum o pomoc  co mogę ewentualnie w takiej sytuacji zrobić. Ten model ostatnio bardzo mnie ćwiczy w różnych łamigłówkach magnetofonowych -hehe....

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
25-02-2025, 18:01
Sprawdź głowicę kasującą po odłączeniu od magnetofonu tym chińskim testerem do podzespołów elektronicznych. Potem porównaj wyniki (omy i mH) z dobrą głowicą z innego RS-TR.
Jeśli wyjdzie ok to głowica jest sprawna.
Następnym krokiem będzie sprawdzenie prądu podkładu kasowania.
Paweł

Wojciech7

• 2046 / 1437
  • Ekspert
26-02-2025, 14:27
Ciąg dalszy z "kopaniem się z koniem"- :(((
Chyba nie będę się "kolegował" z techniawkami .... Zamieniłem mechanicznie głowice tzn.
magnetofon (Deck1) ma jak powinno być głowicę tylko odtwarzania. Magnetofon (Deck2)
ma teraz  głowice  nagrywąjąco-kasującą. Teraz w tym magnetofonie normalnie można kasować/nagrywać/odtwarzać. Byłby to koniec naprawiania- ale nic  z tego-:((((
Dałem nowe paski napędowe/nowe zębatki/nowe rolki,trochę posmarowałem mechanizmy. Niby wszystko nowe- to teraz ten magnetofonu zfiksował  i nie działa  do końca  autorewers.Już mi ręcę  opadaja-:((( Wciskam przycisk autorewers,  mostek z głowicami jedzie na dół potem do góry,głowica nie obraca się do końca-wszystko się blokuje-:((( To jest w obu mechanizmach. Mechanicznie sprawdzając na sucho obracają się lekko,nie urwane sprężynki.Wszystko dobrze połączone. Pewno coś zdechło w elektronice....
Sprawdziła się nowa kolba lutownicza, oraz nowy nabytek tzn.elektryczny odsysacz lutowniczy-super odsysa cynę nie niszcząc ścieżek-:)))

.

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
26-02-2025, 15:32
Jeśli dobrze złożyłeś mechanizm i założyłeś pasek, to najprawdopodobniej nowy pasek jest za luźny, ślizga się i nie ma siły prawidłowo obrócić głowicy.

Hammer

• 5069 / 2635
  • Ekspert
26-02-2025, 18:59
Wojtek...........na pewno coś przeoczyłeś mechanicznie spokojnie sprawdż mechanizmy bo może źle ustawiłeś i nie przerzuca rewersa.
Zauważyłem że za szybko się poddajesz zamiast walnąć lufe, posłuchać muzyki, zapalić skręta  i na nowo sprawdzić......
Co chwile piszesz że coś się nie da ........stawiam stówe że się da.
Czekam na telefon pozytywny.