Audiohobby.pl

Prośba o sugestie w urządzeniu pokoju odsłuchowego

aulait

• 1453 / 5825
  • Ekspert
19-01-2025, 19:22
Nie wiem czy w odpowiednim dziale założyłem wątek, bo tu "Studio" dział a to ma być pokój odsłuchowy, może jeszcze z projektorem.  Jak nie tu to proszę o przeniesienie do odpowiedniego miejsca. :) Wycinek z projektu z pomieszczeniem, w którym ma być audio. Ściany, strop z żelbetonu W8 z gładką powierzchnią bo beton lany na płytach, podłoga wylewka (na dniach ma być lana) i pewnie wykładzina typu dywanowego a może coś innego? Wymiary miały być 646 x 400 x 250 (czyli niby idealne proporcje) ale sufit będzie około 280 cm (po wylewkach) a może obniżyć? Okna, jak widać brak, tylko drzwi wejściowe. Urządzenie wnętrza, wedle mojego uznania, choć mam dużo różnych sprzętów (kolumn, wzmacniaczy, cd, słuchawki itp) i dobrze, jakby tam znalazły swoje miejsce :)
Raczej nie chcę wydawać majątku na jakieś drogie ustroje akustyczne. Bardzo proszę o podpowiedzi co, gdzie i jak? :)))

bsw

• 593 / 5203
  • Ekspert
20-01-2025, 09:59
Brak okien... A wentylacja jest?

aulait

• 1453 / 5825
  • Ekspert
20-01-2025, 11:49
Rekuperacja i podłogówka.

ArturP

• 1407 / 3062
  • Ekspert
20-01-2025, 13:43
Jeśli rzeczywiście ma tam powstać pokój i do słuchania muzyki i do oglądania filmów, to jedna funkcja będzie trochę przeszkadzać drugiej.
 Uzasadnię:
 Do muzyki, szczególnie nagrywanej w pomieszczeniach zamkniętych, potrzeba odsłuchowi z dwóch głośników zapewnić trochę przestrzeni, bo inaczej zrobimy komorę ciszy jeśli go przetłumimy.
 Do oglądania filmów w systemie wielokanałowym, wytłumienie powinno być mocno pełniejsze, bo głośników jest o wiele więcej, co za tym wiele więcej odbić, które trzeba stłumić.
 Jest wiele stron i filmów o projektowaniu takich pomieszczeń, choć i między innymi na tym forum też trochę tego jest.

W takich poradach bardzo łatwo popełnić pomyłkę, bo dywan przed głośnikami nie pasuje do reszty wystroju, bo jak będzie wyglądać taka wielka półka z książkami, albo na suficie jakieś klepki na sztorc. Dochodzi jeszcze konieczność lekkiego obniżenia sufitu i podniesienia podłogi w miejscu postawienia sprzętu. I to "chłopie, co ty tu pierd.....sz o jakichś wełnach i ramkach na gąbkę, to pomysł z D..y" i cała reszta inwektyw, kompletnie zniechęca do takich porad.
 Najprościej i najtaniej będzie zadzwonić do ludzi, którzy zajmują się tym zawodowo i ich zainteresować tematem. Jeśli nie, to trzeba się przygotować na drogie, długie i mozolne zmiany w pokoju i na to, że za każdą zmianą będzie efekt łaaaał, ale nie koniecznie z poprawy brzmienia.

aulait

• 1453 / 5825
  • Ekspert
20-01-2025, 14:17
Ogólnie nastawiam się na stereo z kolumnami "na środku" pokoju odsłuchowego i wizja będzie raczej traktowana po macoszemu.
Różne materiały "domowe"... takie patenty porady, mi się właśnie podobają. Kolega podsuną mi przykładowo patent na kawałki formy odlewniczej/szalunku na słupy/filary z papieru, jako bardzo skuteczne ustroje akustyczne. Wytłaczani z jajek i itp, też ok... w sumie to ma to być też eksperymentowanie/zabawa/frajda w urządzanie tego pomieszczenia. Mogę się bawić, bo to nie będzie "święty" salon moje Pani, tylko moja kanciapa :)

MinTax

• 205 / 902
  • Aktywny użytkownik
20-01-2025, 19:07
Ja również w tym roku będę musiał zmierzyć się z tematem rozmieszczenia gratów w 'kąciku odsłuchowym'.
Być może garść przydatnych zasad i sugestii znajdziesz pod poniższym linkiem, tak od strony nr.9.

https://www.worldradiohistory.com/Archive-All-Audio/Archive-Audio-Collection/HiFi-Stereo-Installation-Simplified-Cameron-1978.pdf

aulait

• 1453 / 5825
  • Ekspert
20-01-2025, 19:41
O super, bardzo przydatny poradnik. Dzięki :)))