Audiohobby.pl

Technics RS-AZ6

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
17-01-2025, 22:35
Może z któryś  szanownych kolegów na tym forum wytłumacz/wyjaśni takie ludowe powiedzenie:"„złośliwość rzeczy martwych”. Kupiłem lutownicę precyzyjną i chyba niektóre magnetofony chcą usilnie sprawdzić  jak sobie radzę z lutowanie- hehe.... Znalazł się taki jeden właśnie - Technisc RS-AZ6. Chciałem aby trochę pograł bo długo nic nie robił,podobno to może czasami szkodzić kondensatorom (to nie moja myśl) tylko wyczytane z internetu gdzieś tam....
Włączam magnetofon do prądu po chwili kaseta do nagrywania będzie zaraz przygotowana. Naciskam przycisk odtwarzanie(play) nawet fanie odtwarza. Nagle ni z "gruszki i pietruszki"widzę ciemność na wyświetlaczu:(((
Jak padła elektronika to po mnie już-nie naprawie.
No trudno będzie ładny przedmiot w pokoju odsłuchowym. Trochę mi się zrobiło smutno jednak. Wiem że palenie tytoniu jest szkodliwe,ale siła wyższa....Nie wiem dla czego nie umiem wytłumaczyć ale zacząłem oglądać i delikatnie ruszać taśmami łączącymi poszczególne podzespoły w magnetofonie.
 Znalazła się taka jedna właśnie- Bingo!  To włączam  ponownie magnetofon- wyświetlacz świeci .Pograł jakiś czas- wyłączam. Znowu włączam/ciemność -(można wpisać w ten nawias brzydkie słowo). Taśma ta łączy się z jednej strony z przyciskiem(Power) wyłączanie/wyłączanie magnetofonu. Wymontowałem cały wyłącznik( dwie śrubki do wykręcenia),odłączyłem taśmę .Okazało się że jedna z nóżek nie miała kontaktu z ścieżką na płytce drukowanej. Przedtem magnetofon był sprawny wzg.wyświetlacza. Kto i kiedy to odlutował-oto pytanie. Lutownica znowu się przydała- hehe...Mam nadzieję że na załączonych zdjęciach to widać.

« Ostatnia zmiana: 18-01-2025, 09:14 wysłana przez AUDIOTONE »

Hammer

• 5045 / 2614
  • Ekspert
17-01-2025, 22:41
może był zimy lut i się ukruszył.....
albo tam były takie malutkie robaczki magnetochondrie i Ci popsuły.....

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
17-01-2025, 22:45
Tak na to wygląda- robaczki lub komórki/bakterie/wirusy-:)))

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
17-01-2025, 22:46
Na koniec jeszcze jedno zdjęcie. To jest ta taśma właśnie.

AUDIOTONE

• 10185 / 6153
  • Moderator Globalny
18-01-2025, 09:20
Takie tematy Wojtku to powinny być w konkretnym dziale. A nie serwis, ponieważ dotyczą danego modelu magnetofonu. Już kiedyś Ci o tym wspominałem przy naprawach z pioneer-em. W przeciwnym razie w dziale serwis będzie chaos i nic nie mówiące nazwy wątków typu: "mrugające diody", "złamało się" itp... proszę o tym pamiętać zakładając nowy wątek.
Nie wypisuje sobie tego tylko na złość komuś, bo mi się tak podoba. Po prostu chcę utrzymać porządek i przejrzystość na forum.
« Ostatnia zmiana: 18-01-2025, 10:15 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
18-01-2025, 11:19
Znowu coś  namieszałem -:(((

AUDIOTONE

• 10185 / 6153
  • Moderator Globalny
18-01-2025, 12:34
Znowu coś  namieszałem -:(((
Nie "coś", tylko wyjaśniłem dokładnie gdzie był problem.

Wróćmy do tematu.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.