Audiohobby.pl

Spotify...

bsw

• 593 / 5203
  • Ekspert
15-01-2025, 13:20
Zastanawiałem się w jakim dziale to podrzucić? Może Ogólnie o Audio?
Ale przecież Spotify to w sumie jakieś komputery udostępniajace jakieś audio zatem raczej tu.
Niemniej nie o technikalia chodzi a o ideę i niecne praktyki stosowane przy okazji.
Ja ze Spotify w zasadzie nie korzystam. Drażni mnie w tym serwisie wiele elementów i już rozumiem dlaczego tak to działa:

Gustaw

• 3960 / 3586
  • Administrator
15-01-2025, 13:32
To ciekawy film (widziałem już wczoraj). Wniosek jest m.in taki aby jak najmniej korzystać a sugerowanych playlist.
Korzystam z TIDAL-a ale podejrzewam, że podejściem do wynagradzania autorów i promowaniu "sztucznych kompozycji" raczej się to dużo nie różni od Spotify.
« Ostatnia zmiana: 15-01-2025, 15:53 wysłana przez Gustaw »

Krzysztof_M

• 1579 / 5557
  • Ekspert
15-01-2025, 15:24
Też jestem użytkownikiem Spotify i zauważyłem taką tendencję do kreowania i proponowania zestawów utworów pod nastrój.
Z drugiej strony ja na ogól włączam swoje playlisty albo całe albumy i te mechanizmy Spotify specjalnie mi w niczym nie przeszkadzają.
A biblioteka jest wystarczająco duża, że każdy sobie tam znajdzie coś dla siebie.
Nie wiem czy to co proponuje Spotify to nie jest też odpowiedź na potrzeby masowego odbiorcy?
Z młodych ludzi nie znam zbyt wielu którzy interesują się np. albumami artystów, których pojedyncze utwory im się spodobały. Prędzej właśnie interesują się playlistami i nimi się wymieniają.

Jako brzdąc włączałem kasetę JMJ Oxygene i słuchałem kolokwialnie ujmując od dechy do dechy poświęcając tej czynności całą uwagę.
Kto tak dzisiaj robi z muzyką?

No ale filmik mocny, z zainteresowaniem obejrzałem, może nawet skuszę się na książkę.

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Gustaw

• 3960 / 3586
  • Administrator
15-01-2025, 15:52
Jeżeli jednak playlista jest generowana "pod nastrój", lub w oparciu o historię słuchanych utworów, to korzystanie z playlist zamyka nas w pewnej bańce i utrudnia znalezienie czegoś nowego/innego.

Te mechanizmy AI sprowadzają się to "inteligentnego" zaproponowania playlisty w opartej o tezę, że "podobają nam się te piosenki, które już znamy"  :-)

chorazy3

• 1797 / 1868
  • Ekspert
15-01-2025, 16:24
Ja używam Tidala od kilku ładnych lat. Wybrałem bo oferuje lepszą jakość niż Spotify, tam nawet w najwyższej wersji dźwięk to max. 320 kbps.
Też po staremu słucham całych albumów od deski do deski. Ale sugerowane utwory i playlisty na podstawie tego co słuchałem wcześniej zaskutkowały tym, że poznałem kilka fajnych nieznanych mi wcześniej zespołów. Także nie odrzucałbym tego zupełnie. Jak jeszcze dopracują algorytmy to będzie jeszcze lepiej.
Co do postępowania Spotify to nie ma się co dziwić, to interes jak każdy inny, ma zarobić. Nie wie ten kto pracuje na etacie.
Paweł

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
15-01-2025, 17:36
Jestem "Spotifajowcem"- hehehe.... Jakość wystarczająca do codziennego słuchania. Staram się słuchać dostępnych
albumów danego wykonawcy.  W ten sposób poznałem dużo do tej pory nieznanych piosenek-:)))
Czasami w playlistach są rodzynki(wykonawca/piosenka ) dlatego  przesłuchuje takowe.

« Ostatnia zmiana: 15-01-2025, 18:28 wysłana przez Wojciech7 »

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
15-01-2025, 18:16
Film pt. Spotifaj od zakrystii -ciekawy. Jako słuchacz o wielu rzeczach nie wiedziałem. Teraz już wiem, czy to zmieni
moje korzystanie/słuchanie muzyki-? Będę słuchał to co chcę i dokonywał swoich wyborów muzycznych.