Audiohobby.pl

Naprawa wyświetlania w magnetowidach i video

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
13-01-2025, 20:42
Tematyka przewijała się czasem gdzieś w tematach ale warto by było coś scalić.
A więc podstawowe pytanie , czy można poprawić czytelność takich wyświetlaczy.
Zauważyłem że jedne ściemniają się z czasem jak są użytkowane na STB lub włączone, ale są takie co leżą długo i po ponownym włączeniu już są ciemne, a ten właśnie przypadek mam ..... w paru egzemplarzach.
Czy elektronicznie da się coś zrobić, jakieś elementy padają czy jednak bańka ....się psuje?
Jakieś pomysły, porady ?

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
13-01-2025, 21:35
Jakbyś tak się zagłębił w tematy tam,  to w jednym gość podmieniał płytki z lampami, a wymiana kondów nic nie dawała.
To jest tak jakby druciki się wypalały, czasem właśnie na jednej kresce widać nierówne świecenie.
To mnie zastanawia, ktoś pisał o gazie, ale ponoć szczelne toto jest

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
13-01-2025, 21:46
No to jednak się nie znam-:(((
To nie zapalniczka  gazowa że można wielokrotnie nabić.

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
13-01-2025, 21:47
no nie, tylko stawiam że to nie gaz , bo gaz by punktowo nie działał.

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
15-01-2025, 07:21
hm... urządzenie z "niebieskim" wyświetlaniem, zmieniłem mu wywalone kondy w linii zasilania  i to nic nie dało, czyli potwierdzenie że nie one są winne, umycie lampy i filtra  to też nie to, widać że część segmentów świeci mocniej, inne słabiej itd, nierównomierność i losowość daje do myślenia.
Tego samego typu urządzenie nowszy model świeci jasno i wyraźnie...
Obczytałem się internetu i ciekawostka że lampki padają optycznie nawet w drogich i różnych sprzętach.

RetroTape

• 674 / 1075
  • Ekspert
15-01-2025, 11:57
Jeśli chodzi o wyświetlacze VFD stosowane w starszym sprzęcie to nie ma szans aby je naprawić, gdyż po prostu luminofor traci swoje właściwości i świeci coraz słabiej. Tutaj jest fajny film:

Później stosowano wyświetlacze LCD, które są dużo bardziej trwałe, ale po dziesiątkach lat również obserwuje się ich degradacje w starym sprzęcie. Powody są różne, zużycie podświetlenia, problemy z zasilaniem, uszkodzenie wyświetlanych pikseli w wyniku ich ciągłego podświetlania itp. Tutaj czasem pomaga wymiana kondensatorów, czy poprawienie zasilania, ale przeważnie niestety nic z tym również nie da się zrobić. O ekranach LCD, tutaj:

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
15-01-2025, 13:48
Czasem pomaga wymiana kondów jak było to już tutaj napisane w przypadku gdy wyświetlacz jest jeszcze "zdrowy". Niestety ale na tzw. wypalenie wyświetlacza VFD nie ma już ratunku. Czas nie jest sprzymierzeńcem tego typu wyświetlacza.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

almagra

• 11587 / 5820
  • Ekspert
15-01-2025, 14:12
Nie zgłębiałem tego tematu,ale możliwości pogorszenia działania mogą być dwie.Pogorszenie może być spowodowane spadkiem emisyjności katody i spadkiem świecenia luminoforu anodowego.W pierwszym przypadku może pomóc zwiększenie żarzenia katody,a w drugim zwiększenie napięcia katoda-anoda.

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
15-01-2025, 14:35
Ja zwróciłem uwagę że świecenie "drucików" samo w sobie jest nierównomierne.
Na pewno pomaga zmniejszenie przejrzystości filtra.....
Jeśli chodzi o mnie to temat że jest beznadziejny znam, ale miałem nadzieje że coś  pomoże, jakiś paracetamol .....
może są one zaprojektowane na tyle godzin pracy i tyle, może zrobić jakiś wyłącznik wyświetlania na czas dłuższego odtwarzania  i to przedłuży czas działania i czytelności....

Z tego co mi jest wiadome to zwiększanie napięć katoda/anoda itp to to samo jak zwiększanie prądu lasera....

RetroTape

• 674 / 1075
  • Ekspert
15-01-2025, 15:43
Ja mogę dopowiedzieć ze swojego doświadczenia, że ekrany VFD często po wielu latach pokryte są czarnym nalotem/brudem, którego początkowo nie widać. Po jego wyczyszczeniu miękką szmatką z płynem do ekranów, świecą znacznie mocniej. Wielokrotnie w magnetofonach zwykłe czyszczenie sprawiało, że ekran wyglądał o niebo lepiej niż przed. Taka prosta czynność, a może dużo zmienić.

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
15-01-2025, 17:29
Ale uwaga,,,, ten brud zwłaszcza w filtrze jest bardzo tłusty w wielu przypadkach i usuniecie go jest problematyczne.
Filtr to czasem taka cienka folia, czasem zdejmowalna, czasem przyklejona słabiej lub mocniej.
Pamiętam że w jednym z kaseciaków Technicsa zrezygnowałem bo był zaklejony, a miedzy nim i szybą było mgliście.
Ze środków do mycia to albo odtłuszczacz, albo czasem mi szło z benzyną czy IPA no i szmatka taka co nie robi rysek, bo bawełniana potrafi nieźle zrysować....chyba specjalne do okularów kiedyś zastosowałem.

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
15-01-2025, 21:57
Kondy które wymieniłem to tak nie bardzo były w lini zasilania lampy.
Przed chwilą przebadałem kondy na tym zasilaniu i zmieniłem bo ich wartość nie była zadowalająca.
Ponadto Podgrzałem luty na trafie z dodatkiem cyny ołowianej i nic się nie zmieniło, tak sobie rozkminiam i badam bo mam troche czasu na badania.
Ta nagrywarka nie jest moim życiowym celem, sprawdziłem jej działanie, można na nią nagrać coś z zewnątrz na dysk a potem kopia na dvd, sprawdzone.
Tyle że jest to format Video-ts co mi osobiście nie pasuje, moja domowa nagrywarka Pioneera robi to jako standard dvd.
Ostatnio jestem leniem elektronicznym i jakoś mi sie nie chce zarywać nocek na badania naukowe........
« Ostatnia zmiana: 15-01-2025, 22:16 wysłana przez Hammer »

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
16-01-2025, 11:06
No i ?
Siadłem przestudiowałem temat na schemacie i znalazłem małe trafko z którego napięcia wychodzą na lampe.
Pomierzyłem, na schemacie w linii zasilającej były kondy, dzisiaj z rana je wymieniłem, czy to coś zmieniło ?
Ogólnie po tych wymianach wszystkich lampa bez filtra świeci całkiem dobrze, ale filtr bardzo tłumi.
Jakby filtr był słabszy to byłoby w miare akceptowalne, ale .......
Czy pleksa mogła się zepsuć ? zestarzeć
No taka zabawa

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
16-01-2025, 13:30
a tu jest wyłożone dokładnie  na łapki prosto.

https://youtu.be/mweTqTuFPyA?si=nF0zP3QBB1aqw2Qs