Audiohobby.pl

AKAI GX-R99

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
17-12-2024, 20:02
Magnetofon z bardzo ciekawymi rozwiązaniami technicznymi. Zarówno mechanika i wyposażenie bardzo interesujące. Mamy tutaj auto revers, 3 głowice, dwa wałki przesuwu (pracujące w obie strony razem). Rozwiązanie podobne jak w Dragonie, ale no właśnie ale... Silniki DD są dwa, połączone paskiem koła silników pracują niezależnie. W normalną stronę odtwarzania jeden silnik działa a drugi robi jako koło pasowe. Jak w zwykłym "double capstan", zaś podczas reversu silnik prawy się zatrzymuje i robi jako koło pasowe a silnik lewy zaczyna kręcić w druga stronę i mamy duble capstan w drugą stronę. Po to jest pasek pomiędzy kołami, silniki pracują na zmianę i nie są zsynchronizowane. W Dragonie niema paska pomiędzy kołami silników, ponieważ oba silniki są zsynchronizowane i pracują cały czas w obie strony.

Małe video poniżej na początek:

Co jest do zrobienia:
- ogólne odszczurzanie...
- brak hamowania lewego talerzyka podczas przewijania do przodu.
- głośna praca mechaniki
- wymiana pomarańczków
- wyrywkowe sprawdzenie stanu elektrolitów
- do sprawdzenia i oczyszczenia płytka kalibracji z wylanym elektrolitem z starego akumulatora.
- pełna kalibracja mechaniki i toru audio.

Będzie co robić po świętach, choć magnetofon wydaje się "prawie sprawny"...co jest bardzo mylące.
Wstępnie rozpocząłem rozbiórkę, żeby dobrać się do wnętrza, zdjęcia w niedługo.
Kilka początkowych zdjęć poniżej:
« Ostatnia zmiana: 17-12-2024, 21:00 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 1797 / 1881
  • Ekspert
18-12-2024, 09:40
Bajerancki i bardzo zaawansowany technologicznie magnetofon. Będzie kupa zabawy z nim.
Mnie ciekawi jak ogarnęli niestabilność azymutu dość typową dla mechanizmów z auto-rewersem z obracającą się głowicą.
Niedawno miałem wielką ochotę nabyć podobną maszynkę, a mianowicie Pioneera CT-980 aka CT-9R, ale poczytałem, poszperałem i dałem spokój. Tam obrotowa głowica lubi się zacinać.
Paweł

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
18-12-2024, 13:13
Prawdę mówiąc, to też nie mam zaufania do takich obrotowych głowic. Zawsze to będzie miało mniejszy lub większy błąd azymutu po jakimś czasie użytkowania.
Wojtek.

Wojciech7

• 1949 / 1379
  • Ekspert
18-12-2024, 14:42
Prawdę mówiąc, to też nie mam zaufania do takich obrotowych głowic. Zawsze to będzie miało mniejszy lub większy błąd azymutu po jakimś czasie użytkowania.

Mam kilka magnetofonów z obracaną głowicą (autorevers)-(Technics/Pioneer/Sony/Philips) we  wszystkich nic się nie zacina,jednakowo nagrywają tzn.mogę nagrać np,Pioneer odtworzyć na Technics i jest tak samo (azymut głowicy). W magnetofonie DCC też jest obracana głowica.

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
05-01-2025, 21:51
Prace posuwają dość wolno ale to i święta i nowy rok... cała masa zajęć. Także trzeba się ruszyć do roboty ;-)
Poszczególne zdjęcia z rozbiórki. W nie odległej przyszłości reszta zdjęć i kolejne prace.
cdn...
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
05-01-2025, 21:57
i kolejne zdjęcia... to na dziś tyle. Reszta w tygodniu ;-)
Pomarańczki do wymiany. Musowo trzeba się zająć tym miejscem gdzie ktoś po wymianie "akku" od podtrzymania pamięci kalibracji nie oczyścił laminatu i będą problemy. Laminat już gnije i elementy korodują. Źle to wygląda.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
16-01-2025, 19:32
Troszkę się ruszyło... płytka oczyszczona i akumulator zainstalowany poprawnie. Także i "pomarańczki" poszły do kosza. Zainstalowałem selekcjonowane mylary, ponieważ oryginalne były z tolerancją 2%. Rozbebeszyłem na tyle ile to było możliwe mechanikę i całość wyczyściłem i przesmarowałem. Naprawione zostało także hamowanie lewego talerzyka podczas funkcji STOP. Przejrzałem wyrywkowo kondensatory w różnych miejscach (zasilanie, sterowanie i tor audio). Po pomiarach wyszło że  nie kwalifikują się do wymiany. Wartości w normie i ESR poprawny, czyli zostają oryginalne. Ogólne odszczurzanie i czyszczenie płytek poprawienie lutów. Czekam tylko na zamówioną zieloną "solder maskę" do naprawy po czyszczeniu laminatu, ponieważ moje zasoby już wyszły tego koloru.  To zostało na tę chwilę zrobione.

Pozostała kalibracja toru audio i ustawienie poprawne napięć sterowania dla mechaniki. W weekend postaram się coś dodać z zdjęć, jak będę miał więcej czasu...
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
20-01-2025, 19:17
Kilka obiecanych zdjęć...
1. po ogarnięciu pozycji akumulatora i oczyszczaniu laminatu.
2,3. mechanika front.
cdn...
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
20-01-2025, 19:23
i jeszcze ;)
1. Płytka dolna tor audio odtwarzanie i sterowanie po prawej. Wszystkie przewody w taśmach od mechanizmu są dosłownie na styk. Mechanizm da się wyciągnąć na dosłownie 10 cm poza obudowę. Ogólnie ten magnetofon jest koszmarem serwisanta. Nie dziwię się że nikt ich nie chce robić... hahaha Nawet wymiana głupiego paska jest kłopotliwa ze względu na konstrukcje mechaniki i przewody bez złączek tylko lutowane. Bez jakiśkolwiek oznaczeń.
Ale pomału jakoś tego gada doprowadzam do lepszego stanu.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
27-01-2025, 19:52
Krótkie video z testem W/F po złożeniu mechaniki. Wynik W/F 0.035-0.045% JIS na obu stronach podobnie.

Widać minimalną różnice w prędkości w obu kierunkach średnio 10Hz, co jest bardzo dobrym wynikiem.

Na chwilę obecną mechanika ustawiona, tor odczytu ustawiony. Pozostała kalibracja automatycznej kalibracji i tor zapisu. Napięcie na wyjściu to 410mV dla kasety 315Hz lub 333Hz (tak podaje serwisówka) o strumieniu 160nWb/m, wtedy wskaźniki powinny pokazać wartość 0VU na wyświetlaczu. Należy także pamiętać o ustawieniu DC offseu podkówki VR4 LR dla wzmacniacza odczytu (rząd wielkości 4-8mV jest ok). Niżej ciężko ustawić. Podkówki nie są aż tak dokładne i napięcie skacze przy ruchu nawet ułamka stopnia.
« Ostatnia zmiana: 27-01-2025, 19:55 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
01-02-2025, 14:49
Kalibracja zapisu zrobiona. Osobiście nie życzę nikomu takiego magnetofonu do serwisu. Bardzo nie przyjazny serwisantowi. Serwisówka i proces kalibracji zapisu nie intuicyjny opisany nie czytelnie. Sporo problemów nastręczyła kalibracja układów automatycznej kalibracji. A są tutaj dwie osobne auto kalibracje. Pracujące niezależnie w zależności od wybranego trybu zapisu. Opcja pierwsza kalibracja automat sygnały 1kHz i 10kHz ręczna regulacja poziomu zapisu. Opcja druga (CRLP) pełny automat sygnały 400Hz i 8kHz, automatyczny poziom zapisu. Sporo starej "cyfry" na TTL-ach ;-) ręczna regulacja BIAS-u w trzech pozycjach trzeba ustawić przed zapisem. (osobny klawisz i diodowe podświetlenie wybranej opcji). Magnetofon przekombinowany na MAX-a. Ale jak ktoś ma zajawkę na kolekcję Akaja to trzeba go mieć.
Miało być video z muzyczką ale nie będzie ponieważ po podłączeniu aparatu do wyjścia magnetofonu spada poziom odczytu do przysłowiowego zera. Już tak kiedyś miałem że aparat na którym nagrywam video z muzyką prawie całkowicie blokuje sygnał wyjściowy. I uczyniłem nagrywany niestety telefonem taki króciutki test zapisu i działania auto kalibracji.

Żeby coś dodać o brzmieniu to muszę sobie go posłuchać. Bo dzieją się tutaj różne ciekawe rzeczy ;-)
« Ostatnia zmiana: 01-02-2025, 15:06 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.