Audiohobby.pl

Zwrotnica aktywna

pień

• 2448 / 1231
  • Ekspert
09-11-2024, 13:40
  Kochani
Chodzi mi po głowie takie tytułowe cudo techniki. 
Czy ktoś może podpowiedzieć o jakiejś konstrukcji dwudrożnej  np.   jakiegoś gotowca   albo sprawdzony schemat żeby samu takie coś zlutować?
  Czuję że zaistniała u mnie potrzeba bi-ampingu  ( ależ audiofilskie nazwy hehehehe)   I to nawet nie dwa oddzielne wzmaki i zwrotnica.
  Tylko 4-ro kanałowy wzmacniacz-  wszystko co trzeba w jednym pudełku.
Tzn.   zamierzam takie coś zbudować

Bacek

• 2411 / 6090
  • Ekspert
09-11-2024, 14:24
Ale analogowa czy cyfrowa?
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

pień

• 2448 / 1231
  • Ekspert
09-11-2024, 16:04
Analogowa

Krzysztof_M

• 1549 / 5486
  • Ekspert
11-11-2024, 17:58
Pogooglaj za Behringer CX2310 - prosta, bez udziwnień i skomplikowanych DSP,  max.3 drożna na kanał.
Wszystko w locie łatwo regulować.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

ArturP

• 1378 / 2991
  • Ekspert
11-11-2024, 23:48
Używam podobnych zwrotnic CX3400 od kilkunastu lat, trochę bardziej rozbudowana niż rzeczona CX2310. Można jej używać do 2-way i 3-way stereo lub 4-way mono.
Obie wymienione zwrotnice nie są przeraźliwie drogie i sprawdzają się w takim zastosowaniu doskonale.

dvfsys

• 22 / 5920
  • Użytkownik

pień

• 2448 / 1231
  • Ekspert
12-11-2024, 09:40
Oooo  o o o  :)
Dzięki Wam za podpowiedzi.  Na start chyba tą CX2310  zapodam.  Sprawdzałem nawet w Thomanie gdzie mam już jakieś bonusy bom ich klient to cena nie powiem,  albo powiem :)   Wydaje mi się bardzo atrakcyjna

meloV8

• 1554 / 6063
  • Ekspert
12-11-2024, 10:52
Zaprojektowanie poprawnie działającej zwrotnicy systemu głośnikowego wymaga większej manipulacji filtrami niż to, co oferują te proste zwrotnice Behringera. Podobnie jak te gotowce z AVT.

Oczywiście nadal niezbędna ścieżka będzie wykonanie poprawnych pomiarów akustycznych głośników w ich docelowych obudowach i na ich podstawie można zaprojektować filtracje. Nie ma znaczenia czy pasywna, czy aktywna.

Jak ktoś gra z komputera, to lepszym rozwiązaniem będzie wielokanałowa karta dźwiękowa i darmowe oprogramowanie EQ APO. Szczególnie na początku przygody ze zwrotnicami aktywnymi.

pień

• 2448 / 1231
  • Ekspert
12-11-2024, 11:18
Zwrotnice to strasznie ciężki temat-  przynajmniej dla mnie.    Biorąc pod uwagę że nie jest to >moim konikiem<   który mnie pasjonuje bez reszty to tym bardziej.   Kalkulatory to jak zasięgnąć porady u cyganki-  co miało być a co jest to kompletnie inne światy.   
   Nie mam też możliwości pomiarów bardzo solidnych bo nie mam komory bezechowej i jedynie >stan zastany<  i porównawczy .   Coś tam zawsze można wygłówkować jak myślę.    Wczoraj czy przedwczoraj skapowałem się np.  że popełniłem błąd biorąc podział na równo w tym samym punkcie.  W efekcie to może i nie słyszę tego jakoś szczególnie ale na podziale wylazła buła,    po zmianie fazy buła zrobiła się jeszcze większa.   Tak więc podziały zwrotnic wypada nieco rozstawiać jak mi się zdaje.
   Trzeba jednak powoli i do przodu,  nie będę ciepać się na jakieś szczególnie wysublimowane systemy bo jestem w tym temacie jak kierowca z zielonym liściem który do egzaminu podchodził 20 razy  a w marzeniach jeździ podkręconym Lamborgini heheheh
  Powiedzmy że Kaszel byłby całkiem OK na teraz.
Swoją drogą-  nowy kaszel jest całkiem ładny :)

dobra- lecę kończyć te moje docelowe obudowy bo i tak wszystko ślimaczy się okrutnie.
  Jak zwykle zresztą-  czasami trzeba przezwyciężać ochotę na rezygnację z projektu.   No ale ja uparty jak osioł czasami i to pomaga :)
« Ostatnia zmiana: 12-11-2024, 11:24 wysłana przez pień »

meloV8

• 1554 / 6063
  • Ekspert
12-11-2024, 12:30
Zatem dorwij jakis wzmak wielokonalowy, od biedy moze byc stary amplituner kina domowego. Do tego zwykly komputer ze zintegrowana karta dzwiekowa typu Realtek. Instalujesz APO EQ i masz o niebo wiecej mozliwosci niz jakas gowniana zwrotnica estradowa Behringera.

Na poczatek wystarczy do zabawy i nauki. Z czasem mozesz zabrac sie za pomiary, ktore pozwala na zaprojektowanie dobrych filtrow, a odpowiedz tych filtrow mozesz exportowac do APO EQ. W zasadzie mozesz w locie zmieniac niemal dowolna ilosc zwrotnic, czestotliwosci podzialu, stromosci filtrow i tak dalej.

pień

• 2448 / 1231
  • Ekspert
Dzisiaj o 00:37
Nie jestem pewien czy mam ochotę kupować jakiekolwiek wzmacniacze a już kina domowego tym bardziej.   Oczywiście jakieś wzmaki w domu znajdą się :)  najchętniej to nawet kilka sprzedałbym w dobre ręce :)     Tak więc zbieranie wszelkiego złomu to przeszłość.
  Aktualnie jestem raczej na etapie robienia wzmacniaczy jakie mi się podobają.    DAC-i  do nich też dorabiam takie jakie mi odpowiadają.
Ostatnio zrobiłem taki wzmacniaczyk :

Właściwie to dorobiłem go dla dac-a  żeby miał rodzeństwo.   Dac po prawej oczywiście
Trochę wcześniej zlutowałem tego:

Ten troszkę starszy jest w zasadzie kombajnem bo ma na pokładzie i swój własny dac i komputer. Oczywiście może sobie  strumieniować czego dusza zapragnie.   Również swój dysk na pokładzie z muzyką na kilka miesięcy na wypadek gdyby net zdechł itp.........
 Ten nowszy to taka bieda- sam wzmacniaczyk ale jego brat dac ma oczywiście również swój komputer i może wszystko co starszy większy.
  Właściwie to więcej bo to już taki mały wypas na podwójnych AKM-ach i może zdekodować  dowolny plik związany z muzyką.
Czy to PCM  czy też DSD  bez znaczenia.
 Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby przynajmniej moje wzmacniacze  pracowały jako jeden.    Mogę je łączyć ze sobą na wszelkie sposoby.
  ( Ale-  zbliża się zima i coś wieczorami trzeba robić-  dlatego pomysł wzmacniacza czterokanałowego  z własną zwrotnicą :) )
Jak by nie było nie mogę powiedzieć że nie słucham z komputera :)   Ale gdybym miał jakiegoś PC-ta do tego używać co to to nie.  Za chiny ludowe- bo mi się to strasznie nie podoba.
  Za to rozwiązanie w postaci oddzielnej zwrotnicy to tak.   
No i tak jak wspomniałem- same zwrotnice jako takie to dla mnie zło konieczne -  no ale cóż robić?    Trzeba to jakoś przegryźć i szukam sposobu najłatwiej strawnego dla mnie.