Audiohobby.pl

Serwis elektrostatów w Polsce

chrees

• 1657 / 6102
  • Ekspert
01-11-2024, 21:58
Cześć chłopaki.
Audiofilia nervosa przeszła mi już lata temu, ale... po wielu (?) latach dzielnej służby zaczął mi [wyraźnie] ciszej grać lewy kanał w moich słuchafonach (SR-007 mk2). Energizer nie jest winien, sprawdzałem na innym. Myślicie, że jedyną opcją jest serwis Staxa? Od jakiegoś roku pod egidą Top Hifi? Może ktoś w Was zna jakieś sensowne miejsce gdzie ktoś siedzący w temacie zajrzałby do moich słuchaweczek?
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Road To Nowhere

• 1034 / 6105
  • Ekspert
02-11-2024, 08:09
Spróbuj zadzwonić do Grobel Audio do pana Sebastiana.

Karol

• 2030 / 4532
  • Ekspert
03-11-2024, 04:52
Cześć chłopaki.
Audiofilia nervosa przeszła mi już lata temu, ale... po wielu (?) latach dzielnej służby zaczął mi [wyraźnie] ciszej grać lewy kanał w moich słuchafonach (SR-007 mk2). Energizer nie jest winien, sprawdzałem na innym. Myślicie, że jedyną opcją jest serwis Staxa? Od jakiegoś roku pod egidą Top Hifi? Może ktoś w Was zna jakieś sensowne miejsce gdzie ktoś siedzący w temacie zajrzałby do moich słuchaweczek?

Cześć Krzysztofie.
Miło Cię znowu tu widzieć. :)

Co do słuchawek.
Nie musi to być od razu to, co w moich 007 MK2, ale jeżeli tak, to zmień kabel na nowy.
Od tamtej pory minęło już pewnie ponad 5 lat i jak na razie z dźwiękiem jest w porządku. :)

Gustaw

• 3920 / 3523
  • Administrator
03-11-2024, 15:19

Cześć Krzysztofie.

Zdecydowanie miło! :-)

chrees

• 1657 / 6102
  • Ekspert
03-11-2024, 18:39
To nie czas na fałszywe uprzejmości. To czas dobrych rad, Panowie!
Znacie kogoś kto jest w stanie zajrzeć do tych słuchafonów, czy zostaje tylko serwis Staxa lub Pan Grobel?

No dobra, już dobra... Miło, miło... ;)
.

chrees

• 1657 / 6102
  • Ekspert
03-11-2024, 18:48
Cześć chłopaki.

Cześć Krzysztofie.

Co do słuchawek.
Nie musi to być od razu to, co w moich 007 MK2, ale jeżeli tak, to zmień kabel na nowy.
Od tamtej pory minęło już pewnie ponad 5 lat i jak na razie z dźwiękiem jest w porządku. :)

Objaw miałeś taki sam, Stary?
.

whero2

• 276 / 2268
  • Zaawansowany użytkownik
03-11-2024, 20:38
Cześć chłopaki.

Cześć Krzysztofie.

Co do słuchawek.

poproś kogoś żeby ostrożnie sprawdził połączenia

Karol

• 2030 / 4532
  • Ekspert
03-11-2024, 21:23

Podobny.
Najpierw jeden kanał grał jakby ciszej, a później zaczął nawet chwilami zanikać dźwięk w tym kanale.

Krzysztof_M

• 1552 / 5494
  • Ekspert
11-11-2024, 17:05
Mam już słuchawki chreesa na biurku no i niestety pierwsza obserwacja - kabel w 100% sprawny.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

chrees

• 1657 / 6102
  • Ekspert
11-11-2024, 17:10
Czyli jednak jestem Pan Porządnicki :D
.

Krzysztof_M

• 1552 / 5494
  • Ekspert
11-11-2024, 17:50
Po sprawdzeniu kabli uwagę przykuwa uszkodzenie folii ochronnej przetwornika, coś jakby malutkie rozdarcie:

Krzysztof_M

• 1552 / 5494
  • Ekspert
11-11-2024, 18:32
Idąc dalej z oględzinami - na wewnętrznej stronie blaszki, która przykrywa przetwornik widać ślady wilgoci - zaschniętej już.
Zaś na samym przetworniku również widać ślady gdzie kiedyś doszło do kontaktu z wilgocią (zaznaczyłem strzałką granicę gdzie widać granicę okalającą cały przetwornik).
Oczywiście ślady na przetworniku znajdują się już pod folią zabezpieczającą co oznacza, że wilgoć spenetrowała jego wnętrze (zapewne przez rozdarcie w folii ochronnej).
« Ostatnia zmiana: 11-11-2024, 18:49 wysłana przez Krzysztof_M »

Krzysztof_M

• 1552 / 5494
  • Ekspert
11-11-2024, 19:33
Niestety bliższe oględziny miejsca rozerwania folii ukazują w pełni wpływ wilgoci i wysokiego napięcia na elementy wewnętrzne przetwornika i pośrednio na przyczynę awarii.

lok

• 433 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
18-11-2024, 17:13
A co było powodem takiej wilgoci. Jak się przed takim czymś ustrzec.

Czy udało się wymienić materiały. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Krzysztof_M

• 1552 / 5494
  • Ekspert
19-11-2024, 14:10
A co było powodem takiej wilgoci. Jak się przed takim czymś ustrzec.

Czy udało się wymienić materiały.
Głowa słuchacza była źródłem wilgoci a uszkodzona folia ochronna wpuściła to wszystko do wnętrza przetwornika, gdzie jej obecność spowodowała korozję.
To musiało trwać miesiącami, kwestia długotrwałego wystawienia elementów na te trudne warunki.

Jak uniknąć tego? Nie uszkadzać tej folii - czyli jednak nie otwierać takich słuchawek, ponieważ są w środku bardzo delikatne, a jeśli do tego dojdzie to nie ignorować tego i zgłosić się do serwisu (chociaż w przypadku Staxa, to raczej kwalifikuje przetwornik z mety do kosza i wymianę na nowe).

Na chwilę obecną jeszcze nie wiem czy uda się przywrócić przetwornik do stanu pierwotnego.