RetroTape: nie sposób się z Tobą nie zgodzić, ale opisujesz sytuację prawie niemożliwą do spotkania przez przeciętnego majsterkowicza, który nie posiada nawet odcisków palców na takim oryginalnym szablonie a co dopiero sam szablon :)
I taki majsterkowicz sobie poradzi bez problemu z ustawieniem magnetofonu z tym co ma, czyli co najwyżej chińskim szablonem.
Mój np. nie jest krzywy i do zgrubnej regulacji wystarczy, a wykonuję tą regulację i tak na oko, bo przecież nie ma jak zmierzyć poprawności ustawienia szablonu. Resztę i tak załatwiam innymi sposobami.
Wypożyczony od kolegi chińczyk wystarczył mi do zgrubnego ustawienia toru taśmy...niestety ta wersja ma skopane mocno kołeczki (czy jak to się poprawnie nazywa) i o ile wysokość głowicy jakoś się ustawiła i reszta toru tez , to tiltu już mi się nie udało....
Korzystam z kaset HPR'a (zestaw, łącznie z kaseta do ustawienia wysokości - pomogła bardzo) i programowej wersji NAK T100, jest również oscyloskop....całość pozwoliła mi ożywić Denona DR M33HX zakupionego jako, cytuje sprzedawcę "po nie udanej regulacji", poza kompletnie rozjechanym torem - (pokręcone wszystkimi śrubami mechanizmu) deck w wyjątkowo przyzwoitym stanie - łącznie z głowicami.
Gra już bardzo fajnym analogowym brzmieniem, nagrywa również OK...
ALE - pozostał jeden problem, który kojarzę właśnie z tiltem - jest to różnica w poziomie zapisu pomiędzy strona A i B taśmy - wynosi około 1,5 dB...nie uniemożliwia to korzystania z magnetofonu, ale jest tak fajny, ze chciałbym dokończyć kalibracje i trafić najlepiej jak można z ustawieniem tiltu.
Paski, idler I rolki po wyczyszczeniu wyglądają na OK - wszystko jest oryginalne jeszcze..Wow powinien być na poziomie 0,035% w.rms, mój egzemplarz na NAK T100 i programie ANT'a oraz kasecie HPR'a uzyskuje 0,040 - 0,042 % w.rms , stabilnie na całej długości tej taśmy - nie ruszam tego na razie bo nie mam pewności czy nowe zamienniki poprawia sytuację.
Stawiam pierwsze kroki - Denon to 2-gi deck, który ratuje od złomu (pierwszy to Aiwa AD F800) - nie mam doświadczenia - jeśli moglbym prosić, szanownych forumowiczów o pomoc z tym tiltem i jakieś wskazówki wynikające z Waszego doświadczenia...
Dziękuję !