Audiohobby.pl

AKAI DX1200

Mareckiyo

• 45 / 138
  • Nowy użytkownik
06-04-2026, 16:51
Wojtku a masz tego Akai jeszcze?pytam bo łudząco przypomina mi szufladę z marantza  z którym ostatnio walczyłem.Moja prośbą o ile możliwość taka istnieje,czy mógłbyś go rozkręcić i zrobić w miarę dokładne zdjęcie szuflady z lewej strony,gdzie przychodzi sprężynka od docisku kasety,element o który mi chodzi to plastik który wraz z spręzynką dociska lub też odciąga górny element,odpowiadający za prawidłowe ułożwnie kasety na tacce,mogę wysłaćfoto lub zobacz na forum bo ten temat poruszałem.

Wojciech7

• 2377 / 1806
  • Ekspert
07-04-2026, 10:56
Czy chodzi o mnie i ten magnetofon-?

Mareckiyo

• 45 / 138
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 14:00
Tak.Ale zdałem sobie sprawę ze to za dużo pracy.Przepraszam ze niepokoję.

Mareckiyo

• 45 / 138
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 14:02
Taki  "szufladowiec"  prosty w obsłudze w sam raz dla emeryta- hehehe.... Tylko kręci się dużą gałką od poziomu zapisu i można czasami wcisnąć przycisk Dolby Nr B/C. Trochę ten magnetofon na początku podniósł ciśnienie krwi,bo jak otworzyłem go wyczyściłem głowicę to będzie testowe odtwarzanie.
Jazda na całego,dźwięk jaki zapodał do wzmacniacza to masakra-nie równo grają kanały, jakieś trzaski z obu stron nagranej kasety.Normalnie się załamałem-:(((. Jeśli to głowica to nie ustawię bo w autorewersie  to nie takie proste jak się nie ma oprzyrządowania. Ale po chwili
jak już ciśnienie krwi się wyrównało to pomyślałem przecież w szufladzie z przydasiami magnetofonowymi mam co kiedyś kupiłem i używam czasami- demagnetyzer elektryczny  do głowic magnetofonowych. Po demagnetyzacji magnetofon już odtwarzał/nagrywał jak nowy-Bingo udało się-uff....
Jego odtwarzanie nagranych kaset magnetofonowych pasuje mi,nawet pieskówna merdała ogonem jak posłuchał go-:)))
  chodziło mi o zdjęcie nr 3.

Wojciech7

• 2377 / 1806
  • Ekspert
Dzisiaj o 14:35
Tak.Ale zdałem sobie sprawę ze to za dużo pracy.Przepraszam ze niepokoję.
Rozumiem,(nie ma za co przepraszać) niepokoi nie było-:)))