Audiohobby.pl

AKAI GX365D

Wojciech7

• 1949 / 1379
  • Ekspert
08-04-2024, 21:55
Z tego wszystkiego dzisiaj pomyliłem się w pisaniu-:((((
Nie poddaje się i mam nadzieję że  jednak naprawię. Idę po paczkę papierosów i piwo w butelce szklanej.
Wiem że może nie na temat ale będzie mi lżej na  duszy (pisanie tutaj)-mam nadzieję że administrator tego portalu
zrozumie  moją sytuację i nie dostanę nagany.....

Wojciech7

• 1949 / 1379
  • Ekspert
10-04-2024, 20:20
Ten srebrny kondensator ruszał się jak ząb do ekstrakcji -hehehe. Lutowanie nie było trudne-:))))
Trochę lepiej już działa magnetofon ale to nie wszystko jeszcze.....

Wojciech7

• 1949 / 1379
  • Ekspert
13-01-2025, 13:39
Niesprawność-lewy wychyłkowy wskaźnik nie zawsze się poruszał podczas nagrywania/odtwarzania taśmy szpulowej.
Jak walnąłem  gumowym młotkiem w drewnianą obudowę magnetofonu to działał- :))) .Ale tak nie może być
-tak się nie naprawia. Więc rozebrałem ten duży ciężki magnetofon ale nie do rosołu -tylko trochę- hehehe...
Dlaczego ten wskaźnik ma takie objawy-zimne luty/któryś przełącznik ścieżek/może jakiś przekaźnik. Może sam wskaźnik niesprawny coś w nim  zawiesiło /urwało .Pod lupą nic nie zauważyłem, czysty w środku. Strasznie tych niewiadomych dużo bo sam magnetofon wielki.
 Coś w mojej głowie stuknęło i z buta jak to się powiada oglądam jedną
z płytek drukowanych tych co są powsuwane na dole magnetofonu.Okazuje się że obok siebie dwa rezystory dotykają się górnymi wyprowadzeniami. Chyba tak nie powinno być-obejrzałem inne rezystory i się nie dotykały. Odsunąłem te dwa od siebie aby już nie  dotykały więcej...
 Włączam magnetofon do prądu- i co. Brak dymku/działa magnetofon i na dodatek oba wskaźniki wychyłkowe tańcują w rytm muzyki. Tera czeka mnie poskładanie magnetofonu-ale to zrobię po obiedzie bo muszę mieć na to siłę fizyczną jednak:)))

Hammer

• 5013 / 2578
  • Ekspert
13-01-2025, 15:53
Jakże nas to cieszy.