Pierwszy scalak ogarnięty. Kupiłem hot-air - to zupełnie inna jakość pracy :)
Ooo, też ostatnio się zastanawiam nad kupieniem hota. Niestety nawet zwykłe układy zamocowane w pcb z polami lutowniczymi na wylot czasem nie wychodzą zwykłą wylutownicą. Po usunięciu cyny z pól lutowniczych układ trzyma się jakby od góry. Ja czasem jak nie miałem wyjścia (a wiedziałem, że układ idzie na straty) to obcinałem nóżki nożykiem do tapet i potem każdą nóżkę wyciągałem, wiem że to słaby sposób, ale jak nie było wyjścia to cóż ;)
Jakiego hota kupiłeś ?
Układy czasami trzymają się, bo cyna wchodzi w otwór + flux. Ja używam plecionki i wyciągam na gorąco, nóżka po nóżce.
Hota kupiłem Techreball 858D Pro czyli tani i popularny. Warto wydać 150zł :)
Odnośnie Soniacza - wymieniłem IC614 i IC615 (wzmacniacze w sekcji kalibracji) na dokładnie takie same układy, jak były oryginalnie plus wymieniłem IC606 na AD712 - taki jaki jest w 7ES
Wszystko podłączyłem, sprawdziłem - git malina. Efekt: dupa mokra... Jest jak było, diagnoza błędna/niepełna. :(
Napięcie zasilania jest we właściwych miejscach i ma właściwe wartości na każdym układzie.
Jedyne co się zmieniło, to teraz z IC609 wychodzi sygnał na obydwa kanały (140mV), przed wymianą tylko na lewy.
Sprawdziłem jeszcze czy nie ma zwarcia na głowicy - nie ma, jest OK takie same rezystancje w każdym kanale.
Na razie plus z akcji jest taki, że mam Hot-a i śliczne, nowe op-ampy :)