Ustawiłem dla żelaza na poziomie -20 dB czyli ok 52mV górę 10 Khz i dół 400 hz na takie samo 52mV, ale okazuje się że badając dalej ze pomierzyłem 80 Hz i tutaj pomiar wykazał 62 mV, czyli ewidentnie podbija poniżej 300 Hz mocno.
Reszta pasma sprawdzona wyrywkowo i poziom 52 mV jest równy z odchyłem na plus ok 1-2 mV co nie ma znaczenia.
Przed nim robiłem Denon 500 i tam pomiary były prawidłowe i szybko.
Jeszcze jeden trop został.... że ustawiano go do starych modeli kaset, które miały inną ch-ke niz ich nowsze wersje.
Inny trop to może w elektronice jakieś elementy mają wartość ni tak jak powinno, ale nie wiem , który obwód sprawdzić, zmienić wartość itd
Wiem Wojtek o czym piszesz, ale nie da sie zrobić płaskiej od samego dołu od ok 20 hz .
Napisze ponownie procedure.
Kaseta dolBy sygnał 400/200 i ustawiam sygnał na scalaku wg noty na 590 mV na wskaźniku ustawiam przy znaczku db czyli tam jest 3db.
wkładam tasete na zapis na -20dB i tutaj ustawiam 10khz i 400 khz na taką samą wartość, sprawdzam wyrywkowo to pasmo i jest w miare płasko licząc odchyłki plus minus ok 1-2 mV.
Nagywam muzykę do 0VU a odtwarza mi do 2-3 Vu i ewidentnie słychać więcej basu.
Artur zasugerował mi jeszcze sprawdzenie głowicy o podobnej rezystancji jak oryginał.
A moze coś głupio robie permanentnie..... mam mase roboty innej od paru dni , ale mysle że to poprawnie.