Moi drodzy :)
Kasety serwisowe to temat rzeka, jest jednak jedna którą możemy wykonać samodzielnie :) Być może już tutaj jest przytoczona metodologia jak to zrobić ale ja nie widziałem :) Bardzo wątpię żeby to przeszło koło oczu i bym tego nie zauważył.
Ustawienie skosu na słuch :) Precyzyjnie- jest możliwe przy odpowiednim podejściu do problemu. Jak to najczęściej bywa genialne pomysły są niezwykle proste i ten również jest taki.
Nie ja to wymyśliłem a kolega z forum >Elektroda
Parę dni temu trafiłem na jego wątek , napisałem do niego z prośbą o zamieszczenie u nas. Odpowiedzi nie otrzymałem i w pewnym sensie >ryzyk-fizyk :) Ponieważ jego wątek w sprawie ustawiania skosu z audio plikiem jego autorstwa jest >Jawny--- czyt. nie wymaga logowania żeby przeczytać to zakładam że jednak nie będzie miał pretensji że przytoczę tutaj. Zaskoczyło mnie również że przeszedł bez echa i nie ma nawet jednej odpowiedzi.
hmmmmm
Cytuję całość postu :
Dostępność taśm testowych jest obecnie mocno ograniczona. Kiedyś opracowałem sygnał testowy, który w prosty sposób pozwala skopiować ustawienia magnetofonu wzorcowego (skos głowic i prędkość przesuwu taśmy). Należy na nim nagrać sygnał z załącznika. Następnie w magnetofonie, który mamy zamiar wyregulować, należy odtworzyć ową taśmę zwierając oba kanały dźwięku. Jeśli nie ma takiej możliwości na panelu magnetofonu bądź wzmacniacza, trzeba użyć monofonicznego kabla połączeniowego (korzystającego z obu kanałów) albo zewrzeć ze sobą wyjścia w gnieździe liniowym bądź słuchawkowym. Kręcąc śrubą regulacji skosu głowicy należy maksymalnie wyciszyć szum.
Po usunięciu szumu można usłyszeć sinusoidalny ton o częstotliwości 440 Hz, który pozwoli ustawić szybkość przesuwu taśmy. Można to zrobić za pomocą częstościomierza albo na słuch, używając kamertonu bądź cyfrowo wygenerowanego tonu.
Dobrym zwyczajem będzie nagranie takiej taśmy także przed regulacją, by móc powrócić do ustawień wcześniejszych.
Sygnał zawiera szum różowy o poziomie -3 dB, w kanale lewym odwrócony w fazie sygnał z kanału prawego, zmiksowany z tonem sinusoidalnym 440 Hz o poziomie -20 dBlink do posta :
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3582401.html#17964719 tam jest również plik do pobrania
Tak więc czytający wiedzą o co chodzi. Ja już przerobiłem ten genialny pomysł, działa znakomicie !
Jeżeli pośród nas znajdzie się jakiś procą karmiony który zacznie gardłować że to : lipa-tak się nie robi-bluźnierstwo itd... To niech sobie odpuści ze dwa dni, do chwili zrozumienia o co chodzi :)
Prywatnie to już jest dla mnie : Sygnał testowy Janko
:)
ed: Trochę bawię się dalej sygnałem Janko i mam pewne spostrzeżenia. Może coś źle interpretuję, tak więc konstruktywne uwagi wskazane :)
To kołysanie które słyszałem = krzywa kaseta - hehehe > trzeba lepszą mechanicznie.
Po drugie ten sygnał jest także odrobinę przydatny do określenia czy >wysokość< głowicy jest dobra (zgodna z magnetofonem wzorcowym)
Jeżeli szum pomimo starań nie milknie przy idealnie utrafionym położeniu skosu oznacza że głowica jest za wysoko- lub za nisko :)
Od wielkiej biedy da się usłyszeć po przełączeniu na stereo w którą stronę kręcić. Jeżeli głośniejsza jest lewa kolumna to głowica jest za nisko. Jeżeli prawa to za wysoko oczywiście :)