To pierwszy serwis w tym 2024 roku, choć zaczęty w 2023 r i mam nadzieje że skończy się dobrze.
Co było do roboty......
1. Wymiana pasków, rozpuszczonych na kołach napędowych, wszystkie 3 zmieniły stan na ciekły.
2. Przegląd mechanizmu
3. Pełna kalibracja
4. Umycie bo brudny jest.
Pełna dotychczasowa galeria jest tutaj
https://photos.google.com/share/AF1QipMaQBJ2kpRHSfpkDF0rCtGHYkkk-i9kgjIQNujwBczqttNjRlbR-P8CwqWwSJO7Yw?key=MkpRVTZLSUxKNFd5UTEyakdrbVN3YW5YbEcxOVB3Widać rozłożony mechanizm ma części i niestety trzeba było lewą rolkę zciągnąć.
O ile jakby paski stare były w stanie stałym to można było ten najmniejszy jakoś przecinać w szparach to niestety jak upaćkało wszystko dookoła to trza było rozebrać w puder.
Przy okazji zwiedziłem mechanizm, którego praca jest prymitywnie prosta i jak się składa go wg znacznika i ustawienia czujników to nie sprawia problemu.
Gorzej z lewą rolką.
Co ja się namęczyłem aby prowadnica była ustawiona równolegle to moje... kasty z taśmami na luzie się przydają, no i prowadnica nie może haczyć taśmy jak odciągamy rolkę i puszczamy w trakcie odtwarzania..
Przydają się do tego jeszcze kasety serwisowe do ustawiania skosu i levela, aby sprawdzać też max poziom sygnału i pokrycie w fazie sygnału z głowicy.
No trochę to trwa i spokój musi być .....
Po tym zabrałem się za kalibracje... no i tutaj było ciekawie bardziej, kalibrowałem go parę razy bo na próbach nagrań wychodziło że jest na innych deckach albo za niski poziom, albo krzywo nagrywa kanały, no cyrki........
Przespałem się z tematem i popróbowałem poprzestawiać głowice w jej wysokości zapewniając sobie znacznikami możliwość powrotu.
Poczytałem instrukcje i tam opisali co wykonałem.
Regulując śrubkami od wysokości ustawimy największy sygnał , ale jednocześnie równy i dodatkowo korekcja skosu.
Wykorzystałem taśmy testowe do kalibracji i udało się po delikatnych korekcjach to uzyskać.
Chyba jednak Sony niedokładnie ustawia wysokość głowicy.
Pewnie prace ułatwiłby szablon do ustawiania , jego brak niestety u mnie zmusił do sprawdzenia jak w instrukcji opisali.
Efekt? kasety nagrane odtwarzając na innych ustawionych poprawnie także poprawnie się zachowują, nagrania są równe, a skos też dobry.
Sprawdzałem tą metodą ustawienie chyba z 3 razy, kontrolując także ustawienie prowadnicy lewej rolki, no bo tor mógł się zmienić.
Chyba jest dobrze.
Dodatkowo zmieniłem rolkę prawą na nową bo na starej powierzchni widać było delikatne zmurszenie, chciałem mieć pewność mechaniczną przed ustawieniami elektryki.
Mam nadzieje że te regulacje oraz późniejsza kalibracja będzie dobra bo testuje ją i nagrywam kasety do CR 1
Może jak nie sprzedam za szybko kaseciaka to uzbieram środki na zakup przymiaru i zrobię test ponownie.
Przy kalibracji kasety mierzyłem poziom Dolby na scalaku, 388mV, wyregulowałem zapis na identyczną wartość zapis/odczyt i dodatkowo sprawdzałem na autokalibracji poziom zera ustawień.
Bias oczywiście także.
Najlepiej sprawowała mi się tutaj kaseta Sony HF-S60, a następnie TDK D no i tutaj mam dokładną zgodność pomiarów.
Najbardziej obawiam się tej regulacji głowicy, bo nie lubię ruszać 3 śrubek, ale wychodziło na to że było to źle ustawione od nowości.
Kasującej jeszcze nie regulowałem, patrzyłem to taśma szła po niej równo.
Na dzisiaj to wszystko, bo jeszcze do roboty jest czyszczenie czujników taśmy, poskładanie kieszeni, mycie czołówki i takie tam duperele.