Mało kto robił takie konstrukcje, ja nie robiłem w ogóle. Mogę jednak powiedzieć, że porywasz się z motyką na słońce. Do tego potrzeba dużego doświadczenia i zasadniczo obudowa powinna być indywidualnie robiona pod dany głośnik.
Symulacje źle robisz, nie da rady zastąpić symulacji TL symulacją dużego OZ. Nie wróżę Ci wiec sukcesu.
Poza tym nie napisałeś co w ogóle chcesz uzyskać, bo jeśli dobrze kontrolowany bas to odpuść sobie TL. Powłóczy jeszcze bardziej niż BR i dlatego własnie cieszy się dosyć niewielką popularnością. oczywiście podobnie jak w B-R dużo zależy od tego jak nisko to wszystko ma grać, ale w przypadku użycia 18stki jasne jest, że bdzie spowalniać. Na tym forum zwykło się uważać, że nawet OZ jest wolna i tylko tuba i OB jest cool, więc tym bardziej nie dziw się czemu nikt nie odpisał ;-)
Widzę też, że miotasz się między różnymi głośnikami i to całkiem różnymi (Tesla i Tonsil), przewinął się też wątek OZ, którą odrzuciłeś dlatego, że bas jest zbyt chudy. Jeśli spojrzałeś tylko na symulację i nie wziąłeś pod uwagę pomieszczenie to moze rzeczywiście, ale ugryzłeś temat nie z tej strony. Ja bym zaczął od obluczenia jak to jest sestrojone w tej chwili, musisz zmierzyć wymiary wewnętrzne obudowy i wymiary portu bass-reflex, na tej podstawie możesz zasymulować co masz w tej chwili i jak się do tego będzie miała obudowa zamknięta.
Sorki za szczerość, nie piszę tego żeby Ci dopiec, tak to po prostu widzę ten temat. Jeśli chcesz więcej wskazówek jak w ogóle robić kolumny, jak interpretować wyniki symulacji, na co zwracac uwagę to uderz do mnie na PW, nie będziemy zaśmiecać forum rzeczami, które spora część userów uznaje za oczywistość. Napisz mi od razu jakie masz oczekiwania, czego ci bbrakuje w obecnym zestawie że chcesz go przebudować.