Pioneer CT-770 (1980)
Model na rynek japoński, oczko niżej niż CT-970, który pokazałem wcześniej.
Wg informacji które znalazłem w sieci ma to być poprzednik modelu CT-A7 (a CT-970 modelu CT-A9).
Ta sama głowica Ribbon Sendust, mechanizm podobny dual capstan ale nie ma Direct Drive tylko zwykły silniczek i dwa paski płaskie.
Tor odczytu też trochę się różni, jest skromniejszy, ze wzmacniaczem operacyjnym JRC 4558DD.
Paski były stopione, idler stwardniały więc kupiłem kompletny zestaw z od CT-A7 od DK Elektronik.
Wymiary pasków płaskich:
76x6 mm (intercapstan) i 64x5 mm (od silniczka). Jest jeszcze dodatkowy długi pasek kwadratowy od mechanicznego licznika (i ciekawego wskaźnika przesuwu taśmy) i jeden kwadratowy fi 20 mm od czujnika autostopu. Akurat tych nie było w zestawie ale oryginały jeszcze dają radę a że nie są krytyczne to zostawiłem.
W&F wyszedł mi ok. 0.04% WRMS.
Po naprawie, która nie była zbyt skomplikowana magnetofon odtwarza i kalibruje i nagrywa bardzo ładnie. Azymut idealny, jedynie prędkość trzeba było skorygować.
Serwisówki brak więc nic więcej nie ruszałem.
Nie znalazłem noty serwisowej do pionierowskiego układu Dolby B PA4005.
Sprawdziłem poziom Dolby na wyjściu, dałem obciążenie 47kohm, dla taśmy A.N.T 160nWb/m, i mam kanał
lewy: 450mV i
prawy: 465mV (i -3dB na wskaźnikach).
Jedyne wiarygodne dane jakie znalazłem to wg prospektu na
https://audio-database.com/PIONEER-EXCLUSIVE/player/ct-770.html że ma być:
Output Reference Level/Load impedance Line: 450mV/50k Ω, więc chyba wg standardu 160 nWb/m powinno być?
Tym bardziej, że deck jest sprzed 1981 r.
Próbne nagranie z Dolby odtworzyłem w Aiwie i jest bardzo dobrze, więc nie wiem czy jest sens to ruszać.
Ponadto magnetofon ma rzadko spotykane dodatkowe ustawienia dla Dolby: playback Dolby NR i recording Dolby NR adjustment (są 4 dodatkowe potki do tego), bez serwisówki nie dam rady tego ustawić a nie wiem jak wpłynie korekta poziomu Dolby na te dodatkowe ustawienia.