Audiohobby.pl

Pioneer CT-447

Macio4ever

• 1036 / 571
  • Ekspert
22-05-2026, 22:19
Ewidentnie z mechanizmu,z okolic silniczka.
Puszczałeś kroplę oleju na przednie łożysko silnika? Jeśli nie, to puść - kilkukrotnie miałem takie silniczki w deckach co długo stały i nie były serwisowane. Najlepiej wpuścić i potrzymać tak aby spłynęło w dół.

Może to też być koniec silnika, tak też bywa...
,

a później ten olej spływa na szczotki.....i robi się mazimazi.....Jak piszczy oś silnika na łożysku to oznacza że sie toto tam wytarło, dając kropelke.... naprawde maaaaaaalutką to takie panaceum jak żółty krem z apteki.....

Mam inne doświadczenie, pozytywne - zakładając, że łożysko nie jest wybite. Kropelka, a nie sikawa do środka - nic nie spłynie na szczotki, spoko wodza.

Hammer

• 5857 / 3116
  • Ekspert
22-05-2026, 22:39
Wartało napisać bo dla jednego kropla to jest np kropla z końca igły 0,5 a dla drugiego z podajnika do zakraplania nosa......... hehehe
A jak za dużo to zassa to i mazimazi.

Mareckiyo

• 60 / 249
  • Użytkownik
23-05-2026, 01:40
Też tak właśnie pomyślałem,jeśli zrobię to bez użycia smarownica kolejowej to może sie uda,podejście jest takie doniczegowate...tylko sonda z igiełki i nic wiecej .zobaczę choc obawiam sie grubszej awanturki

Mareckiyo

• 60 / 249
  • Użytkownik
08-07-2026, 19:47
Kolego Hammer podpowiedz mi co zrobić aby mój nowy nabytek ct447 zaczął grać jak należy bo póki co to zniekształca mi dzwięk (uciekają wysokie tony)Przeczyściłem głowice ale ro nie pomogło 339 gra wiele lepiej.Czy to usterka elektroniki czy przestawiona głowica .Przez moment gra dobrze a za chwilę zamula.Fakt ze długo stał i to moze jest przyczyną.Nie wiem pomóż jeśli wiesz co to moze byc.

Mareckiyo

• 60 / 249
  • Użytkownik
13-07-2026, 12:48
Okazało sie że głowica miała duży przebieg,nie wspominając o rolce która skostniała,niestety ale musiałem zamówić obie części nowe.wiec do kosztów sprzętu doszło jeszcze wymienienie newralgicznych części.Cóż.tak to jest z zabytkami..Mam nadzieję ze to będzie wszystko.

Mareckiyo

• 60 / 249
  • Użytkownik
25-07-2026, 10:15
Witam.Po wymianie głowicy zakupionej na popularnej platformie aukcyjnej ,magnetofon dostał drugie życie.Przetestowalem wszystkie możliwe kasety i te stare,nagrywane na decku Philipsa czy Hitachi .i absolutnie wszystkie grają świetnie.Nowe to jednak nowe.Slucham i podtrzymuję kopare coby niżej nie opadła.Szok i niedowierzanie jak ten ct 447 pięknie gra.W porównaniu do ct339 to przepaśc.Jestem mega szczęśliwy ze w końcu udało mi sie wszystko poukładać w piękną muzyczną całość.

Macio4ever

• 1036 / 571
  • Ekspert
25-07-2026, 16:02
Pięknie! Gratulacje, że doprowadziłeś złomka do ładu.

AUDIOTONE

• 11498 / 6655
  • Ekspert
26-07-2026, 14:59
Teraz tylko się cieszyć sprawnym sprzętem ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Mareckiyo

• 60 / 249
  • Użytkownik
27-07-2026, 10:07
Mam teraz masę kaset do przesłuchania,najlepsze jest to ze teraz widze które kasety grają dobrze oryginały to istna radocha dla uszu,nagrywane też nie osbiegaja. od standardów,natomiast metalowe rozwalają ...aż nie chciało mi sie cd słuchać bo uważam ze niektóre kasety grają równie dobrze,bardziej mi sie podoba analogowe brzmienie niż cyfrowe.Dla zainteresowanych moge polecić z pełną odpowiedzialnością tą głowice która naprawdę odtwarza fantastycznie,japońska nie podróbka z Chin,chociaż pewności nie mam ,dla mnie jest mega extra.Pozdrawiam

RetroTape

• 992 / 1626
  • Ekspert
27-07-2026, 13:51
Super, że jesteś zadowolony, a jaka to głowica ?

Mareckiyo

• 60 / 249
  • Użytkownik
Dzisiaj o 09:24
Firma AX -.prosze szukać sprzedawcę em2008,są to nowe nie używane i raz jeszcze potwierdzam ze gra świetnie,porównywałem cd do kasety ,owszem różnica jest wiadomo.Ale mimo to analogowy brzmi bardzo czysto i sopran jak i basów nie brakuje.

Macio4ever

• 1036 / 571
  • Ekspert
Dzisiaj o 09:49
AX to oznaczenie używane przez Technicsa dla głowic amorficznych, a nie nazwa firmy.
To na bank nie jest Technics ale coś innego. Co, to pewnie wie sprzedawca. Grunt, że dobrze Ci działą
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 10:22 wysłana przez Macio4ever »

RetroTape

• 992 / 1626
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:20
Nie są to japońskie głowice ;) Tym bardziej nie amorficzne, ale mają swoje plusy (poza minusami). Już dawno zauważyłem, że napis JAPAN na głowicach dostępnych obecnie, nie ma nic wspólnego z krajem produkcji, mają je chińskie produkty raczej średniej jakości.

Miałem kilka tych głowic, nie pamiętam czy z zielonym, ale na pewno z czerwonym napisem AX. Nawet jedną znalazłem i dodaję zdjęcie. Głowica jest nieco inna niż ta kolegi, która wygląda jakby miała jeszcze utwardzenie. Głównym problemem tych głowic jest niedokładne wykonanie co skutkuje bardzo dużymi różnicami w rezystancji i indukcyjności między kanałem lewym i prawym - ta konkretna ma kanał lewy 246,8 ohm/82,4 mH, kanał prawy 255,6 ohm/138,6 mH. Co ciekawe każda kolejna miała zupełnie inne rozbieżności i zależy jak się trafiło.

Przy odtwarzaniu nie ma problemu, ale przy nagrywaniu trzeba bardzo mocno podbić record level potencjometrem na pcb magnetofonu, aby wyrównać poziom nagrania jednego z kanałów.

Do plusów mogę zaliczyć naprawdę ładne brzmienie, głowice mnie pozytywnie zaskoczyły pod tym względem.

Do minusów z pewnością różnice w rezystancji i indukcyjności kanałów oraz niska trwałość, po 2-3 miesiącach w miarę regularnego grania będzie już widać niezły uskok na głowicy (u kolegi może być inaczej ze względu na utwardzenie).

Mareckiyo

• 60 / 249
  • Użytkownik
Dzisiaj o 15:45
Możliwe,że macie rację.Ale jak dla mnie laika który nie będzie raczej nagrywać to naprawdę wystarczy.Poza tym szukałem oryginałów ale ciężka sprawa.Pierdyliard podróbek więc zdecydowałem sie na tą.Jak padnie ,cóż będę sie martwić później.Napiszcie czy jest jakaś możliwość zregenerować starą.Bo jak dla mnie to wygląda jakby była czyszczona czymś innym niż spirytus,ma taki białawy nalot widoczny pod szkłem powiększającym. Mam pastę K2 lekkoscierną pastę do lakieru,przeszło mi przez myśl zeby delikatnie spróbować ja doczyscićAle czy aby nie naszkodzę.Podpowiedzcie cos.Pozdro.

Mareckiyo

• 60 / 249
  • Użytkownik
Dzisiaj o 15:49
Nie wiem czy widać