Audiohobby.pl

Wielopuktowy korektor charaterystyki pomieszczenia

ciasteczkowypotwor

• 312 / 6067
  • Zaawansowany użytkownik
07-10-2008, 18:36
Berek tak czy inaczej jest lipny, jedyne co mają dobre to ECM8000 - mikrofon pomiarowy. Nie wiem czy pamiętacie ale już kiedyś pisałem na temat EQ w torze. Pasywne EQ daje się oczywiście, ale do masteringu, nie do korekcji toru. Do korekcji toru odsłuchowego używa się aktywnego EQ, no i w tym największy dylemat - jakiego użyć. Tu odradzam wszystko poniżej półki cenowej i producenckiej DBX 2231. Ważną rzeczą jest też zdolność EQ to poprawy przesunięć fazowych - każde ucięte 3dB przesuwa nam dość znacząco fazę. Tak że mimo tego że w systemie jedzie nam coś o 12dB wyżej tniemy najwyżej polowe. Nie należy również na EQ podbijać tego czego nam brakuje - jak już przesuwać fazę to w jedna stronę.

titan

• 299 / 6106
08-10-2008, 00:19
Ja planuję bi-amp. Głośniki(openbaffle) które będą odpowiadały za 50hz do 250-300hz chcę podpiąć pod tranzystor i takie urządzenie: http://www.rane.com/peq55.html  żeby dopasować dzwięk do pomieszczenia (trudnego w moim przypadku) i do reszty pasma za które już będzie odpowiadać lampa.  

ciasteczkowypotwor

• 312 / 6067
08-10-2008, 17:46
Chcesz to kupić bo jest ładne i drogie? To jest urządzenie do masteringu, a nie do korekcji systemu odsłuchowego. Zastosuj w tym miejscu lepiej zwykły procesor głośnikowy jak juz tak bardzo chcesz kolorowe bajery, np. popularny DriveRack od DBX-a

titan

• 299 / 6106
09-10-2008, 09:23
:)  ładne to, to nie jest, przynajmniej dla mnie... z tą drożyzną no nie wiem, można to wyrwać dużo taniej niż 1000$.
Jeśli chodzi o przeznaczenie to np. Srajan Ebaen to chwali, chociaż akurat On nie jest moim guru.
http://6moons.com/audioreviews/zu7/defpro_2.html
Ale jest na świecie paru poważnych Diyerów którzy to wykorzystują nie w celu masteringu.

Pozdro
T

Acha wspomniałem już że mi się to urządzenie całkowicie, od początku do końca nie podoba? :)

• Gość
09-10-2008, 09:48
Jeśli korekcja pomieszczenia to raczej w domenie cyfrowej tak jak to realizuje TACT RSC – czyli gdzieś z dokładnością rozdzielczości przetwornika C/A.

I to raczej po starannej adaptacji akustycznej pomieszczenia żeby jak najmniej korygować bo korekcja polega na osłabianiu sygnału dla pewnych zakresów częstotliwości wiec następnie całe pasmo musi zostać w równym stopniu „podciagnięte”. Wtedy na niskich częstotliwościach potrzeba bardzo dużego zapasu mocy. Konieczne odpowiedniej konstrukcji kolumny ustawione w odpowiedni sposób itp.
Wiec to nie jest ciastko, które każdemu będzie jednakowo smakowało ;)