Dodam od siebie do forumowego zestawienia, jeden z moich ulubionych magnetofonów z dwoma głowicami, czyli Yamaha KX-530. Magnetofon w swoim roczniku (90-93) był jak sądzę najwyższym modelem 2 head, nie licząc tych z autorewersem, bo one miały wyższe numerki. Mamy tutaj bardzo cichy i precyzyjny transport z trzema silnikami, nawijający i pomocniczy to Sankyo, a capstan to SHE2L. Kultura pracy jest bardzo wysoka, magnetofon pracuje niezwykle cicho, niemal niesłyszalnie.
Imponujące jest też wyposażenie: głowica amorficzna, 2 prędkości przewijania, elektroniczny licznik, play trim, sterowanie pilotem itp.
Zakres zaplanowanych prac to: wymiana paska napędowego i rolki oraz regeneracja przycisków, które standardowo w Yamaszkach "głupieją" po latach. Dostępna jest z łatwością w sieci instrukcja serwisowa co znacznie ułatwia pracę.
1. Wymiana paska napędowego.
Ten model w odróżnieniu od wielu innych, pozwala na bardzo łatwą wymianę paska, wystarczy wyjąć mechanizm postępując zgodnie z instrukcją serwisową i po prostu go zmienić, jest miejsce aby go wyjąć i założyć nowy co widać na zdjęciach. Pasek ma rozmiar: średnica 78 mm, szerokość 3,7 mm, grubość 0,5 mm. Ja zastosowałem dostępny w moim sklepie elektronicznym zamiennik 78x3,5x0,5.
2. Wymiana rolki napędowej.
Skoro z paskiem było łatwo, to z rolką jest dużo trudniej. Wózek na rolkę zaczepiony jest na sprężynkę, która idzie pod czarną zaślepką mechanizmu. Trzeba zdjąć plastik na kieszeń kasety, czarną zaślepkę mechanizmu, zdjąć z trzpienia wózka na rolkę podkładkę zabezpieczającą, zsunąć z trzpienia wózek z rolką i wtedy odczepić OD GÓRY sprężynkę. Dziwny i dość kłopotliwy patent, ale co zrobić. Jako zamiennik zużytej rolki użyłem Technics RXPN0001, to nadal dostępna, wysokiej jakości rolka. Potem wszystko składamy w odwrotnej kolejności i mamy z głowy.
3. Regeneracja mikrostyków sterujących.
Bolączka wszystkich magnetofonów nie tylko Yamaha. Wystarczy wyjąć płytkę sterującą - trzyma się na wciskanym plastikowym trzpieniu, który wyjmujemy i czterech zatrzaskach. Przeważnie przyciski nie wymagają wymiany w całości (jeśli klikają przy naciśnięciu to są sprawne) i wystarczy je tylko zregenerować. Psikamy do każdego niewielką ilością preparatu KONTAKT, odczekujemy kilka minut, wycieramy nadmiar płynu ręcznikiem papierowym i są jak nowe.
Na zakończenie, należy wyregulować prędkość obrotową silnika capstan (po zmianie paska to konieczność), ustawiamy prawidłowe poziomy odtwarzania i nagrywania oraz ustawiamy skos głowicy za pomocą kaset testowych. Magnetofon jest jak nowy.
BRZMIENIE:
Miałem kilka niższych i wyższych magnetofonów YAMAHA i każdy brzmiał inaczej, można powiedzieć, że jakość brzmienia idzie w parze z numerkiem wg. producenta. Ten model brzmi lepiej niż KX-330, ale gorzej niż KX-R730. Podobnie do modelu KX-R430, który jednak ma znacznie gorszy transport i kulturę pracy. Ogólnie brzmienie jest na wysokim poziomie i bardzo dobrze się słucha z niego kaset. Ja mogę go jak najbardziej polecić, szczególnie, że czasem da się go kupić za śmieszne pieniądze (200-300zł).
Jeśli ktoś miałby jakieś pytania w zakresie omawianych prac, to służę pomocą.