Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

cir

• 360 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
07-01-2009, 12:56

w typowo audiofilskich wytworniach sa stałe programy upgrejdu i przeglądów
równiez nadelikatne namawianie na kupno co jakis czas nowszych :))
oficjalnie magnepan zaleca wymiany folii o ile pamietam

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
07-01-2009, 13:00
No Qubric - przegiąłeś!!! ;-)
Moje Infinity Renaissance 90 (zdjęcie na początku wątku) są z pewnością w stanie lepszym niż karoseria Twojego samochodu albo stan Twojego uzębienia! :-)

stefanB

• 166 / 6105
  • Aktywny użytkownik
07-01-2009, 13:12

Wiesz Qubric,
 w polsce jest tylko kilku facetów, którzy dość dokładnie przećwiczyli stare kolumny. Niestety również spora część kultowych, flagowych kolumn (tych nie ze śmietnika) będących w posiadaniu audiofili, w jakiś sposób wyszła również od tych samych ludzi- obieg jest więc jakbu ciut hermetyczny.
 Trudno więc, by stawiać pasjonatom zarzut  wklejania zdjęć z netu, skoro tyczy rzeczy trudnodostępnych.
 Liczy się pasja, a doświadczenie pojawi się z latami ćwiczeń. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że
 ... okazje pojawiają się zwykle z zaskoczenia i zawsze wtedy, gdy nie jesteśmy przygotowani finansowo...

Stworzenie w tym wątku biblioteczki, kanonu starych kolumn byłoby jedyne w polskim necie- szkoda, że jak na razie tonie to wszystko w morzu pierdół.
"Wszystko powinno być zrobione maksymalnie prosto, ale nie prościej"-A. Einstein

• Gość
07-01-2009, 13:17
Oj Berberys koniecznie chcesz uchodzić za kolekcjonera? :)
Infinity Renaissance to nie jest zabytek. Kiedyś wspominałem o konstrukcjach Infinity. Np. wersjach (chyba Kappa) w obudowach z dębu.
A tutaj manuał od 90-tek...
 http://www.infinity-classics.de/infinity/technik/manuals/Renaissance_90_technical_sheet.pdf  
Czyli obraz tego jak budowano nowoczene kolumny w latach 90-tych, kiedy już niekoniecznie przeciętny użytkownik miał do dyspozycji tylko 3W lampkę. Widać jaką koncepcję realizują te Infinity.
Do czego chcesz je przyrównywać? Do tych dziadków o jednym głośniku w szafce na buty??? Vintage jest raczej "trochę" starsze ...

• Gość
07-01-2009, 13:23
stefanB, 2009-01-07 13:12:01

No własnie o tym piszę. Jeden pokazał zabytek, kilku wkleiło fotki z netu również zabytków po czym właczyli się gołodupce opowiadający jak to świetnie gra, aż ludzie kupuja stare zamiast nowych - taki to hi-end i zaczęli wyciagać na światło dzienne jakieś szczątki z niemiec...
Vintage to zabytek a nie smietnik niemiecki. Nikogo tez specjalnie nie obchodzi jak gra zabytek, lepiej czy gorzej, bo nie dlatego kupuje zabytek i jeszcze ładuje kase w jego konserwacie i orginalne kompletowanie.

stefanB

• 166 / 6105
  • Aktywny użytkownik
07-01-2009, 13:30
Warto przypomnieć, że od dość dawna, WŁAŚNIE Z POWODÓW BRZMIENIOWYCH, nastąpił podział na vintage i classic audio. Vintage, to wszystko, co piękne, tak mniej więcej do 90-go roku.
Classic audio, to to, co przeszło pozytywnie próbę czasu i gra ponadczasowo. Wszystko co jest "best can ever"

"Wszystko powinno być zrobione maksymalnie prosto, ale nie prościej"-A. Einstein

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
07-01-2009, 13:31
No dobra, Qubricu!
Odpuszczam Ci... ;-)
Chociaż... jakbym się czepił???
Vintage - "nie z tej epoki".
Nijak Infinitki nie przystają do kolumn współczesnych! Wieka szafa - niezliczona ilość głośników, szerokość ściany przedniej, etc.
Ale upierać się w sumie nie będę!
Pozdrowienia

• Gość
07-01-2009, 13:40
stefanB, 2009-01-07 13:30:55

Czyli Berberysowe Infinity Renaissance 90 można zaliczyć do kategorii classic audio.

PS. Berberys - właśnie jest z tej epoki. Koledzy od vintage piszą o jakichś głośnikach zwykle od 1 do 3 drożnych najczęściej sprzed 60-30 lat o efektywności bliskiej 100db.

A twoje kolumny mają podział pasma ostrymi filtrami, głośniki magnetostatyczne, niewielkie basowce, niską efektywność, konstrukcję uwzględniającą pracę z silnymi wzmacniaczami - czyli to wszystko o czym fani BRZMIENIA z vintage twierdzą że nie może dobrze grać!

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
07-01-2009, 13:57
>A twoje kolumny mają podział pasma ostrymi filtrami, głośniki magnetostatyczne, niewielkie basowce, niską >efektywność, konstrukcję uwzględniającą pracę z silnymi wzmacniaczami - czyli to wszystko o czym fani BRZMIENIA z >vintage twierdzą że nie może dobrze grać!

Qubrick,

Manipulujesz, ja takich kategorycznych stwierdzeń nie widziałem a na pewno sam nie głosiłem. Koledzy twierdzą natomiast że słyszeli stare konstrukcje które im się podobały zdecydowanie bardziej niż współczesne których słuchali.
To raczej Ty tu twierdzisz, że NIC co stare, nie może brzmieć tak dobrze jak porządna współczesna konstrukcja.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Sabor

• 278 / 5908
  • Zaawansowany użytkownik
07-01-2009, 13:59
Tak zajadłe pieprzenie i teoretyzowanie może rodzić się i trwać tylko w małych móżdzkach bez wyobraźni. Ztechnicyzowanych umysłach, niedopuszczających innej wersji wydarzeń od tej, że wszystko co nowsze musi być lepsze, bo... jest nowsze. Ci, co też sądzili podobnie, jednak mający na tyle otwarty umysł, żeby spróbować - z ciekawości chociażby - potrafią niekiedy diametralnie zmienić zdanie. Zmienić/wyrobić opinię, można poprzez własne doświadczenia, przeżycia i tak robią ludzie mądrzy. Głupcy natomiast, opluwają wszystko co niezgodne z ich teorią postrzegania świata, wyrobioną sobie podczas głębokich przemyśleń w czasie porannych wypróżnień.
Dyskusja z takimi osobnikami w zasadzie mogłaby być nawet zabawna, gdyby nie to, że następną konsekwencją płaskości umysłu są argumenty i tezy niekiedy wręcz obraźliwe - bo jakież mogą być inne, skoro nie ma się pojęcia o poruszanym temacie, a prymitywny instynkt każe przeciez za wszelką cenę mieć rację.
W tym momencie właściwie jedynym wyjściem jest... wyjście  ale przeciez wątek powstał po to, żeby sobie porozmawiać o interesujących dla nas rzeczach, więc... tkwimy i próbujemy. Narażając się oczywiście tym samym co rusz to nowe ataki zakompleksionych alf i omeg.
Pozdrawiam wszystkich.

:)

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
07-01-2009, 14:04
Możemy się oczywiście spierać, ale nie sposób odmówić Ci racji, iż IR 90 mają zaledwie średnią skuteczność, na nieszczęście wymagają mocnych (bardzo mocnych) wzmacniaczy, a głośniki z klasycznymi membranami są ciężkie i miękko zawieszone!
Niech będzie zatem między nami pokój w tej kwestii, a ja zadowolę się w pełni nazwą classic audio ;-)
A co do kolekcjonowania - pozostanę w takim razie przy kolekcjonowaniu przeżyć, muzyki i przyjaciół!
Natomiast myślę, że i w kolejnej kwestii będzie panować pomiędzy nami zgoda. Nasi zacni koledzy z forum zdaje się, że nie twierdzą, iż grają jedynie "stare szafy", ale wskazują, iż, może wbrew logice, zdrowemu rozsądkowi oraz postępowi technicznemu, niektóre kolumny vintage potrafią zagrać w sposób doskonały (czego sam byłem nausznym świadkiem) i niedostepny współczesnym kolumnom o zaawansowanej technologii!
I powiem szczerze, że dopiero słuchanie zestawu B&W Nautilius 801, Gryphon Antileon, Classe i Wadia pokazało, że można jeszcze lepiej!
Natomiast to jednak kwestia budżetu wielkorotnie wyższego od tego, który wymaga rozpoczęcia obcowania z dźwiękiem starych, śmiesznych szaf!
Pozdrowienia

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
07-01-2009, 14:06
A jeżeli mogę Cię do czegoś namawiać - to wyłacznie do tego, byś znalazł czas, ochotę i zapał do posłuchania chociażby Lutkowych Tannoy Red Monitor!
Naprawdę warto i ja chętnie poczytałbym Twoją recenzję ze spotkania.

• Gość
07-01-2009, 14:11
Berberys, 2009-01-07 14:04:23

Infinitty specjalizował się w obudowach zamkniętych. Miał chyba kilka serii takich obudów - Renaissance 90 też są zamknięte? Bo jeśli tak, to muszą mieć miękkie zawieszenia ;)

Niestety ale właśnie tak stwierdzili i to kategorycznie że starocie grają lepiej od hi-endu. Cytował to trzy razy PawelXYZ i nie doczekał się odpowiedzi. To był dokładnie tekst Lutka, nie chce mi się szukać dokładnie tego zdania bo ten watek mnie aż tak bardzo nie interesuje.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
07-01-2009, 14:15
>bo ten watek mnie aż tak bardzo nie interesuje.

:)))))))
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
07-01-2009, 14:21
Ja tylko pamiętam wypowiedź Lutka, który chciał, by przedstawić mu współczesne kolumny w podobnym budżecie, które zagrają choćby na tym samym poziomie, co TRM... ;-)
Jak na moje skromne doświadczenie chyba się nie da, albo będzie bardzo, bardzo trudno!