> yolaos, 2009-01-01 19:52:48
" ... i dzisiaj sa wybitne kolumny czy głosniki np Sonusy czy Proaci, lub głośniki np. 18tkaScana ,papierowy woofer z piankowym zawieszeniem. "
No chyba nie mowisz powaznie, nazywajac np. ProAc-i wybitnymi kolumnami. A co w nich wybitnego..., ten napompowany dudniacy bas, brak konturow, rozdzielczosci, czy moze zapiaszczenie, jak np. wokalista porzadniej pociagnie ? A w Scan-ach co takiego wybitnego. W moich kolumnach siedzialy po dwa Scany - 18 - ka na srednicy (18W8535 - ten sam co w Pro-Ac Responce 2.5) i 21W8555 na basie. Owszem, dobry bas, ale - jak pisalem - w porownaniu do jakosci basu w innych wspolczesnych kolumnach, ale nie w porownaniu do takiego 12 czy 15 calowego Tannoy-a, czy tez innego starego basowca z papierowa membrana na sztywnym zawieszeniu - tu mamy bas szybki, konturowy, barwny, dobrze kontrolowany, odseperowany a nie rozlazly itp.
A moze tez uwazasz, ze np. kolumny AudioPhysic, Thiel..., tez sa wybitne ? To poszukaj watki w ktorych jest mowa o bezposrednich porownaniach u mnie z Tannoy -ami, a szybko przestaniesz tak myslec.
Na a juz w Twoim dalszym wpise przeszedles samego siebie i juz troszeczke sie osmieszasz piszac np.
"... dla mnie tam jest poprostu malo dzwieków wycinek góry i nie chodzi o natezenie ,ale o objete pasmo, poprostu niewiele z nich słychac i takie rozwiązania zawsze padaja w starciu z systemami dwu lub wielodroznymi. "
Ten wpis bardzo dokladnie swiadczy o tym, ze nigdy nie sluchales dobrego Dual Concentric-a, albo byc moze sluchales jakiegos uszkodzonego.
Tak..., ludzie placiliby grube tysiace USD za parke starych przetwornikow TDC, gdyby byl z nich "wycinek gory", " malo dzwiekow" i byloby " po prostu niewiele slychac" ..., albo np. - tez sporo - za Altec-a 604, z ktorego pewnie tez niewiele slychac, bo to tez taki koaksjal jak Tannoy..., dobre :-)
A jesli chodzi o starcia systemow, to jest dokladnie odwrotnie i to wspolczesne systemy dwu i wielodrozne niestety padaja.
Oj..., yolaos..., yolaos.... Poszukaj najpierw materialow, watkow na temat, poczytaj, przeanalizuj rozne opinie, potem pomysl, wyciagnij wnioski i dopiero pisz. A tak...? A najlepiej..., nie ma jak to samemu posluchac.
Pozwole sobie jeszcze przytoczyc nick-i osob sluchajacych u mnie, a takze porownujacych bezposrednio wspolczesne - nie tanie - kolumny.
Moze jeszcze nie bylo u mnie az tak wielu sluchaczy (bo tez i kolumny nie tak od dawna), ale nie sadze, aby ktos uwazal tych kolegow - ktorzy byli - za nieosluchanych i nie wiedzacych na czym polega dobry dzwiek. To same fajne chlopaki, wiec mozna ich smialo pytac o wrazenia, opinie. Na pewno chetnie sie podziela. Przepraszam jednoczesnie kolegow, jesli przekrece nick-a, bo pisze z glowy.
lancaster, piotr_lass, lok, Bacek, Cashlack, Gustaw, Dey, lucmaster, berberys, fotboy888, krzyzak
>XYZPawel
Wiekszosc kolegow z Twojego miasta i jakos nie byli leniwi, zeby przyjechac. Niektorzy juz wiele razy. Ale oni nie teoretyzowali i nie wyciagali pochopnych wnioskow czy to gra tak czy siak, ale przyjechali, posluchali i na tej podstawie wyrabiali sobie opinie.
Acha... i zycze smacznego Orionom, jak beda jadly sniadanie.
A powaznie... Nie mam pojecia jak beda grac Oriony, ale ja z kolei chetnie bym ich posluchal..., szczegolnie stawiajac jedne obok drugich. A noz okaze sie, ze czekac mnie bedzie wyprzedaz Tannoy-i.
No ale co jak Ty nie chcesz przyjechac. No nie badz taki..., daj sie namowic chociaz w pozniejszym okresie, jak beda te Oriony..., juz ten koszt przejazdu w obie strony Ci pokryje, aby tylko ich posluchac u siebie :-)