Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

• Gość
05-01-2009, 18:00
Ciekawie Lancaster, byłoby się dowiedzieć ile procent utraty słuchu ma przeciętny ałdiofil :))) I dlaczego musi mu podbarwiać żeby słyszał średnie tony :)))
Ale to musi być jakąś prawidłowość. Inaczej przecież nie powstawałyby takie jazgoczące skaszanione śmiecie jak AE Aegis ONE. Jazgotało to i smażyło średnicą a wszyscy się zachwycali jak szczegółowo i krystalicznie gra na średnich tonach i jak ekspresyjnie odtwarza wokale :)))

vector

• 321 / 6106
  • Zaawansowany użytkownik
05-01-2009, 18:02
RE ">> Qubric_, 2009-01-05 17:37:19
"A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?"

Teraz już nic niestety... Przypadek beznadziejny.
Jeszcze tylko ortopeda może mu pomóc, bo jego psychiatra się poddał."

Rozumiem Qubric, ze to wszystko na co Cie stac "w temacie". Jak nie wiadomo co odpowiedziec to najlepiej zmienic temat hehehe....
No coz.......

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

lancaster

• Gość
05-01-2009, 18:03
qubric, a wiesz ze to średnio istotne, skoro odnosimy sie  tym samym słuchem do instrumentów live i z zestawu.
Nie jest to chyba kolena teoria mowiaca ze idac na koncert mamy sluch doskonały a wracajac do domu audiofilski :))))))

Nie sadze zeby AE mnie zadowolily w temacie srednica z tego co piszesz :P

• Gość
05-01-2009, 18:08
Bacek, 2009-01-05 17:50:27
"Model Klipshorn produkowany ciągle od 60 lat. Część z pozostałych modeli nie była już produkowana ale Klipsch wznowił ich produkcję coś koło 2002."

60 lat temu też stosowali Membrany kompozytowe i drivery z tytanu???

Jak już zaczną tak masowo wznawiać, niech wznowią serię KG - bardziej udanego Altusa jeszcze nie słyszałem. Musiały coś w sobie mieć :)))

lancaster

• Gość
05-01-2009, 18:11
Qubric, dam Ci prosty przyklad.
Siesty tonsila podobaja mi sie jezeli chodzi o średnicę.
Nie jest to dla mne jakis topowy sposb jej prezentacji(bo i pewnie głosniki ofraniczaja :)) ale za te 2Kzł to uwazam miodzio....jak ProAc za 2x tyle.
No i co ?
Anodoceniam w kategoriach klasycznego uadio.
Tak jak doceniam ze jakis sprzecior ktoś sobie wtcenił na np. 30Kzł chociaż wygląda moim zdaniem jak choinka z wycieraczkami....bo jest np ladnie wykonany.
To nie jest tak ze takich Audio Physc nie da sie sluchac przecież, ze nie maja sceny, dynamiki itp :)
Sluchane same w sobie mogą sie podobać...conajwyzej za jakis czas dojdziemy do wniosku ze np. brakuje im werwy np i kupimy kabel siltechz zeby zrobilo sie o 5 klas lepiej.
....ale dopiero kiedy mamy juz to wszystko i postawimy je obok starego pudla i sychac ze w takich audiofilskiech "perełkach" i przestrzen jest słabsza, dxwiek bardziej przywiazany do zestawów, slabsza dynamika, słabsza barwa....zapomnialem o basie ?:)
Bas ze starych pudel bywa mniejszy, ale jest szybszy dynamiczniejszy(wiem, wiem to dlatego ze "tak nisko nie schodzi"....a jaki instrument schodząc "nisko" wydaje z siebie : buuuuu buuuu buuuuuuu ??? :)))) )

• Gość
05-01-2009, 18:12
lancaster, 2009-01-05 18:03:36
"Nie jest to chyba kolena teoria mowiaca ze idac na koncert mamy sluch doskonały a wracajac do domu audiofilski :)))))"

NIE! Zawsze macie SŁUCH DOSKONAŁY. Na koncercie widzicie fortepian i wiecie że to gra fortepian bo go słyszycie.... A wracając do domu też słyszycie ze to gra fortepian... Po tym jak odczytacie instrumentarium na okładce płyty :)))))))

• Gość
05-01-2009, 18:16
lancaster, 2009-01-05 18:11:27
... a jaki instrument schodząc "nisko" wydaje z siebie : buuuuu buuuu buuuuuuu ??? :))))

Kontrabas... :))))
Posłuchaj sobie na Magnepanach zasilanych Haflerem w izolowanym odsłuchu. Nawet podłogą potrafi zatrząść :)

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
05-01-2009, 18:17
Akurat jeżeli chodzi o klipschhorna i lascalę

tweeter   K-77-F 1" (2.54cm) Phenolic diaphragm compression driver
midrange   K-55-X 2" (5.08cm) Phenolic diaphragm compression driver

czyli beztytanowe rozwiązanie stosowane tu chyba od początku a woofer K-23-e jest stosowany od jakichś 30 lat.

Oczywiście wiele osób zmienia ten tweeter na Tytanową wersję, ale poza samym materiałem membrany żadnej zmiany konstrukcyjnej tu ni ma, żadnych nowoczesnych konstrukcji czy rewolucyjnych nowych rozwiązań.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

vector

• 321 / 6106
05-01-2009, 18:18
Qubric

"60 lat temu też stosowali Membrany kompozytowe i drivery z tytanu???"

....moze miales na mysli "z Tytana"....???
A Tytan to dobry na drivera.....?   sie nadaje...?

lancaster

• Gość
05-01-2009, 18:19
qubric, teraz to mnie troche zdziwiłes :/

Oceniamy tym samym słuchem jaki by nie był.....i wybieram to co jest bliższe prawdzie.
Umwmy sie ze dynamiki instrumentu live nie przeskoczymy glośnikiem i sprawa jest prosta.
Wybieramy najblizszy prawdzie.

Ja rozumiem ze mozna miec watpliwosci jezeli cos by gralo zwyczajnie glośno bez kompresji, ale jezeli grawiększa skalą/gradacją dynamiki to jest zdecydowanie lepsze.
Chyba ze przy,iemy ze ograniczony pod tym względem zestaw podoba sie komuś bardziej - czy ja sie czepiam?:)))

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
05-01-2009, 18:20
Qubric!
Mam jedno zasadnicze pytanie do Ciebie!
W krótkim okresie czasu na forum, chociażby w przedmiotowym wątku, stworzono kilkadziesiąt już stron, z których przebija jak nie zachwyt, to pryznajmniej uznanie dla dźwięku starych szaf.
Najczęściej te pozytywne opinie wygłosili ludzie, którzy słuchali już niejednej konstrukcji i sporo ju sprzętu, mówiąc kolokwialnie, przerzucili.
Czy pomyślałeś może nad odpowiedzią na pytanie, jaki jest fenomen, że właśnie oni chwalą brzmienie staroci???
Czy nie zakiełkowała w Tobie wątpliwość - mała, malutka wątpliwość, że coś w dźwięku tych klamotów jest???
Czy naprawdę nie było w Tobie choć chwili, w której pomyślałeś, że chciałbym ich posłuchać???
Pozdrawiam Cię serdecznie, jak i resztę szanownego towarzystwa i biegnę na trening siatkówki!
Bywajcie!

lancaster

• Gość
05-01-2009, 18:21
qubric, jak cche sobie posuchać kontrabasu to nie magnepan jest dla mnie referencją....tylko kontrabas :)
Pelni w instrumentarium rolę akompaniującą.

vector

• 321 / 6106
05-01-2009, 18:22
Qubric
Kontrabas... :))))
Posłuchaj sobie na Magnepanach zasilanych Haflerem w izolowanym odsłuchu. Nawet podłogą potrafi zatrząść :)

No chyba, ze go spuscisz z 4 pietra na podloge,,,,,,,buahahahahaha............

lancaster

• Gość
05-01-2009, 18:24
Qubric....z tym trzesieniem podłogi to moze z perką ci sie pomylilo ????:)
Nie slyszalem jeszcze perkusji z zestawów w skali 1:1.

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
05-01-2009, 18:29
>> Qubric_, 2009-01-05 18:12:11
lancaster, 2009-01-05 18:03:36
"Nie jest to chyba kolena teoria mowiaca ze idac na koncert mamy sluch doskonały a wracajac do domu audiofilski :)))))"

" NIE! Zawsze macie SŁUCH DOSKONAŁY. Na koncercie widzicie fortepian i wiecie że to gra fortepian bo go słyszycie.... A wracając do domu też słyszycie ze to gra fortepian... Po tym jak odczytacie instrumentarium na okładce płyty :)))))))  "

A mozesz wreszcie nam powiedziec, co u Ciebie w domu odwarza fortepian, ze nie musisz czytac instrumentarium na okładce płyty, bo chcielibysmy sie bardzo dowiedziec. Czy to jakas tajemnica, ze nie mogla znalezc sie w "o mnie" ani tutaj, ani na Audiostereo. Moze podzielilbys sie z kolegami informacja, jakie kolumny w koncu graja wg. Ciebie. Bo jesli tak wciaz wszystko tylko krytykujesz, to zapewne masz takie, ktore graja wybitnie. Moze niektorzy z kolegow zainteresuja sie - jesli u Ciebie tylko graja wybitne kolumny - i zechca gdzies posluchac i ocenic.
Prosze bardzo... sluchamy, na czum slucha muzyki Qurbic...Byc moze rowniez chcielibysmy takie, a nie jestesmy dostatecznie oswieceni i kupujemy starocie.