Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

lancaster

• Gość
05-01-2009, 14:57
No wlasnie Lutek....X2 to niesprawiedliwe....ile dales za woje Tannoy ? 5-6Kzł ?
Przeciez x 2(albo i lepiej) to kosztowaly te audiofizyki ktorych kiedyś mielismy szczęscie posluchac przy tannoy :))))
...no to jak nie x2 to ile ????
....mysle ze Guarnieri może by sie obroniły pod wzgledem postrzeganej naturalnosci, bo pod względem dynamiki zapomnijmy na starcie.

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
05-01-2009, 15:03
No cóż...
Thiele 1.5, które stanęły obok tych starych szaf i które wydawały się też nie od macochy zabrzmiały... szkoda gadać!

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
05-01-2009, 15:03
Ale to też nie przekona nieprzekonanych!
Pozdrawiam

macrob

• 74 / 6106
  • Użytkownik
05-01-2009, 15:05
>> Bacek, 2009-01-05 12:32:51
>macrob, lekarz zaordynował mi dziś okulary. To na górze to mała tubka czy kopułka?
Za wysokie tony odpowiada mały horn, z pozoru bardzo podobny do altusowego ze 140 :-) - całkiem możliwe, że inżynierowie Tonsila, jak swojego "wynaleźli" to posłużyli się tym wzorcem.  Tyle że jest to aluminiowy odlew, a nie plastik. Inna jest oczywiście membrana też.
>>stefanB  masz rację , bas z tych głośników (Gorlich) trudno porównać do czegokolwiek.
Pozdrawiam

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
05-01-2009, 15:11
Aha!
I na zakończenie mała konkluzja - Panowie oponenci - czas przestać bić pianę i zacząc słuchać!
To nie kosztuje wiele, a może wtedy będziemy rozmawiać jak równy z równym, czyli mając to samo doświadczenie!

gagacek

• 189 / 6022
  • Aktywny użytkownik
05-01-2009, 15:11
No tak. Stare jest fajne!
vector
>A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?
Co mogę? Mogę wkleić fotkę. Tylko nie dostań zawału. A co dzieje się gdy pasażer podskoczy...:)

lancaster

• Gość
05-01-2009, 15:12
berberys....ostatnio stwierdziłem ze nie ma sensu nikogo przekonywac :)
Czy to nie urocze....piszesz ze sluchales, porownywaleś i wyszlo jak wyszlo a kto inny Ci na to ze nie lsuchal, nie porównywal ale to są scan speaki wiec muszą zagrać lepiej :))))
Pan redaktor napisał :P

I w sumie niech tam na zdrowie bedzie, kazdemu wg tego co potrzebuje :)

T1.5  nie sluchalem co prawda ale miałem okazję sluchać 1.6 i co tu duzo pisac....nie ma o czym.

lancaster

• Gość
05-01-2009, 15:13
gagacek, bylo już wklejane :)
Uwazam bardzo dobry pomysł na car audio :))))

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
05-01-2009, 15:18
>> gagacek, 2009-01-05 15:11:47

Jeżeli jest dziura w dachu to kwalifikuje się do wątku o OB :)

Berberys

• 112 / 6101
  • Aktywny użytkownik
05-01-2009, 15:21
Widzisz Lancaster!
Nic dodać, nic ująć! Dlatego też zabrałem głos dopiero teraz ;-)
A najbardziej ciekawi mnie fenomen ludzi, którym brak ciekawości - mając możliwości - nie są skłonni ruszyć tyłka, by nausznie zweryfikować te "tutejsze bajania" o dobrze grających starych, zużytych potworkach!
Gdybym nie był u Lutka (przy okazji serdeczne pozdrowienia), to czytając chociażby ten temat w pewnym momencie umówiłbym sie z Tobą, nim, czy kimkolwiek posiadającym te paskudztwa, wsiadł w samochód i posłuchał!
To samo dotyczy także tematu kabli.
Ciesze się, że mam to (odsłuch) już za sobą, a nie cieszę, że dźwięk estetycznych paskudztw ciągle chodzi mi po głowie ;-)
Chociaż przede mną jeszcze koniecznośc posłuchania Klipschów, Alteców, itd.
Hejka dla Wszystkich!

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
05-01-2009, 15:24
>> lancaster, 2009-01-05 14:57:39
 "No wlasnie Lutek....X2 to niesprawiedliwe....ile dales za woje Tannoy ? 5-6Kzł ?
Przeciez x 2(albo i lepiej) to kosztowaly te audiofizyki ktorych kiedyś mielismy szczęscie posluchac przy tannoy :))))
...no to jak nie x2 to ile ????
....mysle ze Guarnieri może by sie obroniły pod wzgledem postrzeganej naturalnosci, bo pod względem dynamiki zapomnijmy na starcie. "

Zdaje sobie sprawe, ze po znaku "X" powinna byc inna cyfra..., no ale wole mocno zanizyc, nie podawac szczerej prawdy - jak to juz uczynil Vector i czynisz Ty - nie chcialbym miec na sumieniu np. XYZPawla z powodu jakiego zawalu, gdy widzi jak jest  przez tylu i wciaz nowo dochodzacych kolegow miazdzony. A majac tak blisko moglby przyjechac, posluchac, wyciagnac wnioski itd. No coz..., nie chce skorzystac z zaproszenia, bo jak stwierdzil jest za leniwy. A moze to i dobrze, bo czy w przeciwnym razie watek mialby juz tyle stron ? :-)

lancaster

• Gość
05-01-2009, 15:31
Berberys, dokadnie tak jak Ty postepuję.
Mam możliwość czegoś fajnego do posłuchania to jade :)
Przecież to nie za kare :)))
...za kare to jest "gonienie króliczka" uważam.
Dobrej zabawy !:)

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
05-01-2009, 15:43
Można by jeszcze panowie wam zarzucać że stawialiście drogie nowe Hifi czy Highendy (cudze i za cudze pieniądze) obok swoich staroci, to jesteście stronniczy bo przecież moje musi wygrać. Ale w wypadku Lutka on był jednoczesnym właścicielem przez dłuższy czas i starocia i nowości na Scanspeakach (nie mówiąc o tym jak długo stały u niego AP) i w zasadzie mógł sprzedać dowolne z nich. Wybrał co wybrał.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
05-01-2009, 15:58
>> Bacek, 2009-01-05 15:43:42

Wczesniej przez rok staly rowniez podlogowki na dwoch Siasach i na gorze Dynaudio Esotec - zawsze twierdzilem, ze dobre w swojej cenie, ale w stosunku do wspolczesnych paczek.
Rowniez inne Thiele - nie moje i nie te , ktore przywiozl Berberys i lucmaster na odsluch - staly u mnie przynajmniej dwa tygodnie, a takze inny mniejszy model podlogowek AP.

lancaster

• Gość
05-01-2009, 16:10
Lutek, z braku kilegow ktrzy standardowo w tym momencie pisali swoje uwagi...to moze ja...:)

To niemozliwe Lutek zeby dynaudio, scan speak a tym bardziej thiel czy audio physic zagrały słabiej.
Gdyby takie stare szafy grały lepiej to wszyscy by je robili - to chyba oczywiste ?:)))))

To tak jak odpowiadanie na pytanie w stylu: skoro Saby sa takie dobre to dlaczego ich nie robią ?
A dlaczego nie przynoszą dobrego mleka na wycierczkę w butelce tylko w sklepach lezy jakieś kaszaniaste uht we woreczkach ?