>> Qubric_, 2009-01-03 15:34:12
Po pierwsze Zdzislav, - ile koncertów oni dają na tych skrzypcach? Na ilu koncertach byłeś w których wykorzystywano oryginalne stradivariusy (dodam że ja słyszałem o jednym takim w Polsce i o ile pamiętam większą część koncertu zagrano na znacznie nowszym instrumencie.
Po drugie - kiedy powstały skrzypce stradivariego, co o nich wiadomo na pewno i czy mogą mieć 400 lat (bo o ile ja wiem to nie zachowały się żadne wykonane ręką Stradivariego a masa z nich jest późniejsza wykonywana przez jego uczniów i opatrywana nazwą często bezprawnie, pochodzenia dużej części z nich nie można zweryfikować, nie wiadomo także dokładnie ile wyszło skrzypiec z pracowni Stradivariego ani jak dokładnie były datowane i oznaczane). Sto lat w tę czy w tamta stronę już nie robi różnicy.
Po trzecie - co to ma wspólnego z rozpadającymi się kolumnami - czy 400 lat temu istniały jakieś kolumny głośnikowe? A gdyby istniały to znaczy, że możemy je porównywać do skrzypiec???
Po czwarte - Skrzypek to troll, który się obudził po interwencji Atoposa... Teraz wpisuje się w stereo bo w Pogaduchach Atopos go szybko namierzał i kasował. Nie karm bo za długo pożyje.
PS. Nie wiem Zdislav co to efekt koca. Jeśli ktoś ma problemy z odbiorem średnich tonów i stwierdzimy że nie jest to wina głośnika to powinien iść do lekarza. Może też użyć kolumn z wypchnięta średnicą i się nimi zachwycać tylko nie od razu psuć słuch innym ludziom wmawiając im swoje opinie głuchego na temat dźwięku.
Co do samej pracy kolumny na tonach średnich występuję zjawisko modulacji średnicy dźwiękami niskotonowymi - zbasowienie. Tam gdzie ograniczony jest dół pasma jak w głośnikach wysokoefektywnych, słabiej ten efekt występuje... Może o to chodzi?
ad 1 Nie wiem ile dają koncertów, ja tylko podałem ze oni na tych instr. grali/grają
ad 2 - na ten temat nie moge odpowiedzieć z braku wiedzy
ad 3 - tutaj piszesz coś nie związanego z tematem
ad 4 - no też mi to trochę śmierdzi, że gość nagle sie pojawił.
ad ps Moze proste porównako- choć nie do końca sprawiedliwe - wokal na żywo vs skany vs np saba greencone. Według moich porównań saby wygrywają, choć co prawda jeszcze daleko do ideału bo ideał jest nie osiągalny, ale skany zostają jeszcze dalej w tyle :)