>yolaos, 2009-01-01 22:40:32
" Oj Lutek Lutek rzuciłes się na mnie jak pies na kość ..."
No..., nie przesadzaj, ze to bylo rzucenie sie na Ciebie...Moze faktycznie niepotrzebna byla z mojej strony akurat ta czesc zdania: " ... i juz troszeczke sie osmieszasz piszac np..." , ale takich okreslen aspektow dzwieku, ktore zastosowales, chyba nie odwazylbym sie uzyc nawet w stosunku do jakis przecietnych - uwazanych za niezbyt udane - kolumn. Moglem napisan w zasadzie moze tak: "...i troche juz niepowazne jest, ze piszesz np.... " . Bo jesli faktycznie sluchales ...? No ale raczej jestem przekonany, ze niewlasciwego glosnika.
" ...ale nie opowiadaj też ze proack robi słabe kolumny,..."
Nigdzie nie napisalem, ze to slabe kolumny. Ty napisales, ze sa wybitne, a ja po prostu zapytalem co w nich wybitnego i wymienilem pewne nieciekawe aspekty ich dzieku.
"...rezebrałeś pasmo na częsci w jakis przypadkowych kolumnach które tylko miałe głosniki jak w Proackach,..."
Przepraszam..., nie w przypadkowych. Kiedy przed laty szukalem kolumn, jezdzilem w tym celu, nawet troche w odlegle miejsca Polski. Wyobraz sobie, ze po paru odsluchach nawet bylem zdecydowany na pierwszy - tanszy model - ProAckow Studio 125. Bylem nawet juz ubrany do wyjscia na dworzec po bilet do Wroclawia - sprzedawca wg. umowy mial mi je dowiezc z Klodzka - gdy zadzwonil telefon i gosc sie wycofal, mowiac ze znalazl sie inny kupiec, ktoremu nie musi nigdzie dowiezic. Gosc nie wywiazal sie z umowy, ale w sumie dobrze, ze tak sie stalo, bo lepszym wyborem okazaly sie kolumny - wowczas DIY, a obecnie Studio16Hz - dwudrozne Minas Anor. Po roku uzywania zdecydowalem sie na trojdrozne, wieksze na Scanach i na gorze Dynaudio Esotar - rowniez Studio16Hz - Credo, ktore mialem dwa lata. Niestety, po zainteresowaniu sie starymi, legendarnymi wyrobami znanych i cenionych na swiecie firm, a w szczegolnosci po posluchaniu T. DC nie bylo odwrotu. Gdybys widzial u mnie na kompie w katalogu pod tytulem: " Klosniki do kupienia", sama tylko obszerna liste sytarych glosnikow, ktore usilowalem kupic i przez wiele miesiecy co rusz cos licytowalem, ale wiekszosci z tych aukcji nie wygralem... Byly to rozne glosniki koaksjalne, szerokopasmowe, basowce (rowniez z mysla o odgrodach) : Tannoy, University Altec, Klangfilm, Goodmans, Saba...
A teraz po nabyciu T.DC moge bez zadnych obaw organizowac tego typu odsluchy i porownania:
http://audiohobby.pl/topic/4/1706/1#poczatekA przy okazji... Moze bys sie wybral do mnie posluchac ? Zapewne od razu sie zorientujesz, czy kiedys sluchales akurat takiego samego glosnika czy tez nie i wszystko sie wyjasni - a przy okazji nowe doswiadczenie. Z Wrocka nie tak daleko i masz bezposrednie pociagi.
Nie dawno byl u mnie sluchacz wlasnie z Wrocka, bo kupil obudowy Tannoy-a i chce do nich T. DC, z tym, ze do tych obudow przychodzi 10 calowy. Okazuje sie, ze chce nabyc nie byle jaki model przetwornika - Reda z lat 60-tych ( Monitor Red LSU/HF/111-LZ 10" ). Za tego bedzie musial juz niestety troche zaplacic..., na szczescie to nie 15 cali, bo tu juz ceny ...kosmos.
Kolega ten mial byc u mnie poraz drugi w koncowce roku - przy okazji - odwiedzjac mieszkajacych niedaleko rodzicow.
Mial tez odebrac plytki, ktore mi zostawil poprzednio. Nie zglosil sie jednak i gdybys sie wybral, to sadze, ze moglbys zabrac te plytki, a on zapewne odebralby od Ciebie.