WaldemarK
"Na Audiostereo forumowicz arturp robil kolumny ( monitory ) na 8calowym Eminence z wysokotonowka Beyma - byly rysunki , zwrotnica No i były wrażenia odsłuchowe"
Te monitory z AS były faktycznie na 8 calowym Eminence Alpha ale kopułka to najtańszy STX. Owszem wiem że wcześniej ArturP zrobił też na wiekszym wooferze Eminence+ Beyma ale nie mielismy okazji ich posłuchać.
Zrobiłem te małe audioshałowe monitorki dzieki uprzejmości ArturaP trochę zachęcony ich baardzo dobrymi wykresami pomiarów i brzmieniem. Wiem że Artur szuka lepszej kopułki do tego projektu. Mysle że konstrukcja ma potencjał ale ten STX i brak niskiego zejscia to najwieksze ograniczenie zestawu, srednica jest poprostu bardzo energetyczna i pokazuje braki wiekszości "normalnych" głosników. Eminence Alpha potrzebuje suba podobnie jak WLM które poprostu nie schodza wystarczająco nisko, wiadomo jak ten problem rozwiązali panowiem z WLM.
Obecnie gram na tych Fostexach, niestety woofer nie jest już produkowany.
http://www.audiostereo.pl/Kolumny_Twonka_na_Fostexach_30612.htmlNatomiast myslę że warto się zainteresować kopułką ze względu na mozliwość bardzo niskiego cięcia i cenę, moim zdaniem głosnik nie ustepuje brzmieniem Revelatorowi przeciwnie gra barwniej i bardziej energetycznie.
Myslę że FT 48D + jakiś Eminence lub inna wysokoskuteczna Beyma to porażka WLM`a